«Καλλιεργώντας τη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία: Ένας Κοινός Στόχος Οικογένειας, Σχολείου και Περιφέρειας Κρήτης»

Ημερομηνία:

της Ελένης Μαράκη,
Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου
Παιδείας και Δια βίου Μάθησης
Περιφέρειας Κρήτης

Η 21η Απριλίου, μια ημέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία, ας μας θυμίσει και φέτος πόσο βαθιά αυτές οι δύο δυνάμεις σμιλεύουν την πορεία της κοινωνίας μας προς την πρόοδο και την ευημερία.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζουμε πως η σπίθα της δημιουργικότητας ανάβει από τα πρώτα, αθώα χρόνια της ζωής, συνθέτοντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας παιδείας που αγκαλιάζει όλη την ύπαρξη. Και η καινοτομία δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά μια ζωντανή πνοή που οφείλει να εμψυχώνει κάθε μας βήμα, κάθε μας πράξη στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και της αδιάκοπης μάθησης.

Στο ουσιαστικό εγχείρημα της καλλιέργειας της δημιουργικότητας, οι Σχολές Γονέων που υλοποιούμε σε συνεργασία με το ΙΑΚΕ και με την υποστήριξη των Δήμων της Περιφερειακής μας Ενότητας, αποτελούν έναν κρίσιμο πυλώνα, προσφέροντας στους γονείς σύγχρονες γνώσεις και αποτελεσματικά εργαλεία που στοχεύουν στην ουσιαστική τους ενδυνάμωση.

Έτσι, μπορούν να λάβουν την αρωγή που χρειάζονται ώστε να αναπτύξουν την περιέργεια, τη φαντασία και την κριτική σκέψη των παιδιών τους στο οικείο περιβάλλον. Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση στην υποστήριξη του γονεϊκού ρόλου αναδεικνύει τη θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ οικογένειας και σχολείου στην προώθηση της δημιουργικότητας από τα πρώτα χρόνια.

Παράλληλα, η πρόσφατη Εβδομάδα Δράσεων Εκπαίδευσης, η οποία συνδέθηκε με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και εστίασε στην αξία της ανάγνωσης, αξιοποίησε ευρηματικούς τρόπους για να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στη γνώση και την πηγή έμπνευσης που προσφέρουν τα βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο, αναδείχθηκε η καθοριστική δύναμη της ανάγνωσης ως έναυσμα για νέες ιδέες και ως θεμέλιο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Αξίζει να τονίσουμε πως η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται στις τέχνες, με τις οποίες συχνά συνηθίζεται να συνδέεται, αλλά διαπερνά κάθε πτυχή της μάθησης και της ζωής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά και οι νέοι μας θα νιώθουν ελεύθεροι να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να αναπτύξουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.

Η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει καινοτόμες πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων μας.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε δράσεις που ενδυναμώνουν τη σύνδεση μεταξύ οικογένειας, σχολείου και κοινωνίας, με γνώμονα μια παιδεία που προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία ως κινητήριες δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον για την Κρήτη και την κοινωνία μας, εφοδιάζοντάς τους με τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο...

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο...

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Από την Κρήτη στη Σαχάρα: Το απίστευτο ταξίδι του σφηκιάρη που παρακολουθείται μέσω πομπού!

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κρήτη βρίσκεται πλέον ο...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος την Κυριακή – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές για τα μετρητά – Η νέα εποχή περνάει από την Ευρώπη, τι θα ισχύει για τα ATM

Τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες ενώνουν τα δίκτυά τους και...

Ποιος δολοφονεί το Ιντερνετ;

Η θεωρία του «Νεκρού Διαδικτύου» επιστρέφει δυναμικά στον δημόσιο...