Ηράκλειο:Εκδήλωση Ενημέρωσης των Πολιτών για το Νέο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία

Ημερομηνία:

Εκδήλωση Ενημέρωσης των Πολιτών για το Νέο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία
Αγαπητές/οί Φίλες/οι,

Σας καλούμε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στη Λότζια στις 19:30
σε Εκδήλωση Ενημέρωσης των Πολιτών για το Νέο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές των ΑΕΙ της Κρήτης.
Πρόγραμμα

(α) 18:00 συγκέντρωση εργαζομένων και φοιτητών ΑΕΙ Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία μέχρι την Λότζια.
(β) 19:30 στην Λότζια: Εκδήλωση Ενημέρωσης των Πολιτών για το Νέο Νομοσχέδιο. Η εκδήλωση θα έχει την μορφή τοποθετήσεων εκπροσώπων των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών αλλά και ερωτήσεις/τοποθετήσεις από το κοινό.
Καλούμε όλη την κοινωνία να είναι παρούσα, να ενημερωθεί και να αποκτήσει δική της γνώμη.
Δύο Λόγια για το «νέο» σχέδιο νόμου.

Στις 29/05/2022, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαβούλευση το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ για τα ΑΕΙ αρχικά μέχρι τις 12 Ιουνίου 2022 και κατόπιν με μια επιπλέον εβδομάδα διαβούλευσης μέχρι τις 19/06, χωρίς να έχει στείλει στα Πανεπιστήμια το κείμενο, προσπαθώντας με αυτό τον προσχηματικό τρόπο να αποκτήσει η ενέργεια αυτή την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση. Ο χρόνος διαβούλευσης, και με την παράταση, είναι απαράδεκτα μικρός για το τεράστιο όγκο πληροφορίας (408 σελίδες, 345 άρθρα).

Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση επιχειρεί να αναδιατάξει πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε μια κατεύθυνση περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και καθιστά τις σπουδές πρακτικά αδύνατες για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Τα ΑΕΙ καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα διαρκές κυνήγι πόρων, ενώ το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να θέσει ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ενισχύοντας την μορφωτική αποστολή των Πανεπιστημίων και αναδεικνύοντας τα σε χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους, επιχειρεί να θεσμοθετήσει την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, την ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά των κολεγίων, τη νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, την ίδρυση μηχανισμών καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών (με την δημιουργία τριετών προγραμμάτων σπουδών επιπέδου 6 με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σε πλήρη εξέλιξη οι συντηρήσεις σχολικών μονάδων...

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης...

Ηράκλειο:H Παναγία στο Καρδάκι, το θαυματουργό πηγάδι,...

Η Παναγία στο Καρδάκι είναι ένα μικρό εκκλησάκι με...

Σε πλήρη εξέλιξη οι συντηρήσεις σχολικών μονάδων...

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης...

Ηράκλειο:H Παναγία στο Καρδάκι, το θαυματουργό πηγάδι,...

Η Παναγία στο Καρδάκι είναι ένα μικρό εκκλησάκι με...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Διακοπές ρεύματος την Τετάρτη στην Κρήτη – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τετάρτη 12 Αυγούστου,...

Καύσωνες σε έξαρση: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για παγκόσμιο κύμα ακραίας ζέστης

Η Ευρώπη βιώνει αλλεπάλληλα κύματα ζέστης, ξηρασίας και ρεκόρ...

Κολομβία: Βίντεο-σοκ από την στιγμή του μεγάλου σεισμού από πιλοτήριο αεροσκάφους

Μετά τις έντονες δονήσεις, το αεροπλάνο συνέχισε κανονικά την...

Πάνω από 20 γύπες στην ΑΝΙΜΑ από την Κρήτη – Έκκληση για βοήθεια

Περισσότερα από 20 νεαρά γυπαετά μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για...