Καιρός: Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες ανήμερα των Χριστουγέννων

Ημερομηνία:

Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών αναμένεται να φτάσει τους 18-19 °C και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους 16-17 °C
Μόνο Δεκέμβριο δεν θα θυμίζει ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων, αφού θα επικρατήσουν ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λίγες τοπικές νεφώσεις θα υπάρχουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και στα δυτικά ηπειρωτικά ενώ μετά το απόγευμα υπάρχει ενδεχόμενο σποραδικών βροχών στο Ιόνιο και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αιτία είναι η επικράτηση ζωνικής κυκλοφορίας και υψηλών πιέσεων στην περιοχή της Μεσογείου και μεγάλου μέρους της Ευρώπης και η μεταφορών θερμών αερίων μαζών.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος περίπου 1500 μέτρων το μεσημέρι των Χριστουγέννων.

Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών αναμένεται να φτάσει τους 18-19 °C

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτόν φαίνονται χαρακτηριστικά οι θερμότερες αέριες μάζες πάνω την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά το έδαφος επηρεάζεται από μεγάλο πλήθος παραγόντων όπως η νέφωση, τα φαινόμενα, η κάλυψη του εδάφους, ο άνεμος κλπ.

Αποτέλεσμα της μεταφοράς θερμότερων αερίων μαζών προς τη χώρα μας θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 16-18 °C στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, τους 17-20 °C στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και τους 19-21 °C στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών αναμένεται να φτάσει τους 18-19 °C, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τους 16-17 °C, στην Πάτρα τους 17-18 °C, στη Λάρισα τους 16-17 °C και στο Ηράκλειο τους 20-21 °C.

Η ορατότητα κατά τόπους στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, τόσο έως το πρωί όσο και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Μεσόγειος θερμαίνεται και γίνεται πιο αλμυρή...

Τα τελευταία χρόνια, τα ανώτερα 100 μέτρα της Μεσογείου...

Μερομήνια 2026-2027: Βαρύς χειμώνας με χιόνια ακόμη...

Έναν χειμώνα με διαδοχικές ψυχρές εισβολές, βροχοπτώσεις και χιόνια,...

Η Μεσόγειος θερμαίνεται και γίνεται πιο αλμυρή...

Τα τελευταία χρόνια, τα ανώτερα 100 μέτρα της Μεσογείου...

Μερομήνια 2026-2027: Βαρύς χειμώνας με χιόνια ακόμη...

Έναν χειμώνα με διαδοχικές ψυχρές εισβολές, βροχοπτώσεις και χιόνια,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η επιστήμη γίνεται εμπειρία: Η Βραδιά Ερευνητή και Ερευνήτριας επιστρέφει στο ΙΤΕ!

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 | 17:00–23:00 | Είσοδος ελεύθερη Πειράματα,...

Εορτολόγιο 23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο Δήμαρχος Ρεθύμνης

Μεταξύ Αθηνών και Κωνσταντινούπολης θα βρίσκεται για τις επόμενες...

Με σημαντικές αυξήσεις θα κλείσει η τουριστική σεζόν

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟ...