Η μαντινάδα του Μανώλη Κονταρού για τα 12 χρόνια από το χαμό του Γιώργου Τσουρουπάκη

Με μια συγκινητική μαντινάδα στη σελίδα του και στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, ο Μανώλης Κονταρος αποδίδει φόρο τιμής στον αδελφικό του φίλο, Γιώργο Τσουρουπάκη, για τα 12 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα  από το χαμό του.

..Ωσάν και σένα άνθρωποι
στα χίλια χρόνια ένας
γεννιούνται και όντε φεύγουνε
δεν τους ξεχνά κανένας..

21.03.2008

..Ωσάν και σένα άνθρωποιστα χίλια χρόνια έναςγεννιούνται και όντε φεύγουνεδεν τους ξεχνά κανένας..21.03.2008

Δημοσιεύτηκε από ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΑΡΟΣ στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

21 Μαρτίου 2008. Πριν από 12 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο γνωστός και άξιος λυράρης Γιώργος Τσουρουπάκης. Οι Κρητικοί σε ολόκληρο τον πλανήτη συγκλονίστηκαν. Η είδηση έπεσε σα βόμβα.Ο Γιώργος Τσουρουπάκης γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1968 στο Τορόντο του Καναδά. Γονείς του ήταν ο Νίκος και η Άλκηστις Τσουρουπάκη.

Οι γονείς του λάτρευαν την κρητική μουσική και από μικρός ο Γιώργος Τσουρουπάκης είχε ακούσματα κρητικής μουσικής και μεγάλωνε μέσα σε ένα πληθωρικό κρητικό περιβάλλον, μια και ολόκληρη η Ομογένεια του Καναδά φρόντιζε και φροντίζει να διατηρεί με πάθος την επαφή και την διατήρηση της Κρητικής και Ορθόδοξης παράδοσης στον Καναδά.Από πολύ μικρός, σχεδόν 12 ετών αρχίζει να ασχολείται με τη λύρα με παρότρυνση του πατέρα και της μητέρας του.

Έφηβος ξεκινά συνεργασίες με διάφορους λυράρηδες και στην στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε ως Εύζωνας και χρίστηκε επίσημος λυράρης της Προεδρικής Φρουράς.

Το 1990 γνωρίζεται με τον Μανόλη Κονταρό και ξεκινούν μαζί μια κοινή πορεία και μια λαμπρή συνεργασία.

Γίνονται αχώριστοι. Δημιουργούν, τραγουδούν, βγάζουν δίσκους και ταξιδεύουν μαζί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπου υπάρχουν Κρητικοί. Συμμετέχουν σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις και όλος ο κόσμος συνδέει τους δύο καλλιτέχνες. Όταν λες Γιώργος Τσουρουπάκης εννοείς ταυτόχρονα και Μανόλης Κονταρός. Τόσο μεγάλη είναι η ταύτιση του κόσμου απέναντι στους δύο καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Η δουλειά τους χαρακτηρίζονταν από τέλεια αρμονία, μεγάλη συνεργατικότητα, δημιουργική παραγωγικότητα και ευρεία αναγνώριση και επιτυχία.
Ο θάνατος του Γιώργου Τσουρουπάκη ήταν εντελώς ξαφνικός. Έφυγε από ανακοπή καρδιάς, μόλις 40 ετών. Μέσα στο Νοσοκομείο Χανίων όπου είχε πάει για να επισκεφθεί τη μητέρα του, η οποία έκανε κάποιες προληπτικές εξετάσεις υγείας…

Ήταν πολύ νέος και στο αποκορύφωμα της αναγνώρισης και δημιουργικότητάς του. Μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερες λαμπρές σελίδες στο βιβλίο του τομέα που υπηρετούσε. Στην Κρητική Παράδοση.

Ο θάνατός του θεωρήθηκε ως μεγάλη απώλεια για την Κρητική μουσική και την Κρήτη. Η λύρα του χαρακτηρίστηκε από «ευγενική» έως «στιβαρή» και με εξαιρετικό ήθος. Σίγουρα ήταν ένα σπουδαίο ταλέντο με σπουδαίες ικανότητες, φυσικό χάρισμα στο χειρισμό της λύρας, αλλά και μοναδική χρειά της φωνής.

Πέραν του τεράστιου ταλέντου που είχε στη λύρα ήταν και ο ίδιος ένας άνθρωπος ευγενικός, με ένα χαμόγελο στα χείλη διαρκώς, πάντα εγκάρδιος και φιλικός με μεγάλη συναίσθηση της κρητικής καταγωγής του.

Η κηδεία του Γιώργου Τσουρουπάκη έγινε στις 22 Μαρτίου 2008, στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά Χανίων. Την ημέρα της κηδείας του οι τοίχοι ήταν γεμάτοι με αφίσες του Κονταρού και του Τσουρουπάκη, μόνο που οι αφίσες έγραφαν «Καλό Ταξίδι Γιώργο».Ο κόσμος που μαζεύτηκε στην εκκλησία και το νεκροταφείο ξεπέρασε τους 10 χιλιάδες.Τραγικές φιγούρες η μάνα του, η Άλκηστις και η αρραβωνιαστικιά του. Η παρουσία τους συνέθλιψε τους πάντες.
Όταν έφτασε στην εκκλησία το φέρετρο, όλοι πάγωσαν. Στα χέρια του Γιώργου Τσουρουπάκη βρίσκονταν η αγαπημένη του λύρα και από πίσω ακολουθούσε ο Μανώλης Κονταρός συντετριμμένος και αδύναμος να κρύψει τον τεράστιο πόνο του. Στη διάρκεια της κηδείας βρίσκονταν διαρκώς στο προσκέφαλό του και χάιδευε στοργικά το κεφάλι του μουσικού του συντρόφου.

Παρόντες δεκάδες καλλιτέχνες που ήρθαν από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο τους φίλο, γνωστό και καλλιτέχνη.

Μετά το θάνατό του και τα επόμενα χρόνια γράφτηκαν εκατοντάδες μαντινάδες για το Γιώργο Τσουρουπάκη. Ο Μανώλης Κονταρός μάλιστα αφιέρωσε ένα τραγούδι του στον αξέχαστο συνεργάτη του με τίτλο: «Ένα βιβλίο είναι η ζωή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.