Καιρός: Κόκκινος συναγερμός για την 28η Οκτωβρίου – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Τι ισχύει για την Κρήτη

Ημερομηνία:

Σε κόκκινο συναγερμό τίθενται τέσσερις περιοχές της χώρας για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως την ανατολική Ελλάδα. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, τα εντονότερα φαινόμενα προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τα Δωδεκάνησα. Η Κρήτη δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί κόκκινη ή πορτοκαλί προειδοποίηση.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε την Τρίτη (27/10) το έκτακτο δελτίο της, με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως και την Τετάρτη.

Πού θα εκδηλωθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα την 28η Οκτωβρίου

Κόκκινη προειδοποίηση ισχύει για:

  • Θεσσαλία, Σποράδες και Εύβοια: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως αργά τη νύχτα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μαγνησία και τη Λάρισα.
  • Δωδεκάνησα: Έντονα καιρικά φαινόμενα, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Σε πορτοκαλί επίπεδο προειδοποίησης βρίσκονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να διατηρηθούν έως αργά το βράδυ, καθώς και η ανατολική Στερεά Ελλάδα, κυρίως η Φθιώτιδα και η Βοιωτία, με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως αργά τη νύχτα.

Στην Αττική, τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες, ενώ αντίστοιχη προειδοποίηση ισχύει για τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία την Τρίτη

Για σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, η ΕΜΥ προβλέπει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών από το βράδυ στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Στην ανατολική Στερεά, οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται από τη νύχτα, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από τη Χίο και βορειότερα, τα φαινόμενα προβλέπονται πρόσκαιρα έως το απόγευμα.

Στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο και το Καστελόριζο, η επιδείνωση τοποθετείται χρονικά από αργά το μεσημέρι.

Τι προβλέπεται για την Κρήτη

Η Κρήτη δεν βρίσκεται στις ζώνες κόκκινης ή πορτοκαλί προειδοποίησης του επικαιροποιημένου έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ.

Με βροχές, αυξημένες νεφώσεις και πιθανές καταιγίδες θα κυλήσει η Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στην Κρήτη, καθώς το νησί θα επηρεαστεί από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να εκδηλωθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα ενδέχεται να ενταθούν από τις μεσημεριανές ώρες, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση των παρελάσεων υπό καλές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική διαταραχή θα ενισχυθεί από το βράδυ της Τρίτης, ενώ την Τετάρτη προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενδεχομένως και στην Κρήτη. Το επεισόδιο βροχόπτωσης έχει καταταχθεί στην Κατηγορία 3 (Σημαντική) σε επίπεδο χώρας.

Η πρόγνωση παρουσιάζει πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης κατά τις πρωινές ώρες, χωρίς όμως να αποκλείονται τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι και μετά η αστάθεια αναμένεται να ενισχυθεί, με την εξέλιξη των φαινομένων να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Η πρόγνωση για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες

Ηράκλειο: Αυξημένες νεφώσεις θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με διαστήματα ηλιοφάνειας το πρωί και βροχές από τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς, φτάνοντας τα 3 με 5 μποφόρ.

Χανιά: Νεφώσεις και βροχοπτώσεις προβλέπονται κυρίως από το μεσημέρι, με πιθανότητα εντονότερων φαινομένων. Οι δυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς.

Ρέθυμνο: Βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου, με ανέμους μεταβλητών διευθύνσεων.

Λασίθι: Στον Άγιο Νικόλαο προβλέπονται πυκνές νεφώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές μπόρες και πρόσκαιρα ανοίγματα του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς, με βορειοδυτικούς ανέμους έως 4 μποφόρ.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Παράλληλα, συστήνει στους πολίτες των περιοχών που αναμένεται να επηρεαστούν:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που ενδέχεται να παρασυρθούν από ισχυρούς ανέμους.
  • Να ελέγξουν ότι οι υδρορροές και τα λούκια των κατοικιών δεν είναι φραγμένα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους, ρέματα και πλημμυρισμένους δρόμους, ακόμη και μετά το τέλος της βροχόπτωσης.
  • Να περιορίσουν τις υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια καταιγίδων.
  • Να αναζητούν άμεσα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση χαλαζόπτωσης.
  • Να αποφεύγουν την παραμονή κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες και κατασκευές που μπορεί να υποστούν ζημιές.

Προστασία από τους κεραυνούς

Σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε κλειστά κτίρια ή οχήματα με μεταλλική οροφή, αποφεύγοντας την επαφή με ενσύρματες ηλεκτρικές συσκευές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Όσοι οδηγούν πρέπει να αποφεύγουν τους πλημμυρισμένους δρόμους και, εφόσον οι συνθήκες γίνουν επικίνδυνες, να σταματούν σε ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα και περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν.

Σε εξωτερικούς χώρους, απαιτείται απομάκρυνση από μεμονωμένα ψηλά δέντρα, μεταλλικούς φράχτες, πυλώνες ηλεκτροδότησης και υδάτινες επιφάνειες. Όσοι βρίσκονται στη θάλασσα πρέπει να βγαίνουν αμέσως από το νερό.

Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις νεότερες ανακοινώσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων αρχών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πόθεν έσχες: Σταθερά στις 31 Δεκεμβρίου η...

Το πόθεν έσχες αποκτά έτσι για πρώτη φορά μια...

Hearth Summit Aegean: Τουρισμός και νησιωτικότητα –...

Τουρισμός και νησιωτικότητα, λύσεις που μπορούν να αλλάξουν το...

Πόθεν έσχες: Σταθερά στις 31 Δεκεμβρίου η...

Το πόθεν έσχες αποκτά έτσι για πρώτη φορά μια...

Hearth Summit Aegean: Τουρισμός και νησιωτικότητα –...

Τουρισμός και νησιωτικότητα, λύσεις που μπορούν να αλλάξουν το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πόθεν έσχες: Σταθερά στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία – Τι ισχύει από φέτος

Το πόθεν έσχες αποκτά έτσι για πρώτη φορά μια...

Hearth Summit Aegean: Τουρισμός και νησιωτικότητα – Πέντε λύσεις που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον των νησιών

Τουρισμός και νησιωτικότητα, λύσεις που μπορούν να αλλάξουν το...

Δέματα από χώρες εκτός ΕΕ: Τι αλλάζει στις χρεώσεις από την 1η Νοεμβρίου

Από την 1η Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο...

Βασίλης Κικίλιας: Σύμβαση για 7 νέα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη του ΛΣ

Σύμβαση για την προμήθεια επτά νέων ταχύπλοων περιπολικών σκαφών...