Κακοκαιρία Elias: Πρώτη σύγκριση των βροχοπτώσεων με τον Daniel

Σύμφωνα με το meteo η κακοκαιρία Elias έπληξε περισσότερο την Εύβοια από ότι ο Daniel
Σε μία πρώτη σύγκριση των βροχοπτώσεων μεταξύ των δύο κακοκαιριών που σάρωσαν Θεσσαλία και Εύβοια προχωρά το meteo. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς φαίνεται πως η κακοκαιρία Elias έφερε επίσης μεγάλα ύψη βροχής ενώ επηρέασε περισσότερο την Εύβοια από ότι ο Daniel.

Συνολικά τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, αλλά η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Αναλυτικά η παρουσίαση των δεδομένων από το meteo
Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel Και Elias. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ύψη αυτά όπως τα κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με στόχο μια πρώτη σύγκρισή τους.

Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί δείχνουν ότι δημιουργείται μια νέα στατιστική, καθώς το σπάνιο γίνεται πιθανότερο και το ακραίο γίνεται σιγά σιγά ο μέσος όρος

Σε ότι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Έτσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (05/09, 06:10-12:10) ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201.6 χιλιοστά (27/09, 16:30-22:30), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

Αθροιστικά ύψη βροχής ανά περιοχή

Το ακραίο γίνεται μέσος όρος
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει τον φετινό Σεπτέμβριο στον Βόλο έβρεξε 100 φορές περισσότερο από το κανονικό. Έβρεξε δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια!

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί δείχνουν ότι δημιουργείται μια νέα στατιστική, καθώς το σπάνιο γίνεται πιθανότερο και το ακραίο γίνεται σιγά σιγά ο μέσος όρος.

Ειδικότερα στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν 451 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε ένα 24ωρο. Λίγο λιγότεροι, δηλαδή 307 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν στην κακοκαιρία Elias.

Οι τόνοι νερού ανά στρέμμα που έπεσαν στον Βόλο από την κακοκαιρία Daniel και την κακοκαιρία Elias

Τα σχόλια είναι κλειστά.