Ηράκλειο : Ενεργοποίηση δικαιωμάτων Αγροτών νωρίτερα από κάθε άλλη φορά

Κάλεσμα προς τους παραγωγούς της Κρήτης από την ΕΑΣΗ – Πιθανόν και σήμερα να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων – Σήμερα ή το αργότερα τη Δευτέρα ξεκινά η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σήμερα δηλαδή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να αρχίσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι όσοι παραγωγοί καταβάλλουν τοις μετρητοίς τα ποσά που τους αναλογούν στο κόστος ενεργοποίησης θα έχουν έκπτωση 20%.

Ο συνεταιριστής έδωσε στη δημοσιότητα όμως μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πολιτική της οργάνωσης στον αμπελοοινικό τομέα, αλλά και τους στόχους που έχει βάλει, τόσο για την αποπληρωμή των οφειλών προς τους παραγωγούς, όσο και για την αρχή ενός νέου “κεφαλαίου”, όπου ο παραγωγός θα παραδίδει το προϊόν του και θα πληρώνεται αμέσως.

Μετά την περυσινή καθυστέρηση στην έναρξη της ενεργοποίησης, που ξεκίνησε για την ΕΑΣΗ στις 15 Απριλίου, και αν δε δινόταν παράταση ενός μήνα δε θα ήταν εφικτή η ολοκλήρωσή της στις 15 Μαΐου, η φετινή χρονιά αναμένεται εντελώς διαφορετική.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η καθυστέρηση οφειλόταν σε μια προσπάθεια κάποιων φορέων ενεργοποίησης της χώρας να επηρεάσουν πολιτικά την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, υπήρξε στη συνέχεια και διαγραφή 8 Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) από την “Gaia Επιχειρείν”, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

«Θέλω να καλέσω τον κόσμο να ενεργοποιήσει στην Ένωση Ηρακλείου. Καλοί είναι οι μελετητές και όλοι αυτοί που κάνουν αυτή τη δουλειά – δεν τους αμφισβητεί κανείς – αλλά οι παραγωγοί πρέπει να στηρίξουν την οργάνωση, για να στηρίξει και αυτή με τη σειρά της τα προϊόντα που παράγουν.

Μόνο οι Ενώσεις μπορούν να παίξουν παρεμβατικό ρόλο και να στηρίξουν τα προϊόντα στην αγορά.

Ο λογιστής δεν μπορεί. Ο μελετητής δεν μπορεί. Πρέπει να στηρίξουν την οργάνωση, να μαζέψουμε ένα κεφάλαιο, με το οποίο θα μπορέσουμε να μπούμε δυναμικά στην αγορά. Ας έρθει ο κόσμος να ενεργοποιήσει με ασφάλεια στην Ένωση Ηρακλείου.

Οι τιμές μας με τους ιδιώτες πάνω-κάτω είναι το ίδιο. Εμείς θα κάνουμε μία έκπτωση γύρω στο 20% για τους παραγωγούς εκείνους που θα πληρώσουν αμέσως το κόστος της ενεργοποίησης», δήλωσε ο Σταύρος Γαβαλάς…

«Άμεση προτεραιότητά μας οι παραγωγοί»

«Όταν αναλάβαμε την οργάνωση, υπήρχαν πολλά ανοιχτά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα. Παραγωγοί, εργαζόμενοι, προμηθευτές, τράπεζες, ΙΚΑ, Εφορία κ.λπ. Έκτοτε, έχουμε πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, μετά από ένα πολύ μεγάλο ποσό που διαθέσαμε για τα χρέη προς το Δημόσιο. Και την τηρούμε κάθε μήνα. Τώρα, στο άμεσο μέλλον, προγραμματίζουμε να πάρουμε και φορολογική ενημερότητα. Οι εργαζόμενοι πλέον πληρώνονται κάθε μήνα και όχι έναντι ή κάθε τρεις μήνες. Έχουμε αποπληρώσει τα οινοστάφυλα στο 65% περίπου της αξίας τους. Έχουμε χρήματα στην τράπεζα, αλλά για να μας αποδεσμεύει η Τράπεζα Πειραιώς κάθε φορά χρειάζεται μια διαδικασία. Από ’κει και πέρα, δεν έχουμε απλήρωτες δόσεις προς την τράπεζα. Και η συμφωνία εφαρμόζεται κανονικά», είπε στην εφημερίδα μας ο Σταύρος Γαβαλάς.

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο: «Οφείλουμε ακόμα στα σταφύλια γύρω στα 180.000 ευρώ. Και θα δώσουμε μάχη για να μπορέσουμε να τα εξασφαλίσουμε σύντομα και να εξοφλήσουμε τους παραγωγούς. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα της ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της οργάνωσης».

Όπως εξηγεί ο Σταύρος Γαβαλάς, τα χρήματα αυτά είναι για οινοστάφυλα που είχε απορροφήσει η οργάνωση το 2017, το 2018 και το 2019.

«Είναι αρκετός κόσμος που περιμένει, γιατί η χρονιά αυτή ήταν πολύ κακή για το ελαιόλαδο. Και 500 ευρώ να περιμένει κάποιος, και 1.000 ευρώ να περιμένει, του κάνουν άμεση ανάγκη»…

Χωρίς να θέλει να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ λέει: «Είναι πρώτη μας προτεραιότητα να πληρωθούν οι παραγωγοί. Έχουμε ρυθμίσει τη ΔΕΗ. Έχουμε ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες που είχαμε, γιατί είχαμε πολλά προβλήματα. Πιστεύω ότι η οργάνωση βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Αλλά και για το άμεσο μέλλον, «ο στόχος», όπως είπε, «είναι να παραδίδει ο παραγωγός το λάδι και τα σταφύλια του και να πληρώνεται αμέσως. Να παίρνει δηλαδή τα χρήματά του σε ρευστό και να μπορεί να εξαργυρώνει το ποσοστό αγοράς γεωργικών εφοδίων από τα καταστήματά μας σε μεταγενέστερο χρόνο».

Εξάλλου, ο Σταύρος Γαβαλάς υπενθυμίζει ότι την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια της ίδρυσης Ενιαίου Φορέα του Κρητικού Ελαιολάδου.

«Αν γίνει, θα είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο για το νησί. Τώρα φτιάχνουμε μια επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των Ενώσεων, και αυτή η επιτροπή θα αναλάβει την επίσπευση των διαδικασιών. Να κατασταλάξουμε στη μορφή του φορέα. Στην πραγματικότητα θα είναι μια συνεταιριστική εταιρεία και του χρόνου τέτοιο καιρό, αν πάνε όλα καλά, θα είμαστε σε θέση να μπούμε δυναμικά στην αγορά του ελαιολάδου. Μάλιστα, πρόσφατα ο κ. Βορίδης δήλωσε πάρα πολύ θετικός σε αυτή την προσπάθεια και δήλωσε την απόλυτη στήριξή του. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μας ένωσε η κρίση. Μας ένωσε η γενικότερη οικονομική κατάσταση. Στόχος μας είναι να ξαναφέρουμε τους αγρότες πίσω στις οργανώσεις μας».

Κίνητρα στις λευκές ποικιλίες

Για τον αμπελοοινικό τομέα, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι το υπερσύγχρονο οινοποιείο της ΕΑΣΗ στην Παλιανή θα είναι σύντομα επισκέψιμο στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

«Ήδη κάνουμε συζητήσεις με ταξιδιωτικά γραφεία για να φέρνουν κόσμο όταν θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

Για τη φετινή χρονιά, ο συνεταιριστής αποκάλυψε ότι «θα δώσουμε βάρος στις λευκές ποικιλίες, αλλά θα βελτιώσουμε την ποιότητα του κρασιού με πιο στεχευμένες δράσεις. Τα κρασιά που “φεύγουν” περισσότερο είναι τα λευκά σε ένα ποσοστό 80% και μόλις 20% είναι το κόκκινο κρασί στο εσωτερικό της χώρας. Το κόκκινο κρασί έχει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, αλλά η ΕΑΣΗ δεν κάνει εξαγωγές κρασιού. Μακάρι σιγά-σιγά να το καταφέρουμε κι αυτό».

Κι ενώ οι ανάγκες είναι περισσότερο σε λευκά κρασιά, αυτό που ξεκαθαρίζει προς τους αμπελουργούς είναι ότι «δε θα πρέπει να έχουν την οργάνωση ως τελευταία επιλογή και να μας φέρνουν ό,τι χειρότερο τους έχει απομείνει. Γιατί κι εμείς φέτος ναι μεν θα πληρώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί στα κριτήρια που θα θέσουμε ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα παραλαμβάνουμε».ΠΗΓΗ neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.