Ηράκλειο:Αντιδημοκρατικές ενέργειες της Δημοτικής αρχής σε βάρος των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο Ηρακλείου
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε ,

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που διεξήχθη στις 06/10/2020 συζητήθηκε η έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων που αφορούν τις ασφαλτοστρώσεις και τις τσιμεντοστρώσεις στο Δήμο Ηρακλείου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» που είναι μέλος της επιτροπής ανέπτυξε τις απόψεις του τις οποίες μάλιστα κατέθεσε και εγγράφως για να μεταφερθούν αυτούσιες στο κείμενο της απόφασης. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» δεν υπάρχει το κείμενο της παρέμβασης όπως εστάλη, με συνέπεια να μην τεκμηριώνεται η ουσία της δικαιολόγησης ψήφου της παράταξης.

Η συγκεκριμένη πράξη θυμίζει περιόδους λογοκρισίας και κατευθυνόμενων αποφάσεων και είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Πρέπει να καταδικαστεί δημοσίως, και όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη να απολογηθούν.
Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε ότι, οι «επαναλήψεις εις το ορθόν», αποφάσεων που έχουν ληφθεί στα όργανα διοίκησης του Δήμου θα πρέπει να αποστέλλονται στα μέλη αυτών των οργάνων. Κατά τη γνώμη μας ο όρος «επουσιώδεις αλλαγές» έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Γι’ αυτό για κάθε αλλαγή θα πρέπει να ενημερώνονται τα μέλη των επιτροπών και των επιχειρήσεων του Δήμου, ώστε να κρίνουν αν οι τροποποιήσεις αυτές των αποφάσεων αφορούν τυπικά σφάλματα που επιδέχονται ανώδυνη διόρθωση .

Τέλος κύριε Δήμαρχε, θεωρούμε ότι το ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας που έχει ως βασική αρχή το σεβασμό των διαφορετικών απόψεων δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων πρέπει να είναι κύριο θέμα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μελών του

Προς Οικονομική επιτροπή
2. Θέματα ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων
Στην τοποθέτηση τους οι Ενεργοί πολίτες σημείωσαν τα παρακάτω
Α. η ανάγκη ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων είναι συνεχής , απαραίτητη, πρέπει να σχεδιάζεται και να εκτελείται με ποιότητα ( υλικών και εργασιών ) να είναι σύμφωνη με τις εθνικές προδιαγραφές , να προβλέπονται στις διακηρύξεις οι απαιτούμενοι ποιοτικοί έλεγχοι κατασκευής τόσο κατά την εκτέλεση όσο και κατά την ολοκλήρωση τους.
Β. Ο σχεδιασμός των δράσεων και έργων πρέπει να είναι συνολικός και να έχει σοβαρές εγγυήσεις ολοκλήρωσης στο χρόνο που αναφέρεται . Δεν νοείται να είναι ετεροβαρής και κυρίως να μην έχει σοβαρές προϋποθέσεις υλοποίησης . Βλέποντας τα ετήσια τεχνικά προγράμματα του Δήμου μας που κυμαίνονται στα 46 εκ και υλοποιούνται στο 40 % ( δηλαδή 20 εκ ) και τα έργα να απορροφούν από 5 – 7 εκατ. ετησίως, αναρωτιόμαστε αν οι προτεινόμενες δημοπρατήσεις των 65 εκ . ( 65.472.600 ) και με δεσμεύσεις πληρωμών για το 2021 στα 14,2 εκ , τι τύχη υλοποίησης έχουν και ποιο θα είναι το υπόλοιπο τεχνικό πρόγραμμα ( έργα και προμήθειες ) που θα υλοποιηθεί το 2021 που θα είναι μειωμένο κατά 40% σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου ;

Γ. Τα τεύχη , οι δηλώσεις και οι κατανομές πληρωμών αναφέρουν διαφορετικούς χρόνους υλοποίησης των έργων . Οι τμηματικές πιστώσεις αναφέρονται σε όλο το 2023 αποδεικνύοντας ότι το 18μηνο εκτέλεσης που προβλέπεται στην διακήρυξη είναι ανεφάρμοστο κάτι που οδήγησε τον κ Αναστασάκη να τροποποιεί τον χρόνο κατασκευής
Δ. Επίσης θα θέλαμε και μια απάντηση . Από ποιες πιστώσεις θα πληρωθούν τα συνεχιζόμενα έργα , οι απαραίτητες προμήθειες και εξοπλισμοί όλων των άλλων τμημάτων και αντιδημαρχιών , τα νέα έργα που έχετε υποσχεθεί και η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος όταν οι δαπάνες που δεσμεύεται είναι μεγαλύτερες των δυνατοτήτων που έχετε επιδείξει σε παραγωγή έργου έξη πλήρη χρόνια.

Εμείς θέλομε την υλοποίηση των έργων , ψηφίζουμε θετικά σε αυτές τις δημοπρατήσεις αλλά πρέπει να είναι καθαρό, ότι η εικόνα των ατέλειωτων έργων ( Δερματά, Ιδης κλπ) ή των μακροχρόνιων παρατάσεων σε περαιώσεις έργων και της αναποτελεσματικότητας που έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα δεν μπορεί να γίνεται πλέον αποδεκτή

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.