Ηράκλειο: Ανατροπή με τις κοπές δέντρων

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δικαίωσε την προσφυγή των κατοίκων

Ηράκλειο: Ανατροπή με τις κοπές δέντρων

Ανατροπή σημειώθηκε στο θέμα της κοπής των 21 δέντρων, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έκανε δεκτή την προσφυγή των 98 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά.

Μετά την εξέλιξη αυτή το θέμα αποσύρθηκε από τη αποψινή (16/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση του επίμαχου θέματος. Η πανηγυρική δικαίωση των κατοίκων αφενός φρενάρει τις δρομολογούμενες κοπές και την ίδια στιγμή ανοίγει ένα νέο κύκλο συζήτησης στο εσωτερικό του Δήμου, για το πως θα πρέπει να κινηθεί σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του αστικού πρασίνου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης ενημέρωσε το Σώμα αφενός για τη δικαίωση των κατοίκων και αφετέρου για το γεγονός ότι με βάση τις οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει το επίμαχο θέμα που αφορά στις κοπές των δέντρων να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Αγγελάκης έθεσε ζήτημα ανάθεσης συνολικής μελέτης για την κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης του αστικού πρασίνου, αίτημα με το οποίο ευθυγραμμίστηκε και ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι ένα δέντρο κόβεται όχι προληπτικά αλλά επειδή δεν έχει άλλο χρόνο ζωής. Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης εξήρε το ρόλο των κινημάτων και την αποτελεσματικότητα τους υπογραμμίζοντας πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους όπως και η Αποκεντρωμένη. Το κρίσιμο ζητούμενο όπως τόνισε σήμερα είναι να ενισχυθεί η αρμόδια υπηρεσία πρασίνου ώστε να μην έχουμε αδικαιολόγητες κοπές δέντρων.

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός, τόνισε ότι μετά τη δολοφονική πτώση του πεύκου, πριν πέντε μήνες έχει αποφασιστεί ο έλεγχος των 13.500 δέντρων. Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνει για το σκοπό αυτό σχετική προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ. Ακόμα σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η διαδρομή που υποδείχτηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έθεσε ζήτημα έγκρισης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η πόλη έχει ανάγκη από ενίσχυση πρασίνου και όχι από αδικαιολόγητες κοπές.

Να θυμίσουμε ότι στην προσφυγή που κατέθεσαν οι κάτοικοι του Μασταμπά τονίζουν ότι το θέμα της «έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις» όσο κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο! Συζητήθηκε μόνο παρεμφερές θέμα και συγκεκριμένα αυτό για την κοπή 73 δένδρων στο δασάκι των Δειλινών. Στην απόφαση 241/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην προγενέστερη απόφαση 620/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε αιτιολόγηση για το λόγο που αλλάζει η πολιτική του Δήμου σχετικά με τη «Διάσωση χαρακτηριστικού αποθέματος πεύκων», που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα. Έτσι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που το 2016 δεν είχαν αυτή την ιδιότητα δεν ενημερώθηκαν καν για την αλλαγή της πολιτικής του Δήμου, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώθηκαν για τους λόγους για τους οποίους επιβάλλονται τόσο επαχθή μέτρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση. Η απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δε λαμβάνει υπόψη της ζητήματα σε σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζητούν τη διατήρηση των δέντρων τα οποία ελέγχθηκαν μόνο μακροσκοπικά».ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.