Ηράκλειο:Χαιρετισμός Μανώλη Συντυχάκη στο πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο

Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό με αφορμή το πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, σήμερα Τετάρτη 8 Φλεβάρη:
«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη σημερινή απεργία και κινητοποίηση των εργαζόμενων καλλιτεχνών που πραγματοποιείται ανάμεσα σε άλλες πόλεις και στο Ηράκλειο συνεχίζοντας τον αγωνιστικό παλμό και το μήνυμα που στέλνουν οι καλλιτέχνες με τις πολύμορφες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι πραγματικά. «Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας!». Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών για την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας 1565/23.
Θορυβημένη η κυβέρνηση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών μέσα από τα σωματεία τους, που κρατούν πάνω από έναν μήνα, εξαιρεί από το ΠΔ με την πρόσφατη τροπολογία 1565/23 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν «τσίμπησαν» αλλά ανέδειξαν ότι με το τέχνασμα της εξαίρεσής τους η κυβέρνηση προχωρά σε νέα επίθεση στα μισθολογικά τους δικαιώματα ενεργοποιώντας τον μνημονιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει πως οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με Υπουργική Απόφαση, ενώ δεν επανέρχονται οι αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΤΕ.
Αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, ενώ έως τώρα δεν ίσχυε. Αυτό σημαίνει μειώσεις μισθών και κατάργηση του δικαιώματος για ΣΣΕ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παραπέμπει σε επιτροπές το δίκαιο αίτημα των καλλιτεχνών για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, αίτημα που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι στον «αέρα».
Οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων είναι πολύ σοβαρές γι’ αυτήν την επίθεση που δέχονται οι καλλιτέχνες τόσο με την υποβάθμιση των σπουδών όσο και με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά τους.
Οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών με μια φωνή προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους για τις σπουδές και τη δουλειά που δικαιούνται. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει αυτό τον αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για μια Εκπαίδευση που τους αξίζει αλλά και για όρους αμοιβής και εργασίας που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της Τέχνης τους κι όχι να την έχουν σαν πάρεργο. Για τη συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν ανώτατων καλλιτεχνικών σχολών στα πανεπιστήμια που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των μουσικών, των σκηνοθετών και για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού!
Ουσιαστική αναγνώριση του Πολιτισμού, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν ο εργαζόμενος λαός πάρει στα χέρια του την οικονομική και πολιτική εξουσία, σε μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου και στην πλήρη απελευθέρωση της εργασίας. Για να αποκτήσει ο Πολιτισμός την αληθινή κοινωνική του λειτουργία, να αναπτυχθούν στο έπακρο οι δημιουργικές καλλιτεχνικές δυνάμεις και να αποδοθεί στην Τέχνη και τους καλλιτέχνες η θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Το ΚΚΕ σε αυτόν τον δρόμο πορεύεται και καλεί καλλιτέχνες και σπουδαστές, όλο το λαό και τη νεολαία να στρατευτούν με την πάλη τους, σε αυτή την προοπτική.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.