Ηράκλειο: Νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ενδοχώρα – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Δεκάδες είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, προκαλώντας ανησυχία στους τοπικούς και υγειονομικούς φορείς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο Πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός έχουν βρεθεί κρούσματα σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Η ενδοχώρα του Ηρακλείου, δεν μας είχε απασχολήσει από την αρχή της πανδημίας και δεν το είχαμε λάβει τόσο υπόψη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τόσο πολύ συχνά.

Όμως όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση τον τελευταίο μήνα έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και όχι μόνο στις Ασίτες. Πέντε κρούσματα στο Σκαλάνι, ακόμη πέντε στις Βούτες και στο Πενταμόδι. Ένα φαινόμενο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παττακός, ο σχεδιασμός δράσης που προγραμματίζεται για πρωί και βράδυ αλλάζει ενώ συνεχίζονται παράλληλα οι έλεγχοι και σε άλλους χώρους όπως οι λαϊκές.

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και της Δημοτικής Αστυνομίας, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Παττακός παίζει σημαντικό ρόλο. «Έχουμε στενή συνεργασία και βοηθά ιδιαίτερα σε αυτή τη διαδικασία. Αναλαμβάνουν το έργο του συντονισμού και όχι των ελέγχων αλλά των υγειονομικών διαδικασιών. Είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και ενημερώνουν και εμάς ώστε να λειτουργήσουμε.

Δεν είναι όμως τόσο απλός ο έλεγχος στην ενδοχώρα καθώς ο συντονισμός και τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν να είναι σε κοινόχρηστους χώρους. Δεν υπάρχουν ανοιχτά μαγαζιά πέρα από εκείνα που πουλάνε τρόφιμα. Είναι αγροτικές περιοχές και εκεί γίνεται η μεταδοτικότητα. Οι μαζώξεις στα σπίτια είναι δύσκολο να αστυνομευθούν, αρκετοί δεν φορούν τα προστατευτικά μέσα. Λειτουργούν με άλλη ψυχολογία οι άνθρωπο σε αυτές τις περιοχές».

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που εργάζονται και ζουν στο Ηράκλειο και μεταβαίνουν στην ενδοχώρα αργότερα για διάφορους λόγους, κάτι που ευθύνεται και για το φαινόμενο της έξαρσης των κρουσμάτων. «Δεν προσέχουν και μεταφέρουν τον ιό στις αμόλυντες περιοχές. Υπάρχει μεταδοτικότητα και προσπαθούμε τώρα με τις υγειονομικές υπηρεσίες να περιορίσουμε την εξάπλωση».

Ο κ. Παττακός επεσήμανε πως το να εντοπιστεί κάποιος που αντί να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετακινείται ασκόπως είναι πολύ σοβαρό. «Είναι επικίνδυνη μετακίνηση ένας που είναι σε καραντίνα και έχει τεθεί με οδηγία του ΕΟΔΥ, να μετακινείται. Θεωρείται πολύ σοβαρό. Εκεί έχουμε και την βοήθεια των προέδρων που γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα πρόσωπα και παίζουν σημαντικό ρόλο. Πάντως οι έλεγχοι πάνε καλά και δεν έχει βεβαιωθεί κάποια ιδιαίτερη παράβαση. Οι έλεγχοι όμως θα συνεχιστούν».

Τα αποτελέσματα των ελέγχων, δείχνουν ότι στα καταστήματα που είναι ανοιχτά και γίνονται έλεγχοι τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια, σύμφωνα με τον κ. Παττακό. «Η Δημοτική Αστυνομία παρακολουθεί και τη λειτουργία των χώρων αναψυχής όπως είναι ο Καράβολας και με οδηγίες και συμβουλές βοηθά τους πολίτες».https://creta24.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.