Ηράκλειο:Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα «Localwatch» εργαλείο συμμετοχής του Δημότη στα κοινά

Ένα εργαλείο δημοκρατίας θα έχει στα χέρια του θα έχει πολύ σύντομα ο δημότης, μέσω του Δήμου Ηρακλείου… Ο λόγος για την ψηφιακή πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας – «Localwatch» που έρχεται να ανοίξει το δρόμο επαφής και διαλόγου μεταξύ Δήμου και δημότη που πλέον θα μπορεί να έχει ενεργή θέση και έκφραση στα κοινά.

Μέσα από την πλατφόρμα αυτή, ο πολίτης μπορεί να βρει τα προφίλ όλων των δημοτικών συμβούλων και δημάρχων. Να τους θέσει ερωτήματα και εκείνοι με τη σειρά τους να απαντήσουν σε αυτά ανοίγοντας έτσι ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και δημότη. Παράλληλα η πλατφόρμα παρέχει την δυνατότητα διοργάνωσης εθελοντικών δράσεων, διαμόρφωσης προτάσεων οι οποίες μπορούν να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Επίσης ο πολίτης θα μπορεί να αξιολογήσει τον δήμου του καθώς και να συμμετάσχει σε δράσεις συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας – Localwatch», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Active Citizens Fund στην Ελλάδα”, το Vouliwatch με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση – παρουσίαση της πλατφόρμας, την Πέμπτη, 29 Ιουνίου στις 12.30 – 14.00 στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Διαδικτυακή, καινοτόμα πλατφόρμα
Η πολιτική συμμετοχή και η εποπτεία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αρχών από τους πολίτες είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία. Συνεπώς, στόχος του έργου «Localwatch» είναι η διαδικτυακή, καινοτόμα πλατφόρμα και τα συμμετοχικά της εργαλεία, στα πρότυπα του Vouliwatch, να λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας, ελέγχου και συμμετοχής ανάμεσα στους/τις δημότες και τον Δήμο Ηρακλείου και να προωθήσει την έννοια των ενεργών πολιτών και των ανοιχτών Δήμων.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Διευθυντής του Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, και ο Γενικός Διευθυντής ΑΟΤΑ Ηράκλειο Α.Ε, Κώστας Μοχιανάκης.

Εργαλείο δημοκρατίας και έκφρασης
Την παρουσίαση της πλατφόρμας «Localwatch» και των εργαλείων αυτής, έκανε ο , Διευθυντής Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Press Office Online τόνισε : «παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, την πλατφόρμα της Συμμετοχικής Δημοκρατίας «Localwatch», η οποία δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν τους δήμους. Να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να συμμετέχουν στα κοινά. Ο δήμος Ηρακλείου, έδειξε έμπρακτα την διάθεσή του να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και να στραφεί με σοβαρότητα πάνω στο θέμα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Πέρα όμως από την παρουσίαση της πλατφόρμας, στο πλαίσιο αυτής έχει ανοίξει και μια πάρα πολύ ωραία κουβέντα το που πάει η δημοκρατία μας και πώς αυτή μπορεί να δυναμώσει μέσα από τον πολίτη ως βασικό εργαλείο. Η πλατφόρμα αποτελεί εργαλείο δημοκρατίας και έκφρασης ειδικά για τους νέος που είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και το διαδίκτυο».

Στόχος η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, ανέφερε στο Press Office Online: « Η Vouliwatch, έχει αναλάβει να αναπτύξει μια πλατφόρμα που αφορά στους δήμους και κυρίως στους τέσσερις μεγάλους δήμους που υλοποιούν το πρόγραμμα και αυτοί είναι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου. Το μεγάλο ζητούμενο της πολιτικής τα τελευταία χρόνια είναι η συμμετοχή των δημοτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε τουλάχιστον να δώσουμε τα εργαλεία και να βάλουμε τους δημότες στη διαδικασία να συμμετέχουν ούτως ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο να είναι συνδεδεμένες όσο γίνεται με τις ανάγκες των δημοτών. Σε δεύτερο επίπεδο στόχος είναι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και πως θα καλέσουμε τον κόσμο ώστε να εμπιστευθούν ξανά την δημόσια διοίκηση και την πολιτική προκειμένου η συμμετοχή τους να βοηθήσει στην άσκηση της πολιτικής. Να επισημάνουμε πως η πλατφόρμα δεν αφορά μόνο την συμμετοχή και την διαβούλευση αλλά και την λογοδοσία των πολιτικών, μιας και ο κάθε αιρετός θα έχει τον δικό του κωδικό στην πλατφόρμα και θα μπορεί να απαντά στα ερωτήματα των δημοτών online».

Τα σχόλια είναι κλειστά.