Ηράκλειο: Μια ξεχωριστή παράσταση για τους επιστήμονες του αύριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ένα κερί, ένα μπαλόνι, ένα ποτήρι νερό και ένα αυγό, «πρωταγωνιστές» μιας ξεχωριστής παράστασης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αποκαλύπτουν τα μυστικά και τη μαγεία της φύσης και προετοιμάζουν σήμερα τους επιστήμονες του αύριο.

Η συναρπαστική παράσταση διαδραματιστεί την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στον χώρο της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Βαγγέλης Φραγκιαδάκης, Διδάκτωρ Μαθηματικών, με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων θα απεικονίσει τους νόμους της Φύσης, αποδεικνύοντας πως αυτοί αποτελούν τη βάση του σύγχρονου κόσμου μας.

Η παράσταση έχει διάρκεια περίπου 60 λεπτά και είναι ιδανική για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους δασκάλους τους και τους γονείς τους.

Όπως αναφέρεται σε μια σύντομη περιγραφή της παράστασης εκ μέρους των διοργανωτών, «οι θεαματικές επιδείξεις των αρχών του νερού, του αέρα, της θερμότητας, της βαρύτητας, της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι τόσο διασκεδαστικές όσο και εκπαιδευτικές! Ένα κερί, ένα μπαλόνι, ένα ποτήρι νερό, ένα αυγό αποκαλύπτουν τα μυστικά και τη μαγεία της φύσης και προετοιμάζουν σήμερα τους επιστήμονες του αύριο!». Η παράσταση, όπως τονίζεται, καλλιεργεί την αγάπη για τη φύση, οξύνει την περιέργεια και την απορία στα παιδιά και υπενθυμίζει στους ενήλικες τις συναρπαστικές πτυχές του κόσμου στον οποίο ζούμε. Μέσα από το παιγνίδι, τη διασκέδαση και την εμπειρία η παράσταση ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν περαιτέρω τον φυσικό μας κόσμο με ανοιχτό πνεύμα και περιέργεια και να απολαύσουν τη μελέτη και την εξερεύνηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν σε εκατοντάδες δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στην Ολλανδία και προβλήθηκαν, με τον τίτλο “Science Factory”, στην ολλανδική τηλεόραση για δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Ο Βαγγέλης Φραγκιαδάκης, Διδάκτωρ Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Berkeley, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μύρτος, Ιεράπετρας.

Έχει αφιερώσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στην εκπαίδευση φυσικών επιστημών για μαθητές και το ευρύ κοινό. Η φιλοσοφία του είναι ότι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά είναι από τη φύση τους επιστήμονες που είναι περίεργοι για τον κόσμο μας και τα υποκείμενα φαινόμενα. Αυτό επιβεβαιώνεται με την συντριπτικά θετική ανταπόκριση στα πολλά εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα και δράσεις που έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει.

Έχει συμμετάσχει δημιουργικά και πρακτικά με μια μεγάλη ποικιλία έργων και δράσεων, με το κοινό στόχο να προσεγγίσουν τους επιστήμονες του αύριο.

Δημιούργησε και διηύθυνε ένα “hands-on” κέντρο επιστήμης και καινοτόμου εκπαίδευσης στην Ολλανδία.

Επέλεξε και δημιούργησε δια-δραστικά εκθέματα, εργαστήρια, προγράμματα και ζωντανές παραστάσεις για μαθητές, δασκάλους και το ευρύ κοινό.

Σε συνεργασία με έγκριτα κέντρα επιστημονικής εκπαίδευσης όπως το Cité des sciences στο Παρίσι και το American Museum of Natural History, στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε μεγάλες και σύνθετες δια-δραστικές εκθέσεις στην Ολλανδία και την Ελλάδα, εστιάζοντας σε μια ποικιλία θεμάτων, όπως το νερό, την κλίματική αλλαγή, την ηλεκτρική ενέργεια, κλπ.

Συνεργάστηκε με εξέχοντες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων κατόχων βραβείου Νόμπελ, με σκοπό να συμμετάσχουν με ομιλίες και δράσεις στη δημόσια εκπαιδευτική προσέγγιση.

Παρήγαγε και παρουσίασε μια τηλεοπτική σειρά «Science Factory» για παιδιά με επίκεντρο μια νεαρή επιστήμονα και τους πρόθυμους βοηθούς της που εξερευνούν τoν «Κόσμο Γύρω μας» όπως περίπατο στο εσωτερικό ενός υπολογιστή, απογείωση με αερόστατα κλπ.

Έχει παρουσιάσει ζωντανές μορφωτικές και ψυχαγωγικές παραστάσεις σε επιστημονικά κέντρα, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και επιστημονικά πάρκα, προσαρμόζοντας τα πειράματα και τις εξηγήσεις για την ηλικία και τις γνώσεις του κοινού.https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.