Ηράκλειο: Μπούλιγκ και ποινικές ρήτρες για αποζημίωση του εργοδότη καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Μπορεί η προσφάτως υπογραφείσα τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων να έχει καταστεί υποχρεωτικώς ισχύουσα, όμως οι εγαζόμενοι κάνουν λόγο για «καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων» και ενίοτε περιγράφουν «συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

«Μπούλινγκ, υποδηλωμένη εργασία, παράνομες «ποινικές ρήτρες» που προβλέπουν ακόμα και αποζημίωση του εργοδότη, αλλά και δήλωση εργαζομένων στο εξωτερικό» είναι μερικά από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στο Ηράκλειο, σύμφωνα με την καταγγελία τους.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός και εκτός ξενοδοχείων οι εργαζόμενοι μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών νομού Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.

Όπως είπε, «η πίεση λόγω της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία είναι μεγάλη και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, όσο θα αυξάνονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία». Σε όσα έχουν ανοίξει, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων υπολογίζεται, όπως λέει, ότι ξεπερνούν ποσοστιαία το 30%. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «αυτό οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας, πίεση και εκνευρισμό που φτάνει μέχρι και το μπούλιγκ, με τη μορφή της εξύβρισης ή και της εκβίασης ότι μπορεί κάποιος να χάσει τη δουλειά του». Ήδη, όπως ανέφερε, τα δύο πρώτα πρόστιμα για ανάλογες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί σε τοπικούς επιχειρηματίες από την Επιθεώρηση Εργασίας, τονίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι το ύψος του προστίμου μπορεί να φτάσει τα 50.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, μορφές παραβατικότητας που είχαν εμφανιστεί ήδη από πέρυσι επανέρχονται με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και φέτος από ξενοδόχους που επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους να υπογράψουν έγγραφα εν είδη «ποινικής ρήτρας» που δεν έχουν καμία νομική ισχύ και προβλέπουν εξωφρενικούς όρους, όπως το να μην αναφέρει ο ένας εργαζόμενος στον άλλο το ύψος της αμοιβής του ή την καταβολή 10.000 ευρώ ως …αποζημίωση στον επιχειρηματία αν ο υπάλληλος αποχωρήσει από τη δουλειά πριν από το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν 5-6 ξενοδόχοι του νομού Ηρακλείου προς τους οποίους, σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη, έχουν ήδη γίνει κατ’ αρχάς συστάσεις τόσο από τα συνδικαλιστικά όργανα όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας, «που παρά την ελλιπή στελέχωσή της κάνει ό,τι μπορεί».

Την ίδια ώρα, προσέθεσε ο ίδιος, μια άλλη πρακτική που όχι μόνο προκαλεί διαφυγή εσόδων από τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από 4-5 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν τις έδρες τους στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε, «δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους εκεί όπου εδρεύει η επιχείρηση, ενώ αυτοί εργάζονται στην Κρήτη και το νομό Ηρακλείου πιο συγκεκριμένα. Και αυτό προκειμένου να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για υποθέσεις που διερευνά αυτή την περίοδο η Επιθεώρηση Εργασίας», πρόσθεσε.

Εξαιρετικά συνήθης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η υποδηλωμένη εργασία, ιδίως στις επιχειρήσεις εστίασης. Συχνά οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ότι δουλεύουν με 4ωρη απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται 8 ή ακόμα και 12 ώρες, με «μαύρες» αμοιβές.

Σε αυτό το εργασιακό σκηνικό, όπου, από τη μια υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόζεται η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που συνυπέγραψαν ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι και από την άλλη οι εργαζόμενοι, όπως περιέγραψε ο ίδιος, φτάνουν να απειλούνται ότι αν δεν πράξουν όπως επιτάσσει ο εργοδότης δεν θα ξαναβρούν δουλειά, ο κ. Μωυσάκης διερωτάται «πώς μπορούν να προσελκυστούν νέοι εργαζόμενοι στον τομέα, ο οποίος ταλαιπωρείται από την έλλειψη προσωπικού».https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.