Ηράκλειο :”Ναι” … τελικά, στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ

Άφού το θέμα ήρθε … ξανά και ξανά, στο δημοτικό συμβούλιο, αφού έγιναν τροποποιήσεις και επήλθε συμφωνία σε διαπαραταξιακή επιτροπή, τελικά ήρθε το “ναι” από το Σώμα.

Το θέμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ ήρθε για άλλη μια φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, για το θέμα είχε επέλθει συμφωνία των παρατάξεων με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, με το σχετικό ποσό να ορίζεται, πλέον, στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τις σχετικές διευκρινίσεις έκανε στο Σώμα η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη.

Η ΑΜΚ “πέρασε”, με την “Λαϊκή Συσπείρωση” να είναι η μόνη παράταξη που καταψήφισε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κουράκης ανέφερε πως “η αύξηση έχει στόχο και κατεύθυνση το επενδυτικό πρόγραμμα. Η συλλογικότητα του Δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να αντικατασταθει από καμιά διαπαραταξιακή επιτροπή. Οτιδήποτε άλλο έρχεται θα πρέπει να περνά από το Δημοτικό συμβούλιο που είναι το κυρίαρχο όργανο της Δημοκρατίας της πόλης. Να γίνει ένας απολογισμός του Καλλιτεχνικου προγράμματος που είχε ανακοινωθεί. Να δούμε αποτέλεσμα είχα οι εκδηλώσεις μέχρι σήμερα. Επίσης, επειδή είναι Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στα συνέδρια”.

Ο Ηλίας Λυγερός ζήτησε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και παρέπεμψε στην πρόταση της παράταξής του – με την οποία είχε συμφωνήσει και η παράταξη Κουράκη – την οποία χαρακτήρισε “εναλλακτικής φιλοσοφίας”. “Να υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία για τα προηγούμενα χρόνια. Δε βλέπουμε την ΑΜΚ με τον ίδιο τρόπο όλοι μας. Το θέμα δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο με οικονομικά κριτήρια. Για αυτό διατυπώσαμε πρόταση εναλλακτικής φιλοσοφίας” – είπε χαρακτηριστικά.

Οι παρατάξεις Κουράκη και Λυγερού που συμφώνησαν στη διαπαραταξιακή θα υπερψηφίσουν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ενώ διαφωνούν με το σκέλος ότι οι παρατάξεις δεσμεύτηκαν ότι θα είναι υπέρ μιας μελλοντικής ΑΜΚ.

Για το θέμα της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου, πέραν των παρατάξεων Λυγερού και Κουράκη, υπέρ του να τεθεί προς ψήφιση από το Σώμα, τάχθηκε και η “Λαϊκή Συσπείρωση”.Από τη δημοτικη αρχή ξεκαθαρίζουν ότι δε “φοβούνται” τη διενέργεια διαχειριστικου ελέγχου, αλλά να γίνει συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Σισαμάκης έκανε λόγο για “θετική εξέλιξη” αναφορικά με το ότι βρέθηκε ένας “κοινός τόπος” για την ΑΜΚ.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης σημείωσε, στην τοποθέτησή του: “Μιλάμε για έναν πολιτισμό που θα είναι ως κριτήριο του το κέρδος. Η λειτουργία του Πολιτιστικού θα πρέπει να περάσει στον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση για να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού”.

Ο Ευρ.Κουκιαδάκης επανέλαβε την αναγκαιότητα να επιβιώσει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, τονίζοντας όμως ότι από μόνη της η πρόθεση δεν αρκεί… “Έχουμε συμφωνήσει ότι το Πολιτιστικό πρέπει να επιβιώσει. Φτάνει αυτό; Οχι. Πρέπει να πάμε σε μια μελέτη ανάπτυξης. Το πώς δηλαδή θα παράγεται πλούτος που θα στηριζει τον Πολιτισμό. Αυτός ο νόμος που μας εξέλεξε χρειάζεται διάλογο.

Η διαπαραταξιακη επιτροπή θα έχει πολύ μεγαλύτερο νόημα εάν συζητούσαμε το μεγάλα θέματα της πόλης. Να συζητήσουμε δηλαδή τις βάσεις του επιχειρησιακού μας προγράμματος για το τι θέλουμε να κάνουμε στην πόλη τα επόμενα 50 χρόνια.

Δεν χρειάζεται να συνεχίζεται μια άτυπη βεντέτα, προεκλογική και μετεκλογική. Οι πολίτες θέλουν να πάμε την πόλη μπροστά. Το Πολιτιστικό θέλει έναν οργανισμό που θα επιδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και τον Δήμο. Κι αυτό θα πει η μελέτη ανάπτυξης για να πάμε σοβαρά μπροστά και όχι η μελέτη βιωσιμότητας που είναι αμυντική”.

Η Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη σημείωσε πως “καμία από τις παρατάξεις που έκατσε στο τραπέζι δεν είχε την πρόθεση να πάρει αποφάσεις για το μέλλον. Ευχαριστώ όλες τις παρατάξεις για τη σύμπνοια και τους ήρωες εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε: “Απόφαση μας ήταν να κλείσει η δεύτερη φάση του έργου. Να παραδοθεί το έργο και να πληρωθεί ο εργολάβος. Δεν μπορεί ο Δήμος να κρατήσει αυτό το φορτίο στις πλάτες του. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση και το κράτος να βάλει πλάτη για αυτό το μεγάλο έργο. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει ένας Οργανισμός με αυτοτέλεια. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί καμία διαπαραταξιακη να παίρνει αποφάσεις που θα δεσμεύσει το Σώμα. Δεν μπορούμε να προδικασουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όπως για παράδειγμα μια νέα ΑΜΚ. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη με κάποια εκατομμύρια ευρώ”.

Ο Μανώλης Βασιλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία που επήλθε τελικά, λέγοντας: “Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε σε μια συμφωνία. Κινδύνευσε να τιναχθει στον αέρα η ΔΕΠΑΝΑΛ. Για αυτό θα πρέπει να συνεννοουμαστε πιο γρήγορα και φιλικότερα. Είμαστε χαρούμενοι και για την συναινετική εκλογή του νέου προεδρείου στον ΕΣΔΑΚ”.ΠΗΓΗ cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.