Ηράκλειο : Ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης στην Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μάθημα «Πρακτική της Διδακτικής» για το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020. Το μάθημα αυτό γίνεται στα πλαίσια του διατμηματικού προγράμματος σπουδών για τη πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Πρακτική της Διδακτικής είναι ένα από τα 8 υποχρεωτικά μαθήματα για την απόκτηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας και έχει ως στόχο την σωστή κατάρτιση των αποφοίτων μας σε θέματα διδακτικής στις Φυσικές Επιστήμες, και την προετοιμασία τους ως μελλοντικών καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητική προετοιμασία των φοιτητών και πρακτική άσκηση σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την επίβλεψη καθηγητή του ίδιου κλάδου. Απαιτεί την παρακολούθηση διδασκαλιών, την συμμετοχή σε δραστηριότητες του σχολείου και πραγματοποίηση διδασκαλιών σε πραγματικές συνθήκες. Με την άδεια του Υ.ΠΑΙ.Θ., 26 εκπαιδευόμενοι φοιτητές τοποθετήθηκαν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Αντίστοιχα 26 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ04 και ΠΕ86, ανέλαβαν υπεύθυνοι-επιβλέποντες καθηγητές των φοιτητών μας.

Στις 29-1-2020 έγινε η απολογιστική συνάντηση του μαθήματος όπου εκ μέρους της Εκπαιδευτικής κοινότητας, συμμετείχαν, ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης, κος Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, οι συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου κλάδου ΠΕ04, επιβλέποντες καθηγητές και εκπρόσωποι δομών της εκπαίδευσης. Ήταν κοινή άποψη όλων των παρευρισκόμενων ότι τα οφέλη από την πρακτική άσκηση, έτσι όπως έχει οργανωθεί και υλοποιήθηκε στο Π.Κ., είναι πολλαπλά. Έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και να αποκτήσουν επαγγελματικές εμπειρίες, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν διδασκαλίες σε πραγματικές συνθήκες, να εφαρμόσουν μοντέλα μάθησης, να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην καθημερινή διδακτική πράξη, να συμμετέχουν σε βιωματικά σεμινάρια και να γνωρίσουν τις δομές της εκπαίδευσης (πχ. ΕΚΦΕ, ΚΕΣΥ) που υποστηρίζουν τη λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η πρακτική άσκηση βοηθάει τους ίδιους και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προτείνοντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των φοιτητών στη διαδικασία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου τις συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου κλάδου ΠΕ04 τα σχολεία που συμμετείχαν και ιδιαιτέρως τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς (κλάδου ΠΕ04 και ΠΕ86), για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιτυχία του προγράμματος. Η συνέχιση της άριστης συνεργασίας με τους φορείς της εκπαίδευσης είναι εγγύηση για την επιτυχία του προγράμματος, την άρτια κατάρτιση των αποφοίτων μας σε θέματα εκπαίδευσης, και κατ’ επέκταση την σωστή προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών της χώρας μας.

Σχολεία της ΠΔΕ Κρήτης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
11ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
13ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
1ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
2ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
3ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
4ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
5ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΕΛ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
ΓΕΛ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Καθηγητής Νικόλαος Χανιωτάκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.