Ηράκλειο:Παρουσίαση βιβλίου του Αντώνη Χατζηκυριάκου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ημερομηνία:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αντώνη Χατζηκυριάκου, «Χερσαίο νησί. Η Μεσόγειος και η Κύπρος στην Οθωμανική Εποχή των Επαναστάσεων»

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών σάς προσκαλεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 27, Ηράκλειο) στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Χατζηκυριάκου υπό τον τίτλο Χερσαίο νησί. Η Μεσόγειος και η Κύπρος στην Οθωμανική Εποχή των Επαναστάσεων (εκδόσεις Ψηφίδες, «Ιστορική σειρά: Παλίμψηστο | 5», Μάρτιος 2023).
Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσέγγιση της οθωμανικής περίοδου του μεγάλου μεσογειακού νησιού, η οποία εστιάζει στην εποχή «των αλλεπάλληλων κρίσεων που βίωσε το νησί κατά την περίοδο 1764-1840», σε συνάρτηση με την ευρύτερη επαναστατική συγκυρία στην μεσογειακή αλλά και την παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον όμως, το έργο αυτό του Αντώνη Χατζηκυριάκου, όπως επισημαίνει ο Αντώνης Αναστασόπουλος, «δεν είναι ένα βιβλίο που αφορά μόνο τους ενδιαφερόμενους για την ιστορία της Κύπρου, καθώς οι εννοιολογικοί άξονες της μεσογειακότητας, της νησιωτικότητας, της χωρικότητας… και η όλη μεθοδολογική προσέγγιση του συγγραφέα, το καθιστούν ένα ανάγνωσμα που ωθεί τον αναγνώστη να σκεφτεί και να προβληματιστεί γύρω από ευρύτερα ιστορικά και ιστοριογραφικά ζητήματα».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ελευθερία Ζέη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αντώνης Αναστασόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
και ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Αντώνης Χατζηκυριάκου είναι Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Center for Spatial and Textual Analysis του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στο Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά και έχει επιμεληθεί τον τόμο Islands of the Ottoman Empire (Πρίνστον, 2017).

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση
Είσοδος ελεύθερη* | Αντίτυπα του βιβλίου θα διατίθενται στο Πωλητήριο του Μουσείου | 2810-283219 (εσ. 101) | www.historical-museum.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Ηρακλείου:Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για το Σάββατο 13...

Η Αντιδήμαρχος Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη θα είναι η Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας...

Ηράκλειο:Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από...

Με επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

Δήμος Ηρακλείου:Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για το Σάββατο 13...

Η Αντιδήμαρχος Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη θα είναι η Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας...

Ηράκλειο:Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από...

Με επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΑΑΔΕ: Καινοτομίες και νέες βελτιώσεις στην εφαρμογή myDATAapp

Τι αλλάζει ενόψει έναρξης της Β’ Φάσης της Ψηφιακής...

Φαράγγι Σαμαριάς: Ανοιχτό το Σάββατο, αλλά με το «βλέμμα» στον καιρό

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες θα παραμείνει το φαράγγι της...