Ηράκλειο:Χαιρετισμός του Μανώλη Συντυχάκη για την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό

Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό για την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στο επισιτισμό – τουρισμό στο Ηράκλειο, σήμερα Τετάρτη 22 Φλεβάρη:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα του Ηρακλείου, που – όπως οι συνάδελφοι τους πανελλαδικά – διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα.
Δίνουν αγωνιστική απάντηση σε εργοδοσία – κυβέρνηση ότι δεν θα αποδεχτούν την πολιτική της ανεργίας, των απολύσεων, της φτώχειας, της μισής δουλειάς – μισής ζωής.
Είναι πρόκληση να βλέπουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό την κυβέρνηση να έχει μοιράσει 8,2 δισ. ευρώ στους ενεργειακούς ομίλους με τη μορφή των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, ενώ εκείνοι παίρνουν ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας ή έχουν απορριφθεί τελείως.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία των ξενοδόχων η υπερεντατικοποίηση, η 7ημέρη εργασία χωρίς ρεπό, οι μισθοί ψίχουλα και η 18 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο, που έχτισαν «το τουριστικό θαύμα» και στην Κρήτη.
Έχουν το θράσος οι ξενοδόχοι τοπικά να βάζουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο την 10ωρη εργασία χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή για την υπογραφή της νέας τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας. Όλα αυτά την ώρα που η κερδοφορία των ομίλων του τουρισμού για την σεζόν του 2022 έκλεισε με 18 δις. ευρώ, ξεπερνώντας τις εισπράξεις του 2019.
Ποιοι όμως έχουν δώσει στους μεγαλοξενοδόχους «αέρα στα πανιά» τους, αν όχι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει ; Με τον πιο πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζει το 80% των άρθρων και το 50 % των άρθρων ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον οποίο εμπεριέχεται τη διάταξη για 10ωρη απλήρωτη εργασία και διευθέτηση του χρόνου εργασίας που αξιοποιούν σήμερα οι ξενοδόχοι.
Το ΚΚΕ στηρίζει διαχρονικά μέσα και έξω από την βουλή τους καθημερινούς αγώνες, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπές εισόδημα, για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα μπαίνουν εμπόδιο στη φυσική εξόντωση των εργαζομένων, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαμονής, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ώστε να μην σακατεύονται οι εργαζόμενοι σε μια τουριστική σεζόν με πρωτοφανή ένταση και με δουλειά από τα ξημερώματα ως τα μεσάνυχτα.
Πρόσφατα, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για την επέκταση του ταμείου ανεργίας των εποχικών εργαζομένων. Η Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα. Δεν δίνει το επίδομα ανεργίας διότι θέλει τα χρήματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΕΑΔ), που προέρχονται από τοις εισφορές των εργαζόμενων να τα δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό δεν έχουν να ελπίζουν τίποτα από αυτούς τους επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες». Ο καθένας κι όλοι μαζί έβαλε το λιθαράκι του στο ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων τα προηγούμενα χρόνια.
Και μπροστά στα δύσκολα που έρχονται και μπροστά σ’ όλα τα πραγματικά ερωτήματα των εκλογών, η απάντηση είναι η κόκκινη ψήφος, η ψήφος στο ΚΚΕ. Η κόκκινη επιλογή για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η λαϊκή αντεπίθεση και να ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο για τον λαό. »

Τα σχόλια είναι κλειστά.