Ιεράπετρα: Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σώθηκαν σπίτια και περιουσίες

Ιεράπετρα: Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σώθηκαν σπίτια και περιουσίες

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο ρέμα κοντά στο Πυρηνελαιουργείο στην περιοχή της Αγίας  Παρασκευής και έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους διερχόμενους, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως της Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας για πολλοστή φορά έσωσε τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων της πόλης, που κινδύνεψαν από μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί μέσα στο ρέμα της Μακρυλιάς, δύο χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας,  με τους ισχυρούς ανέμους να σπρώχνουν  τη φωτιά προς τη Δυτική έξοδο της  προς τα Βιγλιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο ρέμα κοντά στο Πυρηνελαιουργείο στην περιοχή της Αγίας  Παρασκευής και έγινε γρήγορα  αντιληπτή από τους διερχόμενους, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως της Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, που έφτασε στο σημείο σύμφωνα με τη μαρτυρία του αγρότη κ. Μάνου Πατεράκη μέσα σε τρία λεπτά από το τηλεφώνημα.

Αμέσως έγινε εγκατάσταση και κατέβηκαν οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές μέσα στο ρέμα σβήνοντας πολύ γρήγορα τη βασική εστία που έκαιγε καλάμια  χαμηλή βλάστηση και ελιές.

Κι άλλη πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο

«Νωρίτερα κληθήκαμε και σβήσαμε μια πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στο δρόμο προς το Καπίστρι από πέταγμα αναμμένου τσιγάρου από οδηγό διερχόμενου αυτοκινήτου, που προκάλεσε ζημιές σε ελαιόδεντρα και σε αρδευτικά δίκτυα. Μια ώρα αργότερα ξέσπασε η δεύτερη και πιο επικίνδυνη πυρκαγιά μέσα στο ρέμα της Μακρυλιάς ανάμεσα σε σπίτια και σε θερμοκήπια. Στην αρχή η φωτιά μας δυσκόλεψε γιατί ήταν μέσα σε ένα πολύ δύσβατο σημείο στο ρέμα και δίπλα υπάρχουν σπίτια και θερμοκήπια που κινδύνευαν να καούν  γιατί φυσούσε ισχυρός βόρειος άνεμος. Τα καταφέραμε όμως με ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις, 4 οχήματα με 9 άντρες και μια εξαμελή  ομάδα  της ΕΜΟΔΕ και τη θέσαμε υπό έλεγχο. Στο σημείο όπου είχαμε την πυρκαγιά η οποία ευτυχώς δεν έκαψε ούτε θερμοκήπια ούτε σπίτια αλλά μόνο καλαμιές και χαμηλή βλάστηση, θα μείνουν μέχρι το βράδυ για επιτήρηση οχήματα για να προλάβουν κάποια ενδεχόμενη αναζωπύρωση», μας είπε από το μέτωπο της πυρκαγιάς ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας, αντιπύραρχος Δημήτρης Καλλιοτζής.

Ο κ. Δημήτρης Καλλιοτζης
Ο κ. Δημήτρης Καλλιοτζής

Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η επικίνδυνη πυρκαγιά στα βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας, έφτασε και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Λασιθίου πύραρχος Κώστας Γεροδήμος για να συντονίσει την επιχείρηση.

Μεγάλη κινητοποίηση

«Έγινε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση από την υπηρεσία μας με 4 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας, ενώ η δύναμη ενισχύεται και με οχήματα της Π.Υ. Αγίου Νικολάου και μια ομάδα 6 ατόμων της ΕΜΟΔΕ που έχει έδρα το παλιό ΚΤΕΟ στο Καβούσι. Η Υπηρεσία μας θα κάνει τη σχετική προανάκριση για να εξακριβώσει τα αίτια της εκδήλωσης και αυτής της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες μας περιόρισαν πολύ γρήγορα τη φωτιά και τώρα πάμε πολύ καλά για να τη θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο αλλά θα συνεχίσουμε να την επιτηρούμε. Έχουμε πολλά και αδικαιολόγητα περιστατικά με φωτιές που ξεκινούν στις άκρες των δρόμων από το πέταγμα του αποτσίγαρου από διερχόμενους με αυτοκίνητα  οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Όπως γνωρίζεται,  φέτος η Νομοθεσία για την πυροπροστασία έχει γίνει πάρα πολύ αυστηρή. Και χρειάζεται όλοι οι οδηγοί να δείξουν την προσοχή τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να ξανά ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο, να προσέχει γιατί οι περισσότερες φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι», μας είπε ο κ.  Γεροδήμος.

Κώστας Γεροδημος
O κ. Κώστας Γεροδήμος

Μέχρι σήμερα στην τρέχουσα θερινή περίοδο  η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας ήταν εκείνη που εκδηλώθηκε στον Μαύρο Κόλυμπο στις 6 Απριλίου και είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 2000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, Αυτή η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος  Την άνοιξη είχαμε πάρα πολλές μικρές πυρκαγιές που σβήστηκαν από τους πυροσβέστες στο ξεκίνημα τους, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν ξεκινήσει από το απρόσεκτο κάψιμο των λιόκλαδων  και από την αναζωπύρωση των υπολειμμάτων της καύσης  μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.