Η Μαργαρίτα Γερούκη υποψήφια ευρωβουλευτής εξηγεί γιατί το Ποτάμι αξίζει την ψήφο μας

Η εκπαιδευτικός και υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι δίνει τις δικές τις απαντήσεις στο Νίκο Νεβεσκιώτη και το politikakritis.gr

Γιατί να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει ΠΟΤΑΜΙ και Μαργαρίτα σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Tόσο το ΠΟΤΑΜΙ όσο και εγώ έχουμε ως βασικό, δομικό στοιχείο της ταυτότητάς μας την Ευρώπη. Το ΠΟΤΑΜΙ από την ίδρυσή του, το 2014, υποστήριξε σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πληρώνοντας και το πολιτικό κόστος τα χρόνια που οι κραυγές των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια σοβαρού σχεδιασμού. Στο ΠΟΤΑΜΙ πιστεύουμε ότι η προκοπή και η ευημερία των χωρών της Ευρώπης έχουν κοινή συνισταμένη καθώς οι προκλήσεις που καλούνται οι λαοί μας να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια και αφορούν κυρίως σε θέματα ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής αλλά και διατήρησης της ευρωπαϊκής πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας και των δημοκρατικών μας αξιών, είναι κοινές. Γι’ αυτό άλλωστε συνεργαζόμαστε με την «Ευρωπαϊκή Αναγέννηση» του προέδρου Μακρόν.

Όσο αφορά τη δική μου υποψηφιότητά για το Ευρωκοινοβούλιο, εδώ και αρκετά χρόνια βιώνω την καθημερινότητά μου, τόσο την επαγγελματική όσο και την οικογενειακή, με όρους ευρωπαϊκούς. Πραγματικά νιώθω την Ευρώπη σπίτι μου, μιλάω τέσσερεις γλώσσες, έχω εκπαιδευτικές συνεργασίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και η οικογένεια που έχω κάνει στηρίζεται σε δύο ευρωπαϊκές κουλτούρες, την ελληνική και τη φινλανδική. Ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει συνεργασία, διαπραγμάτευση αλλά και προσπάθεια να συνθέσεις με θετικό τρόπο διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

Είναι η πρώτη φορά που διεκδικώ πολιτική παρουσία αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους θέλουν να δώσουν ταυτόχρονα ένα μήνυμα ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού. Δεν προέρχομαι από οικογένεια πολιτικών, ούτε έχω διατελέσει έμμισθο πολιτικό στέλεχος. Η δραστηριότητά μου στο ΠΟΤΑΜΙ ήταν πάντα μια πράξη εθελοντισμού βασισμένη στην ανάγκη να βοηθήσω τον τόπο μου με όποιες μικρές δυνάμεις και γνώσεις έχω. Το ΠΟΤΑΜΙ μιλά για την προσπάθεια να γινόμαστε καλύτεροι, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, στάσεις που με εκφράζουν και προσωπικά.

Ποιοι οι βασικοί άξονες στις θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που αφορούν τη  χώρας μας;

Το ΠΟΤΑΜΙ ανήκει στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα δώσουν τη μάχη για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και περισσότερη αλληλεγγύη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχει φωνή στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Διεκδικούμε κοινές πολιτικές για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων μας, ενιαίο αμυντικό δόγμα και πολιτικές ασύλου. Επίσης, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων, κοινωνικών και οικονομικών. Αυτές οι προσπάθειες εντοπίζονται τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και στο χώρο της οικονομίας και της εργασίας. Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι η ακροδεξιά ενισχύεται όταν οι ανισότητες στην κοινωνία μεγαλώνουν. Αυτό έχουμε να παλέψουμε. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, όπως την αντιλαμβανόμαστε στο ΠΟΤΑΜΙ, είναι η άνοδος των εθνικιστών και των λαϊκιστών.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιστεί για τις αξίες της: τη δημοκρατία, την ισότητα και το κράτος δικαίου και μέσα από αυτές να απαντήσει στις διχαστικές, παραπλανητικές και γεμάτες μίσος ρητορικές.

Τέλος είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι το κάθε ευρωπαϊκό κράτος χωριστά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Είδαμε φέτος την Κρήτη να πνίγεται τρεις φορές από την κακοκαιρία και όμως το αποτύπωμα της Ελλάδας σε βιομηχανικούς ρύπους είναι απειροελάχιστο σε σχέση με τις βιομηχανίες των ασιατικών χωρών. Πρέπει να απαιτήσουμε τη συμμόρφωση σε περιβαλλοντικούς κανόνες και αυτό είναι στις βασικές μας στοχεύσεις ως ΠΟΤΑΜΙ.

Πιστεύετε ότι η κεντρική πολιτική σκηνή θέτει σε δεύτερη μοίρα τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης;

Αυτό είναι σίγουρο και δεν είναι καινούργιο. Τόσο ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 όσο και της ΝΔ τώρα, προβάλλει σα διακύβευμα των Ευρωεκλογών για τους πρώτους και απώτερο στόχο για τους δεύτερους την εξουσία στη χώρα. Είναι εκτός θέματος θα έλεγα, για να μιλήσω με εκπαιδευτικούς όρους.  Όμως η παλαιοκομματική λογική και τακτική που αναγάγει τα πάντα σε ομφαλοσκόπηση κάνει κακό στην Ελλάδα. Μας εμποδίζει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και μας εγκλωβίζει. Στο ΠΟΤΑΜΙ σε αυτό το επίπεδο έχουμε δύο αγώνες. Ο πρώτος αφορά να πείσουμε για τις θέσεις μας και ο δεύτερος να πείσουμε ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν είναι ούτε χαλαρή, ούτε δημοσκοπική. Είναι ψήφος που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, τη διεθνή της παρουσία και τη διεθνή της ισχύ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.