Ηράκλειο: Όλη η αλήθεια για το ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής

Ο Δήμος Ηρακλείου χρέωσε 760.000 ευρώ στην ΙΑΚ για το σχέδιο πόλης, εκείνη το ακύρωσε στα δικαστήρια και τώρα είναι αντιμέτωπη με έφεση από τη Λότζια – Επίκειται συνάντηση Δήμου και Αρχιεπισκοπής

Δεν είναι μόνο η Αρχιεπισκοπή που είναι δέσμια του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και χιλιάδες πολίτες, που εν μέσω κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με χρέη που αγνοούσαν ότι είχαν απέναντι στον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος θέλησε να προχωρήσει σε καταλογισμούς για τις πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης κυρίως στις επεκτάσεις του προϋφιστάμενου!

Έτσι, ο Δήμος Ηρακλείου αντιμετώπισε όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους μπήκαν στο σχέδιο πόλης πριν από δύο-τρεις δεκαετίες ως κοινούς οφειλέτες του Δημοσίου και μαζί με αυτούς και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η οποία σήμερα βρίσκεται με δεσμευμένο ΑΦΜ και με μια δικαστική απόφαση στο ενεργητικό της που “σβήνει” το χρέος προς τον Δήμο! Ο Δήμος Ηρακλείου, όμως, προχώρησε σε έφεση κατά της απόφασης αυτής, με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκεται για άλλη μια φορά αντίδικος με την Εκκλησία στα δικαστήρια για ποσά που ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.

Στην ίδια όμως κατάσταση βρίσκονται και πολλοί δημότες του Ηρακλείου, οι οποίοι έχουν βρεθεί με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, με επισπεύδοντα τον Δήμο Ηρακλείου, που απαιτεί να εισπράξει τις εισφορές σε χρήμα από την πολεοδομική τακτοποίηση διαφόρων περιοχών, αλλά και από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

Η υπόθεση για τη δέσμευση του ΑΦΜ και τραπεζικών λογαριασμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης δεν είναι καινούργια. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από τη «ΝΚ» από το 2016, όταν μπλόκαραν μέχρι τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής! Ταυτόχρονα τότε είχαν σταλεί χιλιάδες «μπιλιετάκια» και σε πολλούς πολίτες. Λίγους μήνες αργότερα, βουλευτές από το Ηράκλειο έκαναν ερώτηση στη Βουλή, καταθέτοντας και τροπολογία για την αποδέσμευση του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής, που απέρριψε ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, ενώ ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, που είχε επισπεύσει όλες αυτές τις υποθέσεις βεβαιώνοντας οφειλές που προέκυπταν από το σχέδιο πόλης, προσπάθησε να διαψεύσει με συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην Εκκλησία της Κρήτης και την κίνηση λογαριασμών και ΑΦΜ, που όμως ο χρόνος και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν σήμερα πλήρως τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Ωστόσο, η τακτική της δέσμευσης ΑΦΜ από τον Δήμο Ηρακλείου προς τους οφειλέτες του είναι προσφιλής τακτική, αφού σε πολλές περιπτώσεις άλλοι Δήμοι έχουν βρεθεί με δεσμευμένο ΑΦΜ για παράδειγμα, επειδή χρωστούν τα τέλη χρήσης του ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων.

Η δικαίωση της ΙΑΚ

Τον Μάρτιο του 2021 έγινε γνωστό ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης είχε δικαιωθεί στα δικαστήρια, κατόπιν προσφυγής της κατά της πράξης επιβολής εισφοράς σε χρήμα από τον Δήμο Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου είχε επιβάλει εισφορά σε χρήμα ύψους 760.000 ευρώ για το ακίνητο της Αγίας Σκέπης, όπου βρίσκεται και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στην Αγία Αικατερίνη των Πατελών. Με τη δικαστική απόφαση ακυρωνόταν η επιβολή ποσού ύψους 517.551,45 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Ηρακλείου δεν προχώρησε στην άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, προχωρώντας σε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης και διεκδικώντας εξ ολοκληρίας το αρχικό ποσό που προερχόταν από την επιβολή εισφοράς σε χρήμα της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου, κατά το μέρος που αφορά την εισφορά σε γη μετατραπείσα σε χρήμα, ύψους 517.551,45 ευρώ, από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Ακριβώς αυτό ήταν που είχε διαγράψει το δικαστήριο.

Τη δικαστική απόφαση έφερε στο φως η «ΝΚ» το 2021 και ενώ το δικαστήριο “έσβηνε” τα 517.000 ευρώ, που ήταν η μετατροπή της εισφοράς γης σε χρήμα, διατηρούσε την εισφορά σε χρήμα ύψους 237.534 ευρώ. Η πράξη επιβολής εισφοράς σχετίζεται με το ακίνητο των κτηριακών υποδομών της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην Αγία Αικατερίνη Πατελών Ηρακλείου. Πρόκειται για δομημένο χώρο, όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, η εκκλησία της Αγίας Σκέπης, το Πιτσουλάκειο Ίδρυμα και άλλες δομές σε Άγιο Ιωάννη και Φορτέτσα.

Η προσβαλλόμενη εισφορά σε γη μετατραπείσα σε χρήμα, ύψους 517.000 ευρώ, «δεν είναι νόμιμη και θα πρέπει για τον λόγο αυτό να ακυρωθεί», αναφέρει η δικαστική απόφαση, την οποία προσβάλλει τώρα με έφεση ο Δήμος Ηρακλείου.

Εκτός των άλλων, σύμφωνα πάντα με το δικαστήριο που κέρδισε η Αρχιεπισκοπή, η επίδοση της πράξης επιβολής εισφοράς είναι άκυρη, διότι δεν επιδόθηκε αντίγραφο της «έκθεσης της αρμόδιας εκτιμητικής επιτροπής, ότι η προσβαλλόμενη αγνοεί ότι το εμβαδόν του επίμαχου οικοπέδου μετά τη ρυμοτόμηση είναι 3.597,12 τ.μ. και όχι 3.695,68 τ.μ., ότι οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως η προσφεύγουσα Ιερά Μονή, εν προκειμένω, δεν υποχρεούνται σε χρηματική εισφορά και ότι η εκτίμηση της αξίας του επίδικου οικοπέδου είναι λανθασμένη».

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η πράξη επιβολής εισφοράς έχει υποπέσει στην πενταετή παραγραφή σύμφωνα με τον Νόμο 344/1968, δεδομένου ότι η «κύρωση της πράξης εφαρμογής έλαβε χώρα την 5η/07/2006 και η προσβαλλόμενη πράξη, η οποία εκδόθηκε τη 2α/02/2010, επιδόθηκε το 2012».

Με φόνο την έφεση της Λότζιας – Οι σχέσεις Αρχιεπισκόπου και δημάρχου

Τις τελευταίες ημέρες έχει διαρρεύσει, με ευθύνη στελεχών της δημοτικής Αρχής, ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος έχει κόντρα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Μια τέτοια κόντρα βεβαίως δε θα μπορούσε να είναι υπαρκτή μεταξύ αυτών των δύο φυσικών προσώπων. Αντιθέτως, οι θεσμοί που εκπροσωπούν Αρχιεπισκοπή Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για το ποσό των 760.000 ευρώ από εισφορά σε χρήμα και γης εδώ και μια 5ετία. Ωστόσο, η ασθένεια του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου ίσως δεν άφηνε περιθώρια για μια πιο διεκδικητική στάση από πλευράς της ΙΑΚ, γεγονός που σήμερα από τον Δήμο Ηρακλείου να παρερμηνεύεται, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης αποδεικνύει ότι έχει κεφαλή και μάλιστα ισχυρή. Ωστόσο, η δέσμευση του ΑΦΜ της ΙΑΚ είναι αλήθεια ότι κρατάει σε “ομηρία” της φιλανθρωπική δράση της Αρχιεπισκοπής και από την άλλη η δημοτική Αρχή Ηρακλείου δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για είσπραξη εσόδων χωρίς στην πραγματικότητα να ανταποδίδει στην πόλη.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί στα δικαστήρια ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, που είναι και το μοναδικό που στο τέλος έχει αξία.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.