Ηράκλειο-κορονοϊός: Ο Διευθυντής του Βενιζέλειου για την 63χρονη που αποσωληνώθηκε

Ηράκλειο-κορονοϊός: Ο Διευθυντής του Βενιζέλειου για την 63χρονη που αποσωληνώθηκε

Στις 22 Μαρτίου μία 63χρονη γυναίκα από την Αργεντική και ενώ βρισκόταν εν πλω σε κρουαζερόπλοιο ονόματι «Costa Victoria», που έπλεε νότια της Κρήτης,παρουσίασε έντονα συμπτώματα δύσπνοιας.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο, όπου διαπιστώθηκε θετική στο τεστ για κορονοϊό, ενώ η υγεία της χειροτέρευε, οπότε και αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην εντατική.

Χθες αποσωληνώθηκε, ενώ παρουσίασε έντονα σημεία βελτίωσης.

Σε μήνυμά του ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης επισημαίνει πως αν και η γυναίκα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο σίγουρα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, ενώ με αυτή την ευκαιρία τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κιούλπαλη:

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι αποδίδουν για τον σκοπό που επιβλήθηκαν. Επιβραδύνουν την διασπορά των νέων κρουσμάτων δίνοντας ετσι την δυνατότητα στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει σε κατάλληλες συνθήκες, σε μονωμένες κλίνες ΜΕΘ, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ακόμα και τους πιο σοβαρά πάσχοντες. Το παράδειγμα της πρώτης ασθενούς μας που αναπνέει πια χωρίς μηχανικό αερισμό, είναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει βέβαια ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά είναι σίγουρα ένα καλό νέο!

Μόνο όμως η επιβράδυνση της επιδημίας δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων να μπορεί να τα απορροφήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, και όχι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δίνεται ο χρόνος για προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού, μέτρων ατομικής προστασίας, αντιδραστηρίων για τεστ ανίχνευσης του ιού και φαρμάκων που λόγω της μεγάλης ζήτησης βρίσκονται σε έλλειψη. Δίνεται ο χρόνος να έχουμε αύριο καλύτερα και πιο σύγχρονα νοσοκομεία για πιθανές αυξημένες ανάγκες και στο μέλλον.

Ανάμεσα όμως στον άρρωστο και στο νοσοκομείο λείπει ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του συστήματος υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ και οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να συμμετέχουν στην μάχη με τη νόσο μιας και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που μπορεί να ειναι το 85%, δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής φροντίδας.

Ας ελπίσουμε να πήραμε όλοι το μάθημα μας από τον ιό και να μην ξανακούσουμε στο μέλλον τις επικίνδυνες απόψεις για περιορισμό των δαπανών για την υγεία και το ΕΣΥ. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας να έχουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, αλλά θέμα ζωής η θανάτου.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι αποδίδουν για τον σκοπό που επιβλήθηκαν. Επιβραδύνουν την διασπορά των νέων…

Δημοσιεύτηκε από Anestis Kioulpalis στις Σάββατο, 4 Απριλίου 2020

Τα σχόλια είναι κλειστά.