Ηράκλειο:Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χωριά της Παλιανής από τον υποψήφιο Δήμαρχο Γ.Αλεξάκη

Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χωριά της Παλιανής από τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γ.Αλεξάκη

Αιχμή των προβλημάτων η συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου και του αρδευτικού δικτύου

Την πρότασή του για ήπια ανάπτυξη παρουσίασε στους Προέδρους της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Παλιανής του Δήμου Ηρακλείου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης «MAZI για το Ηράκλειο» Γιώργος Αλεξάκης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο παλιό Δημαρχείο της Παλιανής στο Βενεράτο συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, Γιάννης Κογκάκης (Κεράσια), Βαγγέλης Μαραγκάκης (Βενεράτο), Νίκος Γιαουζάκης (Σίβα) και Γιάννης Δερμιτζάκης (Αυγενική).

Ο Γιώργος Αλεξάκης μαζί με τον συνεργάτη του Γιάννη Λαμπράκη παρουσίασαν την πρόταση για ήπια ανάπτυξη της Δημοτικής Ενότητας Παλιανής, βασιζόμενη σε προηγούμενη μελέτη (ΣΧΟΟΑΠ) που είχε ο ίδιος εκπονήσει για την περιοχή, ως επικεφαλής μελετητικής ομάδας, μελέτη που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τη φυσιογνωμία και τις ιδιαίτερες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Παλιανής.

«Η Παλιανή», όπως τόνισε ο κ.Αλεξάκης, «μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους κατοίκους και για οικονομικές δραστηριότητες λόγω της γειτνίασής της με την πόλη του Ηρακλείου αλλά και λόγω της διέλευσης του δρόμου της Μεσαράς». Ο ίδιος ανέλυσε ότι ήπια ανάπτυξη για την Δημοτική Ενότητα Παλιανής σημαίνει: (α) ελεγχόμενη οικιστική ανάπτυξη, (β) προστασία του περιβάλλοντος (γ) οικονομική ενδυνάμωση όλων των τομέων παραγωγής.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του για την περιοχή ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε :
1) στην πολεοδομική ενοποίηση των οικισμών,
2) στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής,
3) στην προστασία των διατηρητέων μνημείων,
4) στη δημιουργία ζωνών γεωργικής γης και κτηνοτροφικών ζωνών,
5) στην αξιοποίηση του καταφυγίου άγριας ζωής του αγίου Αντωνίου ώστε να δημιουργηθεί Αρχαιολογικό και Φυσιολατρικό Πάρκο,
6) στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 που διέρχεται από την περιοχή,
7) στη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και Μόνιμης Έκθεσης Γλυπτών,
8) στη δημιουργία Μόνιμου Χώρου Έκθεσης και Εμπορίας τοπικών αγροτικών, βιολογικών και οινικών προϊόντων.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων ευχαρίστησαν τον Αλεξάκη για την επίσκεψη και επεσήμαναν από την πλευρά τους τα κύρια προβλήματα στην περιοχή τους, που δεν είναι άλλα, από τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου και του αρδευτικού δικτύου – προβλήματα που αναδεικνύονται σε προτεραιότητα προς επίλυση, καθώς είναι κοινά στα χωριά του Δήμου Ηρακλείου, όπως έχει διαπιστώσει ήδη κατά τις περιοδείες και τις επαφές του ο Γ.Αλεξάκης.

Επίσης, οι τέσσερις Πρόεδροι ενημέρωσαν τον υποψήφιο Δήμαρχο και για επιμέρους συγκεκριμένα ανοιχτά θέματα των οποίων η επίλυσή παραμένει σε εκκρεμότητα από τη νυν Δημοτική Αρχή.

Εκτός από την άρδευση και το αγροτικό οδικό δίκτυο επιμέρους προβλήματα εντοπίζονται στην απαιτούμενη συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, στην ενοποίηση της διαδρομής του φαραγγιού του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Φανουρίου, τη διενέργεια – εξόρυξη επιπλέον γεωτρήσεων άρδευσης στο Βενεράτο, την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων στον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό και τη δημιουργία νέου βιολογικού καθαρισμού για τον οικισμό Σίβα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.