Ηράκλειο:Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

Ο συντονισμός της δράσης εν όψει της αντιπυρικής περιόδου ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου την Πέμπτη 29/2 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» στο κτήριο της Ανδρόγεω. Στη σύσκεψη την οποία χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδημάρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ Κρήτης Μιχάλης Σεληνιωτάκης καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η διεξαγωγή της πρώτης άσκησης επί χάρτου το αμέσως επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς και ο καθορισμός εντεταλμένων στελεχών από τους εμπλεκόμενους φορείς για τον συντονισμό των επιχειρήσεων. Τη συζήτηση απασχόλησαν επίσης πιθανά σενάρια μελέτης για την διαχείριση καταστροφής από πυρκαγιές και για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών.

Η πρόθεση για στενή και παραγωγική συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου εκφράστηκε από όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία μεταξύ άλλων θα υποδείξει ενδεικτικά σημεία υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών καθώς και σημεία τα οποία πρέπει να καθαριστούν επαρκώς. Τα στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα εκπαιδευθούν στη χρήση drones από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και στις Πρώτες Βοήθειες από το ΕΚΑΒ Κρήτης.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός «πολιτική προστασία σημαίνει ο σχεδιασμός των μέτρων προστασίας με τα καινούρια δεδομένα που θα προσδιορίσει η λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Γνωρίζουμε τα προβλήματα πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηρακλείου και θα εργαστούμε για την προοδευτική επίλυση τους πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συσταθεί η Επιτροπή για την «οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από καταστροφή εξαιτίας πυρκαγιών και θα καταρτιστεί μνημόνιο ενεργειών με κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και της 7ης ΥΠΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.