Influencers: Στο στόχαστρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους για παραπλανητικές αναρτήσεις

Ημερομηνία:

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους μπαίνουν πλέον, οι λεγόμενοι influencers, που διαφημίζουν προϊόντα μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι ελεγκτές θα εξετάσουν αν οι ισχυρισμοί που αναπτύσσουν οι influencers για τα προϊόντα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βεβαίως αν αποδίδονται και οι ανάλογοι φόροι στο κράτος.
Τάξη στην εμπορική δραστηριότητα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μετά από ευρωπαϊκή οδηγία, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα «ξεσκονίσουν» τους Έλληνες influencers και τις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν για να διαφημίσουν προϊόντα στους ακολούθους τους.

«Η αλήθεια είναι ότι οι influencer είμαστε πάρα πολλοί. Ο καθένας πια παίρνει μια κάμερα και προτείνει κάτι. Οπότε πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή από τον καταναλωτή», δήλωσε μία influencer.

Σύμφωνα με την οδηγία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στο επόμενο διάστημα θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο αναρτήσεις των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες περιέχουν μαρτυρίες, κριτικές ή καταχωρήσεις που ενδεχομένως να είναι παραπλανητικές για τους καταναλωτές.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν και οι influencers ότι αποτελούν, στην ουσία, εμπόρους, από τη στιγμή που πωλούν προϊόντα στους καταναλωτές-απευθείας ή μέσω άλλων-και θα πρέπει και στην περίπτωσή τους να τηρείται η καταναλωτική νομοθεσία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Η επίδραση των influencers στους καταναλωτές, είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και οι επιχειρηματίες κλείνουν συνεργασίες με τους πιο δημοφιλείς, βάσει των ακολούθων τους, προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο κοινό.

«Πάντα συμβουλεύω τους επιχειρηματίες πελάτες μου να χρησιμοποιούν τους influencers. Είναι, όμως, ακόμα, ένα γκρίζο πεδίο με πολλές γκρίζες περιοχές και γκρίζα χρήματα», είπε ο σύμβουλος διαδικτυακού marketing, Στυλιανός Στυλιανίδης.

«Είναι το επάγγελμά μου. Έχω επιχείρηση. Κόβω τιμολόγια. Έχω συνεργασία μόνο μέσω τιμολογίων. Υπάρχουν συμβόλαια πίσω από αυτά. Χτίζεται η εμπιστοσύνη», είπε η influencer, Filio Lou.

Ο κλοιός για τους διαδικτυακούς διαφημιστές στενεύει καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, από το περασμένο καλοκαίρι «τρέχουν» και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές τους με το κοινό και τις επιχειρήσεις και αναζητούνται έσοδα που δεν έχουν δηλωθεί και φόροι που ενδεχομένως, δεν έχουν καταβληθεί.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Έρχεται πρωτοφανές επεισόδιο Ελ Νίνιο – Οι...

Δραματικές προβλέψεις Βρετανών μετεωρολόγων, κάνουν λόγο για «το ισχυρότερο...

TikTok: Πληρώνει 400 εκατ. δολάρια για υπόθεση...

Σε συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε το TikTok...

Έρχεται πρωτοφανές επεισόδιο Ελ Νίνιο – Οι...

Δραματικές προβλέψεις Βρετανών μετεωρολόγων, κάνουν λόγο για «το ισχυρότερο...

TikTok: Πληρώνει 400 εκατ. δολάρια για υπόθεση...

Σε συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε το TikTok...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Έρχεται πρωτοφανές επεισόδιο Ελ Νίνιο – Οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα

Δραματικές προβλέψεις Βρετανών μετεωρολόγων, κάνουν λόγο για «το ισχυρότερο...

TikTok: Πληρώνει 400 εκατ. δολάρια για υπόθεση προσωπικών δεδομένων παιδιών

Σε συμφωνία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε το TikTok...

3 καθημερινές συνήθειες που μας κρατούν μακριά από την ευτυχία, σύμφωνα με την Ψυχολογία

Μερικές από τις συνήθειες που έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά...