Κάπνισμα: Απαγόρευση και σε εξωτερικούς χώρους – Τι αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ

Ημερομηνία:

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σύσταση που θα βοηθήσει να μειωθεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και τα αερολύματα αλλά και να επιτευχθεί μια γενιά χωρίς καπνό στην Ευρώπη έως το 2040.

Ουσιαστικά, ενέκριναν τη σύσταση της Κομισιόν για επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους, όπως στους ανοιχτούς χώρους των καφετεριών, τις παιδικές χαρές και τις στάσεις των μέσων μεταφοράς.

Επέκταση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε ανοιχτούς χώρους καφετεριών, παιδικές χαρές και στάσεις μέσων μεταφοράς

Η απαγόρευση που εγκρίθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά και τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή αυτά του θερμαινόμενου καπνού τα οποία είναι και δημοφιλή στους νέους.

Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση
Από την έκδοση της τελευταίας σύστασης των υπουργών της ΕΕ για τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος (2009) έχουν αναπτυχθεί ορισμένα νέα προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως η επέκταση της απαγόρευσης δεν είναι δεσμευτική και κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει αν θα την εφαρμόσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή αυτής της σύστασης εντός πέντε ετών από την έγκριση της 3ης Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία καπνίσματος και ατμίσματος στην ΕΕ
Το 2023, υπολογίστηκε ότι το 54% των σημερινών και των προηγούμενων καπνιστών είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά πριν από την ηλικία των 19 ετών και το 14% πριν από την ηλικία των 15 ετών, κατά την παιδική ηλικία.

Στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2023, το 74% των ερωτηθέντων είπαν ότι είχαν βιώσει άτομα που κάπνιζαν σε υπαίθριες βεράντες τους τελευταίους έξι μήνες και το 71% των ερωτηθέντων είπε ότι είχαν βιώσει άτομα που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε τέτοιους χώρους. Το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι είχε βιώσει άτομα που καπνίζουν σε εξωτερικούς χώρους που προορίζονται για χρήση από παιδιά και εφήβους, και το 49% των ερωτηθέντων είπε ότι είχε εμπειρία από άτομα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε τέτοιους χώρους.

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Τοποθέτηση της κ. Καναβάκη για τον Απολογισμό

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΝΑΒΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ...

Ρέθυμνο:Το 11ο Φεστιβάλ Αντίβαρο παρουσιάζει ΄΄Οι Γριές...

ΤΟ 11Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΒΑΡΟ 2026 παρουσιάζει Οι Γριές που...

Ηράκλειο:Τοποθέτηση της κ. Καναβάκη για τον Απολογισμό

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΝΑΒΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ...

Ρέθυμνο:Το 11ο Φεστιβάλ Αντίβαρο παρουσιάζει ΄΄Οι Γριές...

ΤΟ 11Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΒΑΡΟ 2026 παρουσιάζει Οι Γριές που...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στη Χαϊδελβέργη αύριο η πρώτη διεθνής παρουσίαση της αρχαιολογικής έρευνας στην Παπούρα

Θα περιλαμβάνει δύο υβριδικές διαλέξεις με φυσική παρουσία και...

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τέλος στο «πορτάκι της ντροπής» – Η λύση που βάζει φρένο στις ουρές

Λύση στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούνταν στις αφίξεις...

Youth Pass 2026: Αντίστροφη μέτρηση για τα 150 ευρώ – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Λίγες ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής...

«Αυτισμός: Ακολουθώντας τα βήματα στη διαδρομή του φάσματος»

Ενδιαφέρουσα ημερίδα την Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 09:30...