Καιρός: Με το που μπαίνει το 19 έρχονται ο “Ραφαήλ” και η “Σοφία”

Με κακό καιρό θα κάνει «ποδαρικό» ο νέος χρόνος, καθώς δύο διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Έντονη κακοκαιρία αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά.

Τη Δευτέρα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα συνοδεύονται από καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις -κατά τόπους πυκνές- θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινά τμήματα από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Στερεάς και ενδεχομένως της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν προς το βράδυ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν προοδευτικά στα πελάγη, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα, ιδιαίτερα στα δυτικά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το meteo/EAA προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ταξιδιώτες στις χιονοπτώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο. Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται από την Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, λόγω ενός Βαρομετρικού Χαμηλού το οποίο οργανώνεται στη χώρα μας και καθώς θα ενισχύεται θα δυναμώνει και τα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Ελλάδας και από πολύ νωρίς και στην Κρήτη. Από νωρίς την Δευτέρα το πρωί οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους στις δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα με μικρότερη όμως ένταση των φαινομένων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοδυτικές έως και Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους κατά τόπους να ενισχύεται φθάνοντας τα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα με την ελάχιστη στα πεδινά στους 10°C ενώ και η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 15°C. Οι βροχές, αν και πιο εξασθενημένες και περισσότερο τοπικές, θα διατηρηθούν και τις νυκτερινές ώρες ιδιαίτερα στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Η πρόβλεψη του Μαν. Λέκκα για την Κρήτη

Από τις πρωινές ώρες της ημέρας της Πρωτοχρονιάς εισβάλει σταδιακά το Βόρειο ψυχρό ρεύμα το οποίο θα προκαλέσει βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη, κατά τόπους ισχυρές ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων. Τα καιρικά φαινόμενα στα ανατολικά τμήματα της Κρήτης θα καθυστερήσουν και θα είναι πιο ήπια λόγω του ότι θα καθυστερήσει να αποκατασταθεί εκεί το Βόρειο ρεύμα. Από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς αναμένονται να ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά μόνο τμήματα της Κρήτης με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 1500 μέτρα.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και η ένταση τους μέχρι το βράδυ θα φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ με περαιτέρω ενίσχυση τους στις νυκτερινές ώρες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει περισσότερο στα δυτικά τμήματα ενώ λιγότερο θα υποχωρήσει στα ανατολικά.

Η επόμενη ημέρα της πρωτοχρονιάς, η Τετάρτη, θα είναι μία αρκετά ψυχρή και βροχερή ημέρα με χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε υψόμετρα περίπου πάνω από τα 1200 μέτρα, ενώ χιονόνερο θα εμφανισθεί σε χαμηλότερα ύψη. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν αρκετά ενισχυμένοι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης αλλά αναμενεται να εξασθενήσουν από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά σε ολόκληρο το νησί με τις ελάχιστες στα ορεινά να πλησιάζουν και πάλι τους 0°C ενώ στα πεδινά θα είναι σε καλύτερα επίπεδα φθάνοντας στους 6 – 8 °C.

Πρόσκαιρη μάλλον φαίνεται να είναι η βελτίωση του καιρού για την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου αφού τα προγνωστικά μοντέλα άρχισαν να εμφανίζουν μια αρκετά έντονη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. Η ταχύτητα κίνησης και η ψυχρότητα της εισβολής αυτής είναι χαρακτηριστικά ενός επερχόμενου χιονιά. Επειδή η προγνωστική ικανότητα των ατμοσφαιρικών μοντέλων είναι ακόμη περιορισμένη μένει να δούμε τα δεδομένα των επόμενων ημερών για να επαληθευτεί ή όχι η νέα αυτή εξέλιξη του καιρού.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.