Ηράκλειο: Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας κυβερνητικό κλιμάκιο

Ηράκλειο: Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας κυβερνητικό κλιμάκιο

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη είχαν στο Αρκαλοχώρι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και οι Δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου Γιώργος Στάντζος και Γιάννης Κόκουρας αντίστοιχα.

Στις συναντήσεις που έγιναν στο Δημαρχείο στο Αρκαλοχώρι, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου, του Συλλόγου Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Οι Δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, μετέφεραν στον Δήμαρχο και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους από τις δύσκολες καταστάσεις που έζησαν μετά τον σεισμό, δίνοντας έμφαση στο θέμα των κατεδαφίσεων και πως αυτές προχώρησαν με γνώμονα την γρήγορη ανασυγκρότηση και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

«Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης των επικίνδυνων κτισμάτων στο Δήμο μας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες με Δημάρχους που αντιμετώπισαν αντίστοιχα δύσκολες καταστάσεις, σε μια σειρά από ζητήματα, με «αιχμή του δόρατος» τις κατεδαφίσεις και πως αυτές μπορούν να γίνουν, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς για την άμεση αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό. Η συνάντηση με τους Δημάρχους Τυρνάβου και Ανατολικής Σάμου, καθώς και η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τον Δήμο και τους πολίτες», δήλωσε ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης.

Ο κ. Τριαντόπουλος με τη σειρά του υπογράμμισε πως το κράτος έρχεται να καλύψει το κόστος, χρηματοδοτώντας τους Δήμους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης, διευκολύνοντας τους ιδιώτες, οι οποίοι δεν επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος της κατεδάφισης ώστε να προχωρήσει άμεσα η ανοικοδόμηση των σπιτιών τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις της πρώτης αρωγής που έχουν προχωρήσει σε 7.000 δικαιούχους ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρηματιών είπε ότι ολοκληρώνεται – με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες σε σχέση με το παρελθόν- η χορήγηση της προκαταβολής. Ειδικότερα, όπως ειπώθηκε, απομένουν μία ή δύο σεισμόπληκτες επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί να σταλούν από την Περιφέρεια Κρήτης οι φάκελοι στο υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχυθεί η Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) με μηχανικούς, για την επίσπευση των αδειών κατεδάφισης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι προκειμένου να δοθεί οικοσυσκευή σε όσους δεν την έχουν λάβει μέσω της ΑΡΩΓΗΣ, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠ.ΕΣ που θα δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου περπάτησαν στους δρόμους του Αρκαλοχωρίου συνομιλώντας με πολίτες και επιχειρηματίες, ενώ ο Δήμαρχος Τυρνάβου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη, επισκέφθηκε τον καταυλισμό στο Αρκαλοχώρι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.