ΙΕΛΚΑ: Πληθωρισμός και κόστος ενέργειας «καίνε» 9 στους 10 καταναλωτές

Ημερομηνία:

Το 64% των καταναλωτών θεωρεί πως η σημερινή οικονομική κρίση είναι μακράν χειρότερη και από εκείνη της δεκαετίας του 2010, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
Η εκτίναξη των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στις τιμές τις ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, εκτιμούν πως η σημερινή είναι η χειρότερη κρίση που βιώνουν στα οικονομικά τους, με διαφορά από εκείνη της δεκαετίας του 2010 και της περιόδου της πανδημίας.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στις απαντήσεις των καταναλωτών, που έλαβαν μέρος στην τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έρευνα, ανάμεσα σε άλλα θέματα, αφορούσε και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας COVID-19 στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Άγχος και φόβος
Ο μεγαλύτερος φόβος πλέον προέρχεται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Το 31% δηλώνει ότι νιώθει άγχος, το 29% θυμό, το 25% φόβο και το 23% ανασφάλεια, ενώ ένα ποσοστό 5% δηλώνει ακόμα και πανικό. Μόλις 2% δηλώνει αδιάφορο.

Τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς υψηλότερα από τα άλλα δύο βασικά θέματα της επικαιρότητας.

Το κοινό καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού 27% και φόβου 19% για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειωμένα σε σχέση με τη μέτρηση του Απρίλιου 2022 (30% και 26% αντίστοιχα).

Τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά, με 13% και 23% αντίστοιχα, με το άγχος να αυξάνεται σε σχέση με το 19% της μέτρησης του Απριλίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά αδιαφορίας και για τα δύο θέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, στο 15% για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στο 23% για την πανδημία COVID-19.

Πληθωρισμός, ενέργεια
Το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα των καταναλωτών από το 52% του κοινού, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία COVID-19 με μόλις 1%.

Συγκρινόμενο μάλιστα το πρόβλημα των σημερινών ανατιμήσεων με παρελθούσες κρίσεις, όπως η δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ή η κρίση του κοροναϊού 2020-2021, το κοινό θεωρεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (64%) ότι η σημερινή κρίση είναι χειρότερη.

Ακολουθεί η δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 με 30% και τέλος η κρίση του κοροναϊού με 6%.

Εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των ανατιμήσεων, φαίνεται ότι το κόστος ενέργειας και θέρμανσης είναι το πιο επιβαρυντικό για το κοινό σε ποσοστό 56% και ακολουθούν τα προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 27%, τα κόστη καυσίμων και μεταφορών με 13% και τέλος τα προϊόντα εκτός τροφίμων με μόλις 1%.

Πού χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια
Αντίστοιχες είναι οι απαντήσεις του κοινού σε σχέση με σε ποιες δαπάνες χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, με το 97% να δηλώνει στην ενέργεια (89% πολύ), το 93% στα καύσιμα (74% πολύ), το 86% στα τρόφιμα (αλλά μόλις 48% πολύ) και το 69% στην κατοικία-ενοίκια (μόλις 42% πολύ).

Παράλληλα όμως η πλειοψηφία του κοινού λαμβάνει σχετική βοήθεια σε αυτές τις δαπάνες με βάση τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Με βάση της απαντήσεις τους το 53% θεωρεί ότι λαμβάνει βοήθεια στην ενέργεια (10% πολύ), το 49% στα καύσιμα (4% πολύ).https://www.ot.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

3o Market Report από την Greece Sotheby’s...

Η δυναμική της ελληνικής αγοράς παραμένει, με τις συνολικές...

ΙΝΚΑ: Καλεί τους πολίτες σε μποϊκοτάζ στις...

Σε μποϊκοτάζ καλεί τους πολίτες, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου...

3o Market Report από την Greece Sotheby’s...

Η δυναμική της ελληνικής αγοράς παραμένει, με τις συνολικές...

ΙΝΚΑ: Καλεί τους πολίτες σε μποϊκοτάζ στις...

Σε μποϊκοτάζ καλεί τους πολίτες, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χανίων εκφράζει...

Στο Ηράκλειο ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Στο Ηράκλειο μετέβη σήμερα, Πέμπτη 06/2/2025, ο Δήμαρχος Χανίων,...