Ηράκλειο:Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης αφιερωμένη στον Γ. Γραμματικάκη από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ:
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης με έργα Vivaldi και Χατζιδάκι. Εκδήλωση αφιερωμένη στον Γ. Γραμματικάκη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ταξίδεψε εντός και εκτός Κρήτης, με φυσικό και ψηφιακό τρόπο, διοργανώνοντας με επιτυχία πλήθος επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων για να γιορτάσει τα 40 χρόνια λειτουργίας του.
Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώνονται με τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης (Σ.Ο.Ν.Κ.) του Δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης έχει στο παρελθόν συντροφεύσει άλλες δύο φορές τις δράσεις πολιτισμού του Μουσείου συμμετέχοντας στα Φεστιβάλ Ταξιδεύοντας: «Αγγλία» και «Ρωσία». Η μουσική είναι μια έκφραση δημιουργίας που φτάνει στην ψυχή του καθενός από εμάς μεταφέροντας μηνύματα και εγείροντας συναισθήματα που συμβάλουν στη διαμόρφωση της σκέψης και του χαρακτήρα μας.
Στην καταληκτήρια αυτή επετειακή εκδήλωση, 22 ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της Κρήτης με τα όργανά τους, όπως βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο και τσεμπάλο, με σολίστ την Αθηνά Βρεττού και την Ευαγγελία Κουτσοδήμου και τον Τάση Χριστογιαννάπουλο στο τραγούδι, θα μας οδηγήσουν από το Μπαρόκ και τις «Τέσσερις Εποχές» του Antonio Vivaldi, στο σήμερα και στο Νίκο Καζαντζάκη για να μας θυμίσουν με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη ότι ο «Καπετάν Μιχάλης» σημάδεψε την πορεία του μεγάλου κρητικού συγγραφέα στο οικουμενικό λογοτεχνικό στερέωμα.
Οι «Τέσσερις Εποχές» του Antonio Vivaldi είναι το πιο γνωστό έργο του συνθέτη, ένα αριστούργημα που μας ταξιδεύει στις εποχές του χρόνου. Αποτελείται από τέσσερα κοντσέρτα που το καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια εποχή του χρόνου. Η μουσική είναι ζωντανή και υποβλητική γεμάτη από προγραμματικά στοιχεία που παρέχουν μια πλούσια και συναρπαστική μουσική αφήγηση του φυσικού κόσμου. Από την άλλη η σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι πάνω στο έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη λειτουργεί ως μουσική ενσάρκωση του ιστορικού και λογοτεχνικού αυτού αριστουργήματος. Μέσα από αυτήν ο Χατζιδάκις αποτυπώνει με δεξιοτεχνία τις αποχρώσεις του κρητικού αγώνα για ανεξαρτησία. Η μουσική εξελίσσεται παράλληλα με την αφήγηση, χρησιμοποιώντας μια πλούσια ταπετσαρία μουσικών στοιχείων από συγκλονιστικές μελωδίες που αντιπροσωπεύουν τα προσωπικά ταξίδια των χαρακτήρων σε δυνατά και συναρπαστικά θέματα που αντηχούν με τα ευρύτερα θέματα του ηρωισμού και της θυσίας.
Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Γιώργου Γραμματικάκη που έφυγε πριν λίγες μέρες για να συναντήσει το Νίκο Καζαντζάκη στις γειτονιές των αγγέλων. Η αφιέρωση αυτή είναι ένας ελαχιστότατος φόρος τιμής στη μνήμη του πρώην Προέδρου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
Είσοδος με δωρεάν δελτία εισόδου. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων μέσω του συστήματος e-ticketing της Ticket Services ή ακολουθώντας τον σύνδεσμο: www.ticketservices.gr/event/cccc-mouseio-nikou-kazatzaki-sonk/
Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Χορηγός μεταφορών: Aegean Airlines, Χορηγός επετειακού βίντεο: Καράτζης Α.Ε., Μέγας χορηγός Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη: Ευάγγελος Μαρινάκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.