Η ατμοσφαιρική ρύπανση γερνά τους πνεύμονες

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο μελέτης διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε ρύπους καυσαερίων και εκπομπών από τα εργοστάσια, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας..

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Leicester υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Anna Hansell.

Οι ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πνευμονική λειτουργία, εξέτασαν περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, παίρνοντας στοιχεία από την UK Biobank.

Χρησιμοποίησαν, συγκεκριμένα, ένα επικυρωμένο μοντέλο για την εκτίμηση της ποσότητας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία εκτέθηκαν οι συμμετέχοντες μεταξύ 2006 – 2010.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 40 – 69 ετών, απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, ενώ μετρήθηκε και η λειτουργία των πνευμόνων τους, μέσω της σπιρομέτρησης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι για κάθε ετήσια μέση αύξηση των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στον αέρα, η μείωση της πνευμονικής λειτουργίας είναι παρόμοια με τη γήρανση κατά δύο έτη.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση με μία μέση αύξησή της επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων αρνητικά και μάλιστα τη μειώνει, γεγονός που ισοδυναμεί με δύο έτη γήρανσης», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης.

«Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν τριπλάσιος στους συμμετέχοντες με χαμηλότερο εισόδημα συγκριτικά με εκείνους με υψηλότερο, γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται στις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής και την κακή διατροφή», εξηγεί.

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να συνδέεται με ποικίλα νοσήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές ή το άσθμα, οι ερευνητές διεξάγουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουν αν και πώς τα γονίδιά μας αλληλεπιδρούν με την ατμοσφαιρική ρύπανση, επηρεάζοντας την υγεία μας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εορτολόγιο 25 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

«Μια Αγκαλιά για τον Μάνο»: Τα Χανιά...

Κάλεσμα συμμετοχής από τον Δήμο Χανίων για τη μεγάλη...

Εορτολόγιο 25 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

«Μια Αγκαλιά για τον Μάνο»: Τα Χανιά...

Κάλεσμα συμμετοχής από τον Δήμο Χανίων για τη μεγάλη...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νόμος Κατσέλη: Ιστορική ανατροπή με «κούρεμα» τόκων – Πώς σταθεροποιούνται οι δόσεις για 100.000 πολίτες

Σημαντική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των δόσεων για δανειολήπτες...

Νέα άφιξη μεταναστών στην Κρήτη – Εντοπίστηκε σκάφος με 35 άτομα στον Κουδουμά

Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη,...

ΕΟΤ: Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στην πολωνική τουριστική αγορά

Oι δράσεις υλοποιήθηκαν από την Υπηρεσία ΕΟΤ Πολωνίας σε...

Τρεις καταδικαστικές αποφάσεις-σταθμός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας

Παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή και του δικαιώματος...