Κακοκαιρία Daniel: Νέα δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την καταστοφή – Θάφτηκε κάτω από το νερό η Θεσσαλία

Γροθιά στο στομάχι είναι η νέα εικόνα από δορυφόρο που απεικονίζει τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία
Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτει νέα δορυφορική εικόνα από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Η εικόνα τραβήχτηκε από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ελλάδα χθες Παρασκευή το πρωί, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 10 ενώ 4 άνθρωποι αγνοούνται επισήμως.

Το meteo παρουσιάζει την εικόνα στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία από τον δορυφόρο Landsat-8, στην οποία φαίνεται ότι μεγαλύτερο μέρος των Τρικάλων και της Καρδίτσας έχουν πλημμυρίσει από τους χείμαρρους και τα νερά του Πηνειού, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης και μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν σε υψηλή ανάλυση τις πρωτοφανείς πλημμύρες στις περιοχές στον Θεσσαλικό Κάμπο (με γαλάζιο χρώμα), όπως τα ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Η μονάδα meteo πραγματοποίησε την οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8.

Δορυφορική εικόνα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της Λάρισας το πρωί της Παρασκευής 08/09/2023, μέσω του δορυφόρου Landsat-8.

Δεκάδες συνοικίες θαμμένες στα νερά
«Υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει η τεχνική γνώση ώστε να απομειώσουμε τις επιπτώσεις. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την Ελλάδα γιατί ό,τι γίνεται επηρεάζει και την Ελλάδα. Πρέπει και επιβάλλεται να βρούμε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπάσχω απόλυτα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, σχολιάζοντας τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.

«Πριν ξεκινήσουμε τις κριτικές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μία κλιματική απορρύθμιση σε όλον τον πλανήτη. Να δούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που επηρεάζουν τον πλανήτη επηρεάζουν και τη χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

«Πρέπει να κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό συνειδητοποιούμε το πού πάμε. Αν δεν κάνουμε ανάλυση κινδύνων δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε παρά πέρα. Να δούμε με ποιον τρόπο θα αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε και μετά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας», υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Νεκροταφείο ζώων
Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία καθώς εκατοντάδες είναι τα ζώα που έχουν πνιγεί.

Όσο πέφτουν τα νερά στον κάμπο αρχίζουν να πληθαίνουν οι ιστορίες καταστροφής και θλίψης ανθρώπων που έχασαν το βιός τους, με το μέγεθος του κακού αποκαλύπτεται.

Εκτός από τα ζωντανά καταστράφηκαν ακόμα ζωοτροφές, μηχανήματα, και καλλιέργειες που είχε στην ιδιοκτησία του. Τα πάντα πνίγηκαν μέσα στο νερό.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν έκκληση να έρθουν άμεσα ειδικά συνεργεία να μαζέψουν τα νεκρά ζώα.

Με τη ζέστη έχει ξεκινήσει αποσύνθεση και τα νερά έχουν αρχίσει και μολύνονται σοβαρά.

Στα περίχωρα του Παλαμά, στον περιφερειακό απέναντι από το ΓΕΛ Παλαμά, έχει μια κτηνοτροφική μονάδα με 300 νεκρά πρόβατα.

Στον νομό οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν ότι τα νεκρά ζώα είναι πολλές χιλιάδες. Η μυρωδιά των νεκρών ζώων έχει καλύψει τα πάντα…

«Καταστράφηκαν όλα»
Ο Παλαμάς στην Καρδίτσα κυριολεκτικά βυθίστηκε κάτω από τα νερά και τη λάσπη, με τους κατοίκους να περιγράφουν στο in, που καλύπτει ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, την απελπιστική κατάσταση την οποία βιώνουν.

Η κ. Κατερίνα, 69 ετών και μόνιμη κάτοικος Παλαμά με δάκρυα στα μάτια, άνοιξε το σπίτι της για να δείξει τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί από το πέρασμα της κακοκαιρίας.

«Ελάτε να δείτε το σπίτι μου. Δεν άφησε τίποτα. Κοιτάξτε τα άλλα τα ψυγεία εκεί. Καταστροφή».

«Χριστέ μου, και εκείνο το ψυγείο έπεσε, δεν κράτησε τίποτα. Πάνε όλα, καταστράφηκε το σπίτι μου όλο», λέει με πόνο ψυχής.

«Δεν γίνεται τίποτα. Πάει το σπίτι μας. Είναι καινούργιο αυτό εδώ», τονίζει, δείχνοντας ένα κομμάτι του σπιτιού που είχε ανακαινιστεί.

«Ήμασταν στα νοσοκομεία, εγώ και ο σύζυγος, 37 και 35 χρόνια, επιβιώσαμε και δεν επιβιώσαμε τώρα», περιγράφει. «Παιδιά, τι είναι αυτό που ζω. Πώς θα βγάλω αυτά τα ψυγεία τώρα, σήκωσε το κρεβάτι, έφυγαν τα έπιπλα. Πάνε όλα τα φάρμακά μας. Θεέ μου, τι έγινε, καταστραφήκαμε», λέει.

«Αυτό το δωμάτιο το έβαψα πριν δυο τρεις μέρες, ο άνδρας μου δεν μπορούσε. Ήθελα να είναι καθαρά. Έχω πολλά προβλήματα υγείας, αλλά έκατσα και το έβαψα και το καμάρωνε ο σύζυγος. ‘Τι ωραία το έκανες’. Είχα μεράκι πολύ», περιγράφει με παράπονο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.