Ηράκλειο: Εργατικό ατύχημα με εργαζόμενο στην καθαριότητα

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Ηράκλειο την Κυριακή όπου εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας έπεσε από το απορριμματοφόρο και τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά.

Το περιστατικό έγινε γνωστό με ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μ. Κοκοσάλη.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Για το νέο εργατικό ατύχημα στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου την κύρια ευθύνη έχει η διοίκηση του δήμου, αφού μετά από τόσα εργατικά ατυχήματα δεν φρόντισε να πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρόκειται για «ατύχημα» που συνέβη την Κυριακή 3/3 στο κέντρο του Ηρακλείου όταν εργάτης συμβασιούχος – παρατασιούχος που η σύμβαση του λήγει το Μάρτη έπεσε από το όχημα της καθαριότητας και τραυματίστηκε.

Κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που συντελείται αυτό το διάστημα στον κλάδο της καθαριότητας, τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματισμένους σε όλη τη χώρα. Τα ατυχήματα αυτά δεν οφείλονται ούτε στην “κακιά στιγμή”, ούτε στην “κακιά ώρα”, όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν.

Αιτία γι αυτά τα ατυχήματα είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας ως κυρίαρχη μορφή, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας. Η έλλειψη μέσων και μέτρων προστασίας, η μη συντήρηση των απορριμματοφόρων τα οποία βγαίνουν μέχρι και τρία 8ωρα στους δρόμους του Ηρακλείου, η μηδαμινή έως ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού.

Αιτία γι αυτά τα ατυχήματα είναι ότι δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις που συνεχίζουν να θεωρούν ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, αδιαφορώντας ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Και όλα αυτά για να προστατέψουν ή ακόμα και να αυξήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις ειδικότητες, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας και σε όλες τις Υπηρεσίες, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, προσλήψεις Τεχνικών και Ιατρών Εργασίας. Απαιτούμε να δίνονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στην ώρα τους και να είναι καλής ποιότητας. Όχι στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, να επεκταθούν σε όλους τους εργαζόμενους που πρέπει να τα παίρνουν.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Να ισχυροποιήσουν παντού το ΚΚΕ για να δυναμώσουν οι αγώνες και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του εργαζόμενου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.