Ιεράπετρα: Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Εξακουστής Μαλλών

Κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες πυροσβεστικές δυνάμεις του Ν Λασιθίου αλλά και του Ν Ηρακλείου
Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε θαμνώδη χορτολιβαδική έκταση δίπλα σε αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο 300 μέτρα από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Εξακουστής των Μαλλών Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστικής Υπηρεσία και να κινητοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πυροσβεστικές δυνάμεις του Ν Λασιθίου αλλά και του Ν Ηρακλείου.

Στις 6 το απόγευμα επιχειρούσαν γύρω στα 20 Πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες με 40 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο 7 αντρών της ΕΜΟΔΕ.

Η πυρκαγιά μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής περιορίστηκε μετά τις 6 το απόγευμα , αλλά συνέχιζαν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις σε σάπιους κορμούς πεύκων που είχαν μείνει στην πλαγιά από τις μεγάλες πυρκαγιές της δεκαετίας του 80 και του 90.

«Έχουν έρθει πάρα πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πολλοί εθελοντές, η ομάδα πυρόσβεσης του χωριού μας και πάρα πολλοί κάτοικοι των Μαλλών που επιχειρούν την κατάσβεση με κάθε μέσο. Αφού καταφέραμε να την κρατήσουμε νότια του επαρχιακού δρόμου Ανατολής Μαλλών, θα την θέσουμε υπό έλεγχο γρήγορα αφού έχει πέσει τώρα και ο αέρας», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ Μανόλης Μεραμβελιωτάκης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Φραγκούλης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Νεκτάριος Παπαδάκης, βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς για να συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο.

«Η ώρα είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και το μέτωπο της φωτιάς έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο , έχει περιοριστεί ενώ έχει κρατηθεί κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Ανατολής Μαλλών. Εκτιμώ ότι αν δεν ενισχυθεί ο άνεμος που πνέει τώρα , οι δυνάμεις που επιχειρούν από εδάφους , αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα εναέρια μέσα , θα τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις επόμενες ώρες», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Φραγκούλης.

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα αν δεν αλλάξει κάτι προβλέπεται να φτάσουν από την Αθήνα στην Κρήτη στα τέλη Μαϊου.

Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την αυτοσχέδια χωματερή που έχει δημιουργηθεί κοντά στο πυροφυλάκιο της Παναγίας της Εξακουστής . Η τοπική Κοινότητα Μαλλών από το πρωί της Κυριακής επιχειρούσε την καύση των κάθε λογής σκουπιδιών που είχαν εναποθέσει σε αυτή την αυτοσχέδια χωματερή, κάτοικοι από όλη την ευρύτερη περιοχή, ώστε να μην αποτελεί πλέον εστία μόλυνσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , όπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα μπορούσε να σημειωθεί ανάφλεξη των σκουπιδιών και να κινδυνέψει ολόκληρη η δασική περιοχή που περιβάλει το μοναστήρι της Εξακουστής.

Η καύση των σκουπιδιών έγινε με όλα τα προληπτικά μέτρα που ήταν απαραίτητα και η φωτιά σβήστηκε με αρκετό νερό στο τέλος πριν την αναχώρηση των ανθρώπων που συνέδραμαν σε αυτή τη δράση καθαριότητας και ελέγχου της χωματερής.

Κατά τις 3 το απόγευμα όμως σηκώθηκε νοτιοδυτικός άνεμος, έγινε αναζωπύρωση μέσα στη χωματερή και μια σπίθα ήταν αρκετή για να μεταδώσει τη φωτιά στη διπλανή θαμνώδη έκταση όπου υπήρχαν και οι σάπιοι κορμοί των καμένων πεύκων από παλιές πυρκαγιές που αποτέλεσαν το δαδί της μετάδοσης της πυρκαγιάς σε όλη την πλαγιά 300 μέτρα από το μοναστήρι της Εξακουστής.

Η εικόνα που μας μετέφερε από το σημείο της πυρκαγιάς ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Νεκτάριος Παπαδάκης μετά τις 6.30 μ.μ. ήταν πολύ αισιόδοξη για την έκβαση της επιχείρησης κατάσβεσης.

«Πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες , κάτοικοι των γύρω χωριών και Δήμος Ιεράπετρας με καλό συντονισμό και μεγάλη προσπάθεια έχουν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο αυτή την πολύ δύσκολη λόγω του δύσβατου της περιοχής πυρκαγιά. Οι πυροσβέστες αυτή τη στιγμή επιχειρούν να σβήσουν και τα τελευταία κούτσουρα που καπνίζουν για να μην έχουμε άλλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας», μας είπε ο κ Νεκτάριος Παπαδάκηςhttps://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.