Ηράκλειο:Με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση «Πόσο πράσινη και πόσο ανάπτυξη τελικά;» από τους ΦΥΣΗτΗΡες,

Το Σάββατο 5 Δεκέμβρη η ανεξάρτητη συλλογικότητα ενεργών πολιτών για την προστασία της φύσης ΦΥΣΗτΗΡες,

πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη μας διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Πόσο πράσινη και πόσο ανάπτυξη τελικά;» Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα που εγείρουν οι οικονομικές πολιτικές διαχείρισης της φύσης και των ενεργιακών πόρων στη χώρα μας. Παρακολουθώντας με ανήσυχο μάτι τις οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων διαπιστώνουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή ασταμάτητης αλλοίωσης του τοπίου, της φύσης και της αγροτικής γης. Ιστορική στιγμή μη αναστρέψιμων αλλαγών στις οποίες ως πολίτες οφείλουμε να αντιδράσουμε, παίρνοντας θέση απέναντι στους κερδοσκόπους, προστατεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.

Πιστεύοντας στην αξία του γόνιμου διαλόγου, μεταδώσαμε την εκδήλωση (live) στην κεντρική σελίδα μας στο facebook, από όπου την είδαν χιλιάδες συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ευχαριστούμε πολύ, όλους όσους παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον – παρά τη μεγάλη διάρκεια της εκδήλωσης – τις κατατοπιστικές τοποθετήσεις των ομιλητών μας που οδήγησαν σε μια ζωηρή συζήτηση στο chat. Έπειτα από τη θερμή παράκληση του κόσμου, η εκδήλωση θα παραμείνει αποθηκευμένη στην σελίδα μας στο facebook, αποτελώντας χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για όποιον την παρακολουθήσει.

Στην ίδια σελίδα μπορείτε να βρείτε ποικιλία από άρθρα, δημοσιεύσεις, ντοκιμαντέρ με σχετική θεματολογία καθώς και τις εισηγήσεις των ομιλητών και φυσικά το τελευταίο μας βίντεο που αναρτήθηκε λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης και αποτελεί σύντομη παρουσίαση των κινηματικών δράσεων της ομάδας μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές και τις ομιλήτριές μας για τον χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να γίνουν κατανοητά τα νομικά, πολιτικά και οικολογικά θέματα που δημιουργούνται από τις λανθασμένες πολιτικές διαχείρισης των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύοντας την ανάγκη για τη συνεχή επαγρύπνηση και δράση των κινημάτων κατά των ΒΑΠΕ και ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να ευχαριστούμε, σήμερα:

• την κυρία Ιωσηφίνα Σαριδάκη, δικηγόρο, ΜΔΕ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών που εξήγησε αναλυτικά γιατί ο νόμος 4685/20 γνωστός και ως νόμος Χατζιδάκη, έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός και αντίθετος με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την προστασία της άγριας φύσης.

• την κυρία Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, βιολόγο και συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που αναφέρθηκε, με παραδείγματα στην σημασία της βιοποικιλότητας στη χώρα και ειδικότερα στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης υγιών οικοσυστημάτων και την απαίτηση για αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης.

• την κυρία Βάννα Σφακιανάκη, αρχιτέκτονας, μηχανικός, που παρουσίασε το ιστορικό της άλωσης της ενδοχώρας της Κρήτης από έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και τους αγώνες μεγάλης έντασης, μιας δεκαετίας, για την αποτροπή τους. Περιέγραψε το απειλητικό σημερινό τοπίο και τις συνέπειες των ενεργειακών διασυνδέσεων που έχουν κύριο στόχο τη δημιουργία «ηλεκτρικού χώρου» για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 2500 MW, χωρίς να αποκλείεται το μέγεθος αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

• τον κύριο Γιώργο Βλοντάκη, γεωπόνο-περιβαλλοντολόγο και μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων που αναφέρθηκε με ιστορικά παραδείγματα και τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία στις τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις που έχουν τόσο οι έρευνες όσο και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών οικοσυστημάτων.

• τον κύριο Αριστείδη Παπαδάκη, μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου που παρατήρησε τις διαφορές αλλά και τα κοινά σημεία των κινημάτων κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και κατά των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ εξηγώντας γιατί κατά την άποψή του η συνεύρεση των οικολογικών κινημάτων με το κίνημα κατά των ΒΑΠΕ μπορεί να δώσει στις μέχρι τώρα προτάσεις για λύση, πιο ρεαλιστικά χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα ονομάτισε αυτές τις προτάσεις αναγνωρίζοντας την συμβατότητά τους με τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών και των οικοσυστημάτων, και την αντιπαράθεση τους με τις ενεργειακές προτάσεις του οικονομικού συστήματος.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκαν οι πολύτιμες για μας παρεμβάσεις των συναγωνιστών μας από διαφορετικά κινήματα στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε πολύ τον Αργύρη Μελέτη από το Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου, τον Βασιλάκη Γιάννη από το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ και τον Πάνο Φωκά από την Πρωτοβουλία της Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων. Το μέγεθος της λεηλασίας του φυσικού μας πλούτου, μια εκστρατεία ενάντια στο περιβάλλον με πρόσχημα το εθνικό και παγκόσμιο οικονομικό συμφέρον, κάνει όλο και πιο σημαντική την συνεργασία των κινημάτων ενάντια στην ενεργειακή προπαγάνδα. Κοινός στόχος όλων μας είναι η ενημέρωση και η συσπείρωση των πολιτών. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Έχουνε το νόμο. Έχουμε το δίκιο!
Θα νικήσουμε! Η φύση και οι τοπικές κοινωνίες θα νικήσουν!

Πρόγραμμα Διαδικτυακής Εκδήλωσης
«Πόσο πράσινη και πόσο ανάπτυξη τελικά;»

18.30 | Έναρξη Διαδικτυακής Εκδήλωσης, live στο Facebook, στην κεντρική σελίδα των Φυσητήρων: https://www.facebook.com/fysitires

18.30 – 18.45
Καλωσόρισμα – Εισαγωγή

18.45 – 20.00 Ομιλίες

«Ο Νόμος 4685/20 και οι συνέπειες για την άγρια φύση της Κρήτης»
Ιωσηφίνα Σαριδάκη, δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, DPO executive

«Περί βιοποικιλότητας και ανάπτυξης ο λόγος»
Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, βιολόγος, συνεργάτης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

«Η ενεργειακή πολιτική και τα ‘οικόπεδα’ της ενέργειας στην Κρήτη»
Βάννα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτονας, μηχανικός

« Εποχή του πετρελαίου. Η αρχή του τέλους;»
Γιώργος Βλοντάκης, Γεωπόνος-Περιβ/λόγος. μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

«Αν όχι υδρογονάνθρακες και βΑΠΕ, τότε τί;»
Αριστείδης Παπαδάκης, μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου

20.00-20.30 Συζήτηση – Ερωτήσεις

20.45 Λήξη εκδήλωσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.