Ηράκλειο: «Οι νοσηλευτές δεν προλαβαίνουν να φροντίζουν τους ασθενείς και το κάνουν οι συγγενείς τους»

Ηράκλειο: «Οι νοσηλευτές δεν προλαβαίνουν να φροντίζουν τους ασθενείς και το κάνουν οι συγγενείς τους»

Με πολλά προβλήματα, υποστελέχωση και υπερεργασία, τιμάται η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή την Δευτέρα. Ωστόσο, οι νοσηλευτές, αντί να απολαμβάνουν την αναγνώριση της προσφοράς τους από την εκάστοτε κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα, όπως επισημαίνουν.

Με υπερεντατικοποίηση, σε ατελείωτες βάρδιες απόγευμα, πρωί και νύχτα.

Με τραγικές ελλείψεις προσωπικού, τρέχοντας στους διαδρόμους για να προλάβουν να κάνουν μια υποτυπώδη νοσηλεία, σε 40 ασθενείς μόνοι τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στο Ράδιο Κρήτη οι πρόεδροι των Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου, Δημήτρης Βρύσαλης και Μανόλης Μενεγάκης, στο μεν Πανεπιστημιακό οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1070, αλλά εργάζονται περίπου 750 και στο Βενιζέλειο υπηρετούν περίπου 400 άτομα στην νοσηλευτική υπηρεσία,ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 113.

«Το προσωπικό δεν προλαβαίνει να κάνει ούτε τα απαραίτητα σε γεμάτες κλινικές» λένε, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται την βοήθεια συγγενικών τους προσώπων ή αποκλειστικών νοσοκόμων, με σοβαρό αντίτιμο.

Στο καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών, περιλαμβάνονται,μεταξύ άλλων:

Η παροχή γενικής και τοπικής καθαριότητας στον ασθενή.
2. Η παροχή βοήθειας στον ασθενή με τις καθημερινές δραστηριότητες (θέση στο κρεβάτι, μπάνιο, χτένισμα, πλύσιμο δοντιών, ντύσιμο, χρήση τουαλέτας, βάδιση, άσκηση κ.λπ.).
3. Η παροχή βοήθειας, φροντίδας και υποστήριξης του ασθενούς που πάσχει από χρόνιο ανίατο νόσημα ή έχει υποστεί ατύχημα ή έχει κακοποιηθεί.
4. Η παροχή φροντίδας δέρματος για την πρόληψη κατακλίσεων και επιπλοκών από κατάκλιση με σκοπό την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης.
5. Η αλλαγή θέσεως ή επανατοποθέτηση του ασθενούς στο κρεβάτι.
6. Η παροχή βοήθειας στον ασθενή την έγερση να σηκωθεί από το κρεβάτι, να τοποθετηθεί σε εξεταστικό ή χειρουργικό τραπέζι σε τροχήλατη καρέκλα ή σε φορείο και πολλά άλλα.

«Δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, γιαυτό τα κάνουν οι οικογένειες των ασθενών και οι αποκλειστικές» λένε οι νοσηλευτές υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν ενισχύουν τα τμήματά τους. ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.