Ηράκλειο : 2,4 εκ. ευρώ για το Μουσείο Μεσαράς και 1 εκ. ευρώ για την Κνωσό

Ημερομηνία:

Δύο σημαντικά έργα στήριξης και ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος της Κρήτης εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 μετά την υπογραφή τους από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Το Μουσείο Μεσαράς με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ και το έργο συντήρησης και απο-κατάστασης σε χώρους της Κνωσού με ένα εκ. ευρώ.
«Με την ολοκλήρωση του Μουσείου Μεσαράς θα αποδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ένα σημαντικό έργο. Μαζί προχωρεί κι ένα σημαντικό έργο για την Κνωσό. Δύο έργα που δίνουν σημαντική βοήθεια στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Μετά τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου, ολοκληρώνουμε τον κύ-κλο των Μουσείων σε αυτή την προγραμματική περίοδο στην Κρήτη. Έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά την υπογραφή, υπογραμμίζοντας πως η καλή συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες αποδίδει καρπούς.

Για «δύο πολύ σημαντικά έργα» για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έκανε λόγο η Βάσω Συθιακάκη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ένταξη των έργων. Η επικεφαλής της ΕΦΑΗ, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης που μόνιμα συμπαραστέκεται στις προσπάθειες, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τους συναδέλφους της που βοήθησαν καθοριστικά στην ωρίμανση και ένταξη των δύο μεγάλων έργων.

Παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφε-ρειακού Προγράμματος Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, το στέλεχος της Υπηρεσίας Μαρία Γιατρομανωλάκη καθώς και ο Σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης. Από την Αρχαιο-λογική Υπηρεσία παραβρέθηκαν ο Φλάβιο Ζανόν Προϊστάμενος του τμήματος Έργων και μελετών και οι Αρχαιολόγοι Ελίζα Καβουλάκη και Καλλιόπη Γαλανάκη.

Μουσείο Μεσαράς
Το έργο με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ προβλέπει όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να εγκατασταθεί το επιλεγμένο αρχαιολογικό υλικό από την περιοχή της Μεσαράς στο κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο Δήμου Γόρ-τυνας Π.Ε. Ηρακλείου, και να οργανωθεί η μόνιμη έκθεσή του.
Πρόκειται να διαμορφωθούν οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου (760 τ.μ.) και ο εσωτερι-κός αύλειος χώρος (1060 τ.μ.). Θα μεταφερθούν και θα συντηρηθούν τα εκθέματα. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και ειδικών μουσειοκατασκευών με ειδικό φωτισμό και κατάλληλες στηρίξεις. Επίσης, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η τοποθέτη-ση του απαραίτητου εποπτικού και πληροφοριακού υλικού.

Κνωσός
Το έργο στην Κνωσό προϋπολογισμού ενός εκ. ευρώ προβλέπει
εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης οι οποίες θα γίνουν στην «Αίθουσα των Δι-πλών Πελέκεων» (Μέγαρο του Βασιλέως) έναν από τους από τους σημαντικότερους και πλέον δημοφιλείς χώρους του ανακτόρου, στον «Βασιλικό δρόμο», την κύρια οδική αρ-τηρία της πόλης της Κνωσού και στον περιβάλλοντα χώρο της βίλας «Αριάδνη», τόπο κατοικίας του ανασκαφέα του ανακτόρου Sir A. Evans.
Υπενθυμίζεται πως το ανάκτορο της Κνωσού είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της μινωικής Κρήτης, χτίστηκε για πρώτη φορά το 2000 π.Χ. πάνω σε λείψανα εκτετα-μένου νεολιθικού οικισμού, ανοικοδομήθηκε το 1700 π.Χ. και καταστράφηκε οριστικά γύρω στο 1380 π.Χ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Τη μνήμη των 23 εκτελεσθέντων στο Γωνιανό...

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο...

« Οι Τέσσερις Εποχές του Θρόνου” από...

Στο Θραψανό 17 Αυγούστου η πρώτη παράσταση - Ακολουθούν...

Ηράκλειο:Τη μνήμη των 23 εκτελεσθέντων στο Γωνιανό...

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο...

« Οι Τέσσερις Εποχές του Θρόνου” από...

Στο Θραψανό 17 Αυγούστου η πρώτη παράσταση - Ακολουθούν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: Διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα 17 Αυγούστου – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Δευτέρα 17 Αυγούστου...

Το φάρμακο που μειώνει την «κακή» χοληστερόλη

Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση που χορηγείται μόλις δύο φορές...

Στροφή των Ελλήνων στο οργανωμένο ταξίδι και στο εξωτερικό

Ξεχωρίζει το ενδιαφέρον για τις χώρες της Αδριατικής, όπως...

Πρώτο θέμα στον βρετανικό Τύπο η φονική πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις άλλες χώρες...