Ηράκλειο:Με τον μοναδικό Σταύρο Ξαρχάκο να καθηλώνει και να συγκινεί το κοινό ξεκίνησε το πρώτο «Φεστιβάλ των Τειχών» του Δήμου Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Είχε προηγηθεί η πρωτότυπη μουσική διαδρομή στα Τείχη από την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και η έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας «Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola» στην Πύλη Μακάσι

Με μια συγκλονιστική συναυλία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», άνοιξε η αυλαία του «Φεστιβάλ των Τειχών», που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Ηρακλείου, με στόχο την ανάδειξη και ενσωμάτωση των Ενετικών Τειχών της πόλης στην πολιτιστική ζωή των ανθρώπων της.

Στο κατάμεστο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», το κοινό, με πρώτο το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, χειροκρότησαν όρθιοι πολλές φορές τον εκρηκτικό Σταύρο Ξαρχάκο, που διηύθυνε με τρόπο μοναδικό την πολυμελή ορχήστρα και τους εξαιρετικούς Δημήτρη Μπάση και Ηρώ Σαΐα, σε ένα ταξίδι με εμβληματικά τραγούδια του, που σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Τραγούδια διαχρονικά, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και αποτελούν σταθμό στην πολύχρονη προσφορά του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ξεχωριστό ήταν το φινάλε, όπου, με μια συγκλονιστική ερμηνεία, ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος, εμφανώς συγκινημένος, αφιέρωσε τον Ερωτόκριτο στον Νίκο Ξυλούρη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για τον φίλο μου τον Νίκο. Τον Ψαρονίκο…», γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό, που χειροκροτούσε όρθιο για αρκετά λεπτά.

Στο τέλος της συναυλίας ο Αλέξης Καλοκαιρινός, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άση Λυγερού, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη και την γενική Γραμματέα του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, συνάντησε τον Σταύρο Ξαρχάκο, τους σολίστ και τους συντελεστές της συναυλίας στα παρασκήνια και τους συνεχάρη για αυτή την μοναδική μουσική εμπειρία που χάρισαν στο κοινό του Ηρακλείου. «Σας ευχαριστώ για το δώρο που κάνατε απόψε στην πόλη μας. Η παρουσία σας στη σκηνή ήταν συγκλονιστική. Είστε ενσαρκωμένη μουσική» είπε στον Σταύρο Ξαρχάκο ο Αλέξης Καλοκαιρινός, με τον συνθέτη να ευχαριστεί τον Δήμαρχο για την φιλοξενία.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πολλούς Ηρακλειώτες, είχαν παρακολουθήσει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου σε μια πρωτότυπη μουσική διαδρομή στα Τείχη, από την Πύλη Βιτούρι έως το δασάκι του Προμαχώνα Ιησού, απολαμβάνοντας ένα πρόγραμμα με υπέροχες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι και άλλων μεγάλων συνθετών.

Επίσης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επισκέφτηκε, μαζί με την Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, την υπεύθυνη οργάνωσης παραγωγής του Φεστιβάλ Μαριάννα Γιαλύτη και την υπεύθυνη προβολής Κωνσταντίνα Χατζάκη, την έκθεση φωτογραφίας «Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola» στην Πύλη Μακάσι, μια έκθεση με υλικό από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε επιμέλεια της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ των Τειχών», θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 10 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Υπόθεση “ροζ κοκαϊνης”: Στη φυλακή και οι...

Αστυνομικοί της Δίωξης είχαν ακινητοποιήσει με κινηματογραφικό τρόπο επί...

Τριπλάσιες νέες επιχειρήσεις τη δεκαετία 2015–2025 στο...

Ισχυρή και σταθερή άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην...

Υπόθεση “ροζ κοκαϊνης”: Στη φυλακή και οι...

Αστυνομικοί της Δίωξης είχαν ακινητοποιήσει με κινηματογραφικό τρόπο επί...

Τριπλάσιες νέες επιχειρήσεις τη δεκαετία 2015–2025 στο...

Ισχυρή και σταθερή άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η σιωπηλή επίδραση του περιβάλλοντος στα γονίδιά μας

Οι καθημερινές μας συνήθειες και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις φαίνεται...

450 Tour Operators από περισσότερες από 30 χώρες της Ασίας και της Αφρικής γνώρισαν την Κρήτη

Επαγγελματίες του τουρισμού από χώρες όπως το Βιετνάμ, η...

Σπίτια με κοινωνικό μίσθωμα: Ποιοι δικαιούνται τις νέες κατοικίες σε στρατόπεδα και δημόσια ακίνητα

Στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική, στην...

Υπόθεση “ροζ κοκαϊνης”: Στη φυλακή και οι δύο συλληφθέντες

Αστυνομικοί της Δίωξης είχαν ακινητοποιήσει με κινηματογραφικό τρόπο επί...