Ηράκλειο: Οικόπεδα… κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αγροτεμάχια!

Ηράκλειο: Οικόπεδα… κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αγροτεμάχια!

Την παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου προκειμένου να δοθεί πίστωση χρόνου στη διαχείριση των φακέλων των παρεκκλίσεων θα ζητήσει η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, αφού λόγω της δραματικής υποστελέχωσης της αδυνατεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει μπροστά της και να τον παραδώσει τέλος του Σεπτέμβρη.

Εάν δεν δοθεί θα παράταση, η υπηρεσία δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τους φακέλους, θα προκληθούν εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα αφού θα βρεθούν στον αέρα δεκάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων αφού αν δεν αδειοδοτηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιοκτησία τους.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εάν δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομική άδεια, θα στερηθούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα το ακίνητο τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε αγροτεμάχιο και να πέφτει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και να μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν το ακίνητο τους είναι καταδικασμένοι να το διαθέσουν σε μια τιμή που ασφαλώς θα είναι κατώτερη και καθόλου αντάξια του κόστους αγοράς του.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ένας τιτάνιος αγώνας στο εσωτερικό της πολεοδομίας τα στελέχη της οποίας αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να καταφέρουν να χρεωθούν οι άδειες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 210 άδειες αχρέωτες, 700 άδειες σε μεταβολή και 200 άδειες σε έλεγχο.

Ωστόσο για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, για να εκδοθούν τα έγγραφα που απαιτούνται να καταθέσουν οι πολίτες θα χρειαστεί χρόνος που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί. Για παράδειγμα εάν ένα ιδιώτης έχει ακίνητο κοντά σε ρέμα, για να μπορέσει να εκδώσει άδεια το ρέμα πρέπει να έχει οριοθετηθεί, ή να έχει προσδιοριστεί η πλημμυρική ζώνη.

Αυτό όμως για να συμβεί, απαιτείται να προηγηθεί μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα στην καλύτερη περίπτωση πολύμηνη. Όπως τονίζει με δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη η προϊσταμένη της Πολεοδομίας του Δήμου Μαίρη Φραγκιουδάκη ακόμα και αν γίνει ένα μικρό θαύμα και στο σύνολο τους οι περισσότεροι από 1.000 φάκελοι που εκκρεμούν αυτόματα συμπληρώσουν τα κενά τους και κατατεθούν προς έγκριση ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η υπηρεσία δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα να εξετάσει τους φακέλους, διότι είμαστε σε μια περίοδο διακοπών όπου οι υπάλληλοι παίρνουν τις άδειες τους οπότε οι ελάχιστοι που μένουν πίσω είναι αδύνατο να καλύψουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς.ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.