Ιεράπετρα: Αγωνιούν οι παραγωγοί κηπευτικών

Άλυτο παραμένει από το 2020 το πρόβλημα έγκρισης τύπου θερμοκηπίων

Ιεράπετρα: Αγωνιούν οι παραγωγοί κηπευτικών

Μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν από το τρέχον έτος οι παραγωγοί κηπευτικών υπό κάλυψη, καθώς λήγει η τριετής παράταση την οποία έλαβαν το 2020 και αφορά στην υπουργική απόφαση που έχει γίνει Νόμος του κράτους, αναφορικά με τον καθορισμό τύπων και τεχνικών προδιαγραφών των θερμοκηπίων.

Ο σχετικός νόμος του 2020, που η ισχύς του είχε πάρει παράταση μέχρι το 2023, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται εφέτος και στην ουσία θα βγάλει εκτός λειτουργίας μεγάλο αριθμό παλιών θερμοκηπίων σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, ενώ θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τούτη την περίοδο και σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν σε επεκτάσεις η κατασκευές νέων θερμοκηπίων με επιδότηση, που εξασφαλίζεται μέσα από τα σχέδια βελτίωσης.

Ο Δήμος Ιεράπετρας, με την επιτροπή αγροτικών θεμάτων, τον αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας και Σητείας καθώς και με τους κατασκευαστές θερμοκηπίων, είχαν αναδείξει από το 2020 τα προβλήματα που δημιουργεί αυτός ο Νόμος, ο οποίος αν ισχύσει, θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό την ηλεκτροδότηση, την άρδευση και την μεταβίβαση των θερμοκηπιακών μονάδων, που δεν είχαν εξασφαλίσει την έγκριση τύπου της κατασκευής του θερμοκηπίου, ένα έγγραφο που παίζει το ρόλο της αδειοδότησης του, προκειμένου να μη θεωρείται αυθαίρετο και να απειλείται ο ιδιοκτήτης του με επιβολή υψηλών προστίμων όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αυθαίρετα κτίσματα.

«Είμαστε από το 2020 σε συνεχή διάλογο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και περιμένουμε να γίνουν οι διορθώσεις και οι τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να μην αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας προβλήματα με τις υπηρεσίες του κράτους και να μπορούν να ηλεκτροδοτούν, να αρδεύουν και να μεταβιβάζουν τις νόμιμα εγκαταστημένες θερμοκηπιακές μονάδες τους. Ειδικά τώρα που έχουν ανοίξει τα σχέδια βελτίωσης, ζητούμε να ανακοινωθούν άμεσα οι τροποποιήσεις που έχουν ζητήσει οι αγροτικοί μας φορείς, μέσα από την αρμόδια επιτροπή και τις ομάδες εργασίες που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό, προκειμένου να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης οι μελέτες επέκτασης και κατασκευής νέων θερμοκηπιακών μονάδων, για να μη χαθούν οι ευκαιρίες της επιδότησης που μπορεί να εξασφαλιστεί για τους παραγωγούς μας από αυτό το πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 2243/333582/27-11-2020 (ΦΕΚ Β΄5432/09-12-2020), η οποία επανακαθόρισε τους τύπους και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων. Στο άρθρο 28 αναφέρει: «θερμοκήπια ή θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών, στα οποία είχαν δοθεί εγκρίσεις τύπου είτε από την τέως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος είτε από το ΥπΑΑΤ και έχουν εγκατασταθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης υποχρεούνται εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της, να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης και να αιτηθούν νέας έγκρισης εφόσον πληρούν τον ευρωκώδικα ΕΝ13031.01 και 02. Σε αντίθετη περίπτωση παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης και απαιτείται να αιτηθούν νέας έγκρισης εντός 6 μηνών».

«Αν δεν γίνουν οι τροποποιήσεις που έχουμε ζητήσει και ισχύσει αυτή η υπουργική απόφαση, δε θα μπορούν οι παραγωγοί μας να επεκτείνουν η να κατασκευάσουν νέα θερμοκήπια μέσα από τα σχέδιο βελτίωσης», προσθέτει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

«Από τα τέλη του 2020, αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η υπουργική απόφαση , ξεσηκωθήκαμε εδώ στην Ιεράπετρα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχαν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τώρα αρχίζουν και διαμαρτύρονται και από άλλες περιοχές της χώρας. Εμείς καταφέραμε να ασκήσουμε μεγάλη πίεση τότε στο Υπουργεί Αγροτικής Ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας στην αρχή να πάρουμε μια τριετή παράταση εφαρμογής του Νόμου. Στη συνέχει πήραμε μέρος σε μια ομάδα εργασίας που συστάθηκε για να προχωρήσει σε διαβούλευση, ενώ πήραμε μέρος και σε υποομάδες που ανέλαβαν να συζητήσουν με όλους τους εμπλεκόμενους. Συνεδριάσαμε μερικές φορές και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, περιμένοντας από το ΥΠΑΑΤ να ανακοινώσει τις τροποποιήσεις που ζητήσαμε. Έχουμε να συνεδριάσουμε 9 μήνες περίπου περιμένοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα», καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης.

Κατά συνέπεια από την επίμαχη μεταβατική διάταξη, η οποία προβλέπει ότι οι εγκρίσεις τύπου που είχαν δοθεί παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της Υ.Α., ουσιαστικά καταδικάζεται ένας μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων να στερηθεί την έγκριση τύπου και συνεπώς, να μην μπορεί πλέον να μεταβιβασθεί ή να ηλεκτροδοτηθεί ή να αρδευτεί κινδυνεύοντας και με πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής. Κι αυτό γιατί σε μια θερμοκηπιακή κατασκευή πολλών ετών, δεν μπορεί να προσαρμοστεί ο σκελετός του θερμοκηπίου σε νέες προδιαγραφές διαστάσεων, ενώ κοστίζει λιγότερο να κατασκευάσεις ένα νέο θερμοκήπιο παρά να ανακατασκευάσεις εκ θεμελίων το υπάρχον.

Το πρόβλημα δεν θα προκύψει μόνο στην περίπτωση της μεταβίβασης ή της τροποποίησης της ηλεκτροδότησης των παλαιών θερμοκηπίων. Η έγκριση τύπου έχει την θέση της αδειοδότησης του θερμοκηπίου από την Πολεοδομία. Σε περίπτωση καταγγελίας κάποιου τρίτου, εφόσον δεν μπορεί να εκδοθεί σήμερα έγκριση τύπου, κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου με δυσβάστακτο κόστος αυθαίρετης κατασκευής.

Η υπόθεση έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ Δήμητρα ο οποίος πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές για να ενταχθούν οι μελέτες στα σχέδια βελτίωσης , όμως σύμφωνα με πληροφορίες αυτές οι αλλαγές δε βρίσκουν σύμφωνους ορισμένους υψηλόβαθμους του ΥΠΑΑΤ. Σε, αυτούς έχει κολλήσει η υπόθεση. Στην ουσία δηλαδή έχει γίνει η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης τα οποία όμως είναι ανεφάρμοστα για τους θερμοκηπιακούς παραγωγούς.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.