Ισραήλ – Χαμάς: Παρατείνεται κατά δύο μέρες η εκεχειρία – Μόνιμη κατάπαυση του πυρός ζητούν οι Παλαιστίνιοι

"Ποιο είναι το νόημα της εκεχειρίας αν δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας;", αναρωτιούνται οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Ισραήλ – Χαμάς: Παρατείνεται κατά δύο μέρες η εκεχειρία – Μόνιμη κατάπαυση του πυρός ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα πως η εκεχειρία στη Γάζα παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για επιπλέον δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Από την πλευρά της η Χαμάς ανέφερε πως συμφώνησε με το Κατάρ και την Αίγυπτο για μια διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, Ghazi Hamad, μιλώντας στο Al Jazeera τόνισε ότι «η Χαμάς θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού».

«Ελπίζω ότι μπορούμε να παρατείνουμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αυτού του πολέμου και της επιθετικότητας κατά του λαού μας στη Γάζα», δήλωσε ο Hamad.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνηση του Κατάρ και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ακόμη και από τις δυτικές κυβερνήσεις, θέλουν την κατάπαυση του πυρός».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει να δει τη διεθνή κοινότητα να πιέζει το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του και «να τερματίσει αυτή την καταστροφή» σε βάρος των Παλαιστινίων.

«Θέλουμε μόνιμη κατάπαυση του πυρός»

«Μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ζητούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, καθώς παρατείνεται η εκεχειρία.

Ο Ayman Harb, πατέρας τριών παιδιών, άντεξε με την οικογένειά του στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας για περισσότερο από έναν μήνα, ακόμη και όταν οι ισραηλινές βόμβες και τα τανκς κατέστρεφαν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του πολιορκημένου θύλακα.

Λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική παύση, αποφάσισε ότι η οικογένειά του έπρεπε να φύγει. Ο ένας από τους γιους του έχει εγκεφαλική παράλυση και χρειάζεται φιάλη οξυγόνου και οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον απείλησαν ότι θα τον πυροβολήσουν αν δεν πετάξει το οξυγόνο.

«Ποιο είναι το νόημα της εκεχειρίας αν δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας;»

Τώρα, ο Harb βρίσκεται στην κεντρική Γάζα και το μόνο που ζητά είναι να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε αυτός και η οικογένειά του να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Μένω σε μια σκηνή στο χώρο του νοσοκομείου Al-Aqsa εδώ και μια εβδομάδα, ακριβώς δίπλα στα ασθενοφόρα. Είμαστε περίπου 20 άτομα σε μια σκηνή και αναγκάστηκα να στείλω τη γυναίκα μου και τα άλλα δύο παιδιά μου να μείνουν σε έναν συγγενή», περιγράφει στο Al Jazeera.

Και προσθέτει: «Ναι, οι βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει, αλλά χρειαζόμαστε μια εκεχειρία που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένα νόημα. Προτιμώ να επιστρέψω στο σπίτι μου και να πεθάνω εκεί παρά να μείνω εδώ σε μια σκηνή, να ζω με ντροπή και να αναγκάζομαι να βασίζομαι σε άλλους ανθρώπους για τα βασικά αγαθά».

Ο Ayman Harb ζει σε μια σκηνή στο χώρο του νοσοκομείου Al-Aqsa (πηγή: Al Jazeera)

Η Imm Shadi al-Taher, μια 63χρονη μητέρα 10 παιδιών, εκτοπίστηκε από το σπίτι της στο Tall az-Zaatar στην πόλη της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες. Έμεινε επίσης με 25 μέλη της οικογένειάς της σε μια σκηνή στο χώρο του νοσοκομείου.

«Είχαμε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά μας, αλλά δείτε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε τώρα», αναφέρει.

Η ίδια δηλώνει ανακουφισμένη που δεν ακούει πια τον ήχο των πολεμικών αεροσκαφών και των βομβαρδισμών, αλλά δεν αντέχει να μείνει μακριά από το σπίτι της, το οποίο καταστράφηκε.

«Είμαι πρόθυμη να ζήσω σε μια σκηνή, αλλά στα ερείπια του σπιτιού μου, όπου δεν χρειάζεται να ζητήσω βοήθεια από κανέναν. Θέλω να επιστρέψω για να θάψω τα αδέλφια μου που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια των δικών τους κατεστραμμένων σπιτιών», αναφέρει.

Για τη Noor Saadeh, μια 23χρονη μητέρα δύο παιδιών που εκτοπίστηκε από το σπίτι της στην πόλη της Γάζας πριν από ένα μήνα, η εκεχειρία επίσης δεν είναι αρκετή.

«Ποιο είναι το νόημα της εκεχειρίας αν δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας;», αναρωτιέται.

«Ο γιος μου μου λέει συνεχώς ότι του λείπουν οι φίλοι του στο νηπιαγωγείο. Θέλουμε πίσω την παλιά μας ζωή», δηλώνει και εκφράζει την ανησυχία της για την έλευση του χειμώνα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.