Ισραήλ: Πρώην όμηροι κατέθεσαν για τη «σεξουαλική κακοποίηση» που υπέστησαν στα χέρια της Χαμάς

Δύο όμηροι μίλησαν σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Κνεσέτ που εξετάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, δηλώνοντας ότι τους συμπεριφέρονταν σαν να ήταν «μαριονέτες».

Ισραήλ: Πρώην όμηροι κατέθεσαν για τη «σεξουαλική κακοποίηση» που υπέστησαν στα χέρια της Χαμάς

Δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και κρατήθηκαν σε ομηρεία στη Λωρίδα της Γάζας κατέθεσαν σήμερα για την «κακοποίηση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, δηλώνοντας ότι τους συμπεριφέρονταν σαν να ήταν «μαριονέτες».

«Έμεινα εκεί 51 ημέρες και δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να μην αντιμετωπίζαμε κάθε είδους κακοποίηση», είπε η Αβίβα Σίγκελ, η οποία απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι της στο Κφαρ Αζά, στο νότιο Ισραήλ.

«Όχι μόνο το είδα, αισθάνθηκα αυτό που βίωσαν αυτές οι γυναίκες σαν να ήταν κόρες μου.»

Η Σίγκελ μίλησε σε μια συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει τα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ένοπλοι της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου. Οι απαγωγείς μετέτρεψαν «άνδρες και γυναίκες σε μαριονέτες (…) με τις οποίες μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν, όποτε το ήθελαν», είπε. «Το είδα με τα μάτια μου. Όχι μόνο το είδα, αισθάνθηκα αυτό που βίωσαν αυτές οι γυναίκες σαν να ήταν κόρες μου. Οι άνδρες βιώνουν το ίδιο πράγμα με τις γυναίκες», είπε η 60χρονη.

Οι καταθέσεις των ομήρων

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης κατάθεσής της, η Σίγκελ περιέγραψε πώς σε κάποιο σημείο της αιχμαλωσίας τους, μια νεότερη γυναίκα όμηρος επέστρεψε από τη χρήση της τουαλέτας και φαινόταν ταραγμένη. Όταν όμως προσπάθησε να αγκαλιάσει το κορίτσι, ένας τρομοκράτης που τους φρουρούσε την σταμάτησε και εμπόδισε την αγκαλιά. «Είδα ότι ήταν αποτραβηγμένη, ήσυχη και δεν ήταν ο εαυτός της», δήλωσε η Σίγκελ . «Και συγγνώμη για τη γλώσσα μου, αλλά αυτό το κάθαρμα την είχε αγγίξει. Και δεν με άφησε καν να την αγκαλιάσω αφού συνέβη αυτό. Είναι τρομερό, απλά τρομερό. Της είπα ότι λυπάμαι».

Tον περασμένο μήνα, η Γκόλντστάιν Αλμόγκ δήλωσε ότι όσο βρισκόταν σε αιχμαλωσία, η 17χρονη κόρη της Άγκαμ φοβόταν ότι θα τη βιάσουν ή θα την κακοποιήσουν σεξουαλικά – και ότι οι απαγωγείς τους κορόιδευαν τη 17χρονη ότι θα την «παντρέψουν με κάποιον στη Γάζα» και ότι «θα της βρουν σύζυγο». Είναι «Η αίσθηση που έχεις είναι ότι σε έχουν ξεχάσει, σε έχουν εγκαταλείψει» ανέφερε σήμερα η Αλμόγκ.

Οι δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Εκείνη την εβδομάδα επέστρεψαν στο Ισραήλ 105 όμηροι -οι 80 ήταν Ισραηλινοί- σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση εκατοντάδων γυναικών και ανήλικων Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα μέλη της Χαμάς διέπραξαν βιασμούς, παιδεραστία, νεκροφιλία και ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, κάτι που διαψεύδει η οργάνωση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε τον Δεκέμβριο ότι πρώην όμηροι που απελευθερώθηκαν έκαναν λόγο για «σεξουαλική κακοποίηση και βάναυσους βιασμούς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.