ΗΠΑ: Συλλήψεις 100.000 προσφύγων στα σύνορα του Μεξικού

ΗΠΑ: Συλλήψεις 100.000 προσφύγων στα σύνορα του Μεξικού. «Ο αριθμός των συλλήψεων είναι πάνω από το κανονικό σε σχέση με τις…

«Ο αριθμός των συλλήψεων είναι πάνω από το κανονικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», δήλωσε η Κάρλα Πρόβοστ αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP).

Τον Απρίλιο 109.144 πρόσφυγες συνελήφθησαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, σύμφωνα με τα στοιχεία του CBP, ενώ ο αριθμός τους ήταν 103.719 τον Μάρτιο και 76.534 τον Φεβρουάριο.

Οι οικογένειες και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούσαν το 64% των συλλήψεων τον Απρίλιο.

Συνολικά 460.294 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στα σύνορα με το Μεξικό από την αρχή του οικονομικού έτους του 2019 την 1η Οκτωβρίου.

«Σε μόλις επτά μήνες έχουμε ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό συλλήψεων που καταγράφηκαν κάθε οικονομικό έτος μετά το 2009», τόνισε η Πρόβοστ.

Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες παραδίδονται στις αρχές και υποβάλλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Αμερική – κυρίως την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ—και δηλώνουν ότι έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστυνομίας συνόρων, σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες που συνελήφθησαν συνοδεύονταν από παιδιά», εξήγησε η Πρόβοστ.

«Έχουν λάβει το μήνυμα: φέρτε ένα παιδί και θα αφεθείτε ελεύθεροι», σχολίασε. Πολλοί μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι αναμένοντας την εξέταση του αιτήματός τους διότι τα κέντρα προσωρινής διαμονής της CBP είναι υπερπλήρη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης σε προτεραιότητα, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ είναι «γεμάτες». Έχει επίσης απειλήσει να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο κατηγορεί ότι δεν εμποδίζει τους μετανάστες που διασχίζουν το έδαφός του για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.