Ηράκλειο:Ώρα μηδέν για την αμπελουργία – Τεράστιες οι καταστροφές από τις βροχές

Χιλιάδες τόνοι σταφυλιών κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των τελευταίων βροχών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αμπελουργοί της Κρήτης καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έδωσαν τη χαριστική βολή στα αμπέλια, με το neakriti.gr να καταγράφει εικόνες καταστροφών στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου.

Αυτό που ζητούν οι πληγέντες είναι άμεσα να γίνουν οι καταγραφές από τον ΕΛΓΑ καθώς και να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις.

Αμπελώνες που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες επισκέφθηκε το μεσημέρι ο συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να προβεί άμεσα σε αποζημιώσεις, χωρίς καθυστερήσεις, στους πληγέντες αμπελουργούς.

Τον κ. Κεφαλογιάννη συνόδευσε το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Αντωνακάκης.

Οι αγανακτισμένοι αμπελουργοί κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών.

«Καμπανάκι» για τους αμπελουργούς – Χιλιάδες τόνοι θα χαθούν

Ψήφισμα αναλυτικό θα συντάξει η Περιφέρεια Κρήτης με έμφαση την κατάσταση στον αμπελουργικό τομέα, αλλά θα τεκμηριώνονται αιτήματα και για κτηνοτροφία και ελαιοκομία. Αφού θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, θα υποβληθεί προς υπογραφή στους βουλευτές της Κρήτης, με τη δέσμευση της περαιτέρω πίεσης προς την κεντρική εξουσία.

Το τελικό βήμα θα είναι η υποβολή του ψηφίσματος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κυρίαρχο αίτημα τις αποζημιώσεις των αμπελουργών για τις ζημιές στα σταφύλια και τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των ελαιοπαραγωγών. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η παγκρήτια σύσκεψη που συγκάλεσε το γραφείο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή των τεσσάρων Αντιπεριφερειών του νησιού, των υπηρεσιακών παραγόντων του πρωτογενούς τομέα, των φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης καθώς και βουλευτών.

Οι βροχές των τελευταίων 24ώρων, όπως έγινε ξεκάθαρο, όχι μόνο έχουν δώσει τη χαριστική βολή στα σταφύλια της Κρήτης, αλλά συνιστούν και ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Το φαινόμενο», όπως είπε, «είναι σε εξέλιξη. Οι βροχές συνεχίζονται και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική»…

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «χιλιάδες τόνοι και επιτραπέζιων σταφυλιών και οινοποιήσιμων σταφυλιών και σταφίδας, που είναι απλωμένη, θα χαθούν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το φαινόμενο είναι προς εξέλιξη. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί. Και διεκδίκηση χρημάτων για όλους τους τομείς της αμπελουργίας τώρα!..».

Θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια

Αφού τοποθετήθηκε στην έναρξη της διαδικασίας, η αρμόδια για θέματα Πρωτογενούς Τομέα αντιπεριφερειάρχης (γεωπόνος) Ειρήνη Χουδετσανάκη, τον λόγο πήρε ο Σταύρος Αρναουτάκης, που ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο πλευρό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες σύνταξης του ψηφίσματος, με στόχο να κατατεθεί ολοκληρωμένα και με απόλυτη τεκμηρίωση στον αρμόδιο υπουργό. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη μεγάλη αποδοχή που είχε η πρόσκλησή του και τη μεγάλη συμμετοχή των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα σε παγκρήτιο επίπεδο.

Για την κτηνοτροφία, ο Σταύρος Αρναουτάκης είπε ότι «μέσα στον Σεπτέμβριο λέει η κυβέρνηση ότι θα διαθέσει ένα ποσό μεγάλο. Περιμένουμε την ανακοίνωση του ποσού. Αλλά ζητάμε και μια βοήθεια για τα επιτραπέζια σταφύλια, γιατί οι τιμές είναι απαγορευτικές για να μπορεί ο αγρότης να συνεχίσει να καλλιεργεί. Παράλληλα, ζητάμε ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, γιατί οι παραγωγοί ήδη βάζουν θέματα ζημιών στην παραγωγή τους…».

«Σκληρή» γλώσσα για την κτηνοτροφία

Ο πρόεδρος της Ομάδας για την Ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ), Γιώργος Τζουλιαδάκης, μίλησε για την κτηνοτροφία και κατήγγειλε τόσο την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του κλάδου, όσο και τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι… έλαμψαν διά της απουσίας τους!

«Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Ηρακλείου μάς απαξιώνουν συστηματικά. Σε όλες τις συσκέψεις, σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει οι αγρότες, δεν έχουν έρθει», κατήγγειλε με νόημα… Στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι, στο τέλος του χρόνου που διανύουμε, το ζωικό κεφάλαιο θα έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, θα υπάρχει έλλειψη στο ντόπιο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι «εμείς και στον προηγούμενο υπουργό και στον σημερινό υπουργό κάναμε πρόταση να δώσει μια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών με βάση τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών του 2020. Πραγματικά θα ωφελούνταν αυτοί που αγοράζουν ζωοτροφές και παράγουν προϊόντα. Αντ’ αυτού, αυτοί προτίμησαν πάλι να μοιράσουν κάποια ψίχουλα, που τις περισσότερες φορές δεν τα πήραν καν κάποιοι παραγωγοί»…

Το ίδιο αρνητική ήταν η κυβέρνηση και στο αίτημα της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά στο σύνολο των παραγωγών, με βάση τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου, όπως είπε ο ίδιος. Όσο για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Τζουλιαδάκης ζήτησε «να σχεδιαστεί κατά περιφέρεια» και να μην μπουν στο ίδιο τσουβάλι οι παραγωγοί της Κρήτης με τους παραγωγούς της υπόλοιπης Ελλάδας…

«Αμάν πια με τα… βαμβάκια»!

Καυστικός για τον ρόλο της διοίκησης του ΕΛΓΑ, αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων στη χώρα μας, χωρίς να γλιτώσει από τα πυρά του ούτε η διοίκηση του ΕΛΓΑ στο Παράρτημα της Κρήτης, ήταν στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης. «Στην υπόλοιπη Ελλάδα, την ώρα που θα βγει 40 βαθμούς η θερμοκρασία, λένε… “ω, πάνε τα μπαμπάκια!”… Την ώρα που θα πιάσει παγετός “ξαναπάνε τα μπαμπάκια!”… Την ώρα που θα βρέξει “ξαναπάνε τα μπαμπάκια!”… Έλεος πια με τα μπαμπάκια… Ακόμα να σωθούν;»…

Ο Γρύλλος Παπαδάκης μίλησε και για την τιμή του γάλακτος, λέγοντας πως στην Κρήτη η τιμή φέτος έχει “κολλήσει” στο 1,05 ευρώ το λίτρο, όταν οι εταιρείες στην υπόλοιπη Ελλάδα το αγοράζουν στο 1,50 ευρώ… «Και άμα πάνε οι παραγωγοί να διεκδικήσουν, υπάρχουν και απειλές σε βάρος τους στην υπόλοιπη Ελλάδα», κατήγγειλε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τον χρόνο που κάνει ο τοπικός ΕΛΓΑ να καταγράψει τις ζημιές στα αμνοερίφια. «Τρεις φορές χιόνισε φέτος. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός λέει “μέσα σε τέσσερις μέρες να γίνει η καταγραφή”… Σε μένα προσωπικά ήρθαν μετά από 22 μέρες όταν πια τα νεκρά ζώα δεν υπήρχαν. Και όταν τους έστειλα φωτογραφίες, δεν τις δέχτηκαν»!..

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Να γίνει καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα έχει περάσει το όριο της κρισιμότητας και βαδίζει σε αδιέξοδο, αφού η αύξηση του κόστους παραγωγής – ηλεκτρικό, καύσιμα, μεταφορές, εφόδια – σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, καθιστά αδύνατη τη συνέχιση των καλλιεργειών.

Τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η αναμόρφωση της ΚΑΠ της Ε.Ε. με αύξηση των προϊόντων που εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να επιδοτείται η παραγωγή, και όχι η εγκατάλειψη που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και η διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής που σήμερα δεν υπάρχει για τον αγροτικό τομέα.

Μίλησε για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, για τις συνεχείς εξαιρέσεις της Κρήτης από προγράμματα και αποζημιώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την εξαίρεση ενίσχυσης με 60 ευρώ το στρέμμα των αμπελιών, την άρνηση ένταξης της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την εξαίρεση του πρωτογενούς τομέα από την προσαύξηση των δαπανών για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, ενέργεια, κυκλική οικονομία κ.λπ.

Επιπλέον ανέδειξε δύο ακόμη σημαντικά θέματα:

– Την ανάγκη αύξησης κατά 25 εκατ. ευρώ του προγράμματος νέων αγροτών, ώστε να ενταχθούν και οι υπόλοιποι 840 περίπου αιτούντες στην Κρήτη που έχουν όλες τις προϋποθέσεις και πληρούν τα κριτήρια, αλλά δεν αρκούν τα χρήματα και χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες.

– Και τον κίνδυνο που προδιαγράφεται για τα ποιοτικά ελληνικά και ιδιαίτερα τα κρητικά προϊόντα από το νέο σύστημα επισήμανσης που προωθείται από την Ε.Ε., στο οποίο δεν μπορούν να αποτυπωθούν τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά τους, αφού, όπως τόνισε, τα ισοπεδώνει με χρώματα και γράμματα. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, π.χ., εντάσσεται στην κατηγορία C μαζί με το κέτσαπ κ.ά. «Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και πρέπει τώρα να παρέμβουμε με κάθε προβλεπόμενο τρόπο», όπως είπε.

Τέλος, πρότεινε τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου κειμένου προς την κυβέρνηση, με τα βασικά προβλήματα και τις προτάσεις, που θα συνυπογράψουν όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών, το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι βουλευτές του νησιού. «Μια πρόταση που θα μπορούσε να τεθεί και στα Δημοτικά Συμβούλια και στην ΠΕΔ, για να πάρει η κυβέρνηση ένα δυνατό μήνυμα ότι η παραγωγική Κρήτη δεν ανέχεται πλέον την περιθωριοποίηση και την έλλειψη πολιτικής», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου. Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους τους συμμετέχοντες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και στηρίζει

Τη στήριξή τους στο πλευρό των αγροτών υποσχέθηκαν και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης. Εκτός του ότι συμμετείχαν στη σύσκεψη, έχουν τις προηγούμενες μέρες καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.