«Καμπανάκι» για το μέλλον της λιμνοθάλασσας του Μπάλου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ευαίσθητη περιβαλλοντικά και εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικά περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μπάλου.

«Καμπανάκι» για το μέλλον της λιμνοθάλασσας του Μπάλου

Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας παρουσιάστηκαν συνοπτικά, στη διάρκεια της δεύτερης τεχνικής συνάντησης των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού που έχει στο επίκεντρό της την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη και πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες δράσεις του προγράμματος, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε από τους εταίρους του έργου και ο περαιτέρω σχεδιασμός του.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιστημονική έρευνα που ήδη βρίσκεται κατά προτεραιότητα σε εξέλιξη στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου όπως παρουσιάστηκε από έναν από τους Ακαδημαϊκούς εταίρους του έργου, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή, Θεοχάρη Τσούτσο, ο Μπάλος αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα και ως τέτοιο απαιτεί κοινά αποδεκτή στρατηγική διαχείρισης και άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και με τη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Η αρχική επιστημονική καταγραφή διερευνά τις υπαρκτές απειλές για την Αειφορία της ήδη προστατευόμενης περιοχής και μελετά μέτρα κατάλληλα για να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης.

Ο κ. Τσούτσος επισήμανε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες στο σημείο ξεπερνούν κατά πολύ το ημερήσιο όριο, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η δημιουργία και λειτουργία μόνιμου σταθμού μέτρησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Ο Μπάλος προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες, με το 90% αυτών να συγκεντρώνονται άναρχα στις παράκτιες περιοχές, λόγω της ύπαρξης ενός πολύ μεγάλου αριθμού παράκτιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Το γεγονός αυτό επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς φυσικούς πόρους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αντίστοιχη μείωση της ελκυστικότητας, ενώ παράλληλα, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιοποικιλότητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.