Ηράκλειο – Πανώλη: Ο μεταφορέας που έκανε τη “ζημιά” και πώς τη γλύτωσε όλη η Κρήτη!

Ημερομηνία:

Αισιοδοξία ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν θα εξαπλωθεί εκφράζουν κτηνοτρόφοι και υπηρεσίες μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων σε δείγματα που εστάλησαν στα ειδικά εργαστήρια από τις ζώνες περιμετρικά των δύο ποιμνιοστασίων όπου βρέθηκαν τα δύο κρούσματα.

Μέχρι στιγμή έχουν ελεγχθεί χιλιάδες ζώα και όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Σταύρος Τζεδάκης, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί στα 13 χιλιόμετρα. Τους ελέγχους διενεργούν 8 κλιμάκια που αποτελούνται από 2 κτηνιάτρους έκαστο και μέχρι τώρα έχουν γίνει έλεγχοι σε 300 κοπάδια.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται και στις ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά υπηρεσιών και Δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες στο μεταφορέα των ζώων που έφερε τα μολυσμένα αιγοπρόβατα στο Ηράκλειο.

Όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Τζεδάκης, ο μεταφορέας με τον οποίο συνομίλησε για να δει τι έχει συμβεί του είπε ότι εκτός από το Ηράκλειο δημιούργησε εστίες και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς όλα τα ζώα που μετέφερε τα στάβλισε φέρνοντάς τα από τη Γαλλία στη Λάρισα σε δικό του χώρο, την ώρα όμως που είχε ήδη ξεσπάσει η επιδημία στην περιοχή με αποτέλεσμα να κολλήσουν την πανώλη.

Το ευτύχημα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ότι έδωσε 50 ζώα μόνο στα δύο ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους και όχι σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Όπως ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή είχε αποκαλύψει το Ράδιο Κρήτη, ο μεταφορέας αντί να σταβλίσει τα ζώα στα Οινόφυτα σε ελεγχόμενο χώρο όπως προβλέπει ο κανονισμό σταμάτησε στο δικό του χώρο στη Λάρισα και έτσι ξεκίνησε η διασπορά.

Παράλληλα ο κ. Τζεδάκης αναφέρθηκε στη συγκίνηση των δύο νέων κτηνοτρόφων που ήταν αναγκασμένοι να δεχτούν τη θανάτωση των κοπαδιών τους αλλά και στις αποζημιώσεις που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μιλώντας επίσης στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Γιώργος Καργάκης τόνισε ότι όλος ο κλάδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες και οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου εφαρμόζουν από μόνοι τους ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να σώσουν την περιουσία τους. Παράλληλα έκανε έκκληση στις υπηρεσίες να εκδώσουν οδηγία στους μεταφορείς ζωοτροφών που τις φέρουν στην Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα για τρεις μέρες να περιμένουν στο λιμάνι του Πειραιά καθώς ο ιός ζει για 72 ώρες οπότε με την αναμονή αυτή θα είναι ασφαλέστερη η μεταφορά τους στο νησί.ekriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέο θερμό τετ-α-τετ στα Βορίζια: Απειλές στο...

Η κοινή παρουσία των δύο οικογενειών στο νεκροταφείο άναψε...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης : Όχι...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης Όχι στην Υγεία-εμπόρευμα, δικαίωμα του...

Νέο θερμό τετ-α-τετ στα Βορίζια: Απειλές στο...

Η κοινή παρουσία των δύο οικογενειών στο νεκροταφείο άναψε...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης : Όχι...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης Όχι στην Υγεία-εμπόρευμα, δικαίωμα του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αντέχει η παλιά ταυτότητα; Το τέλος των ταξιδιών στην Ευρώπη πλησιάζει

Οι νέοι κανόνες που έρχονται Αντέχει η παλιά ταυτότητα; Το...

Νέο θερμό τετ-α-τετ στα Βορίζια: Απειλές στο νεκροταφείο και αναστάτωση

Η κοινή παρουσία των δύο οικογενειών στο νεκροταφείο άναψε...

Απόφαση ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης : Όχι στην Υγεία-εμπόρευμα, δικαίωμα του λαού η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη!

Απόφαση ΦΣ Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης Όχι στην Υγεία-εμπόρευμα, δικαίωμα του...

«Εγώ κι Εσύ»: Πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη από τον Θεατρικό Περίπλου!

Η παράσταση, που η φήμη της ξεπέρασε τα όρια...