Γιατί κάποιοι κολλάνε δύσκολα κοροναϊό και κάποιοι εύκολα; – Τι αναζητούν οι επιστήμονες;

Ημερομηνία:

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μολύνονται εξαιρετικά εύκολα με τον κοροναϊό. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ουσιαστικά κολλάνε πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα. Τα γενετικά σημάδια των ανθρώπων αυτών έχουν μπει στο στόχαστρο των επιστημόνων και η ανάλυση τους ίσως αποδειχτεί σωτήρια.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ανθρώπους που έρχονται συχνά σε επαφή με κρούσμα και ο ιός τους… προσπερνά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η καθηγήτρια Ανοσολογίας και Βιοχημείας του πανεπιστημίου Trinity του Δουβλίνου, Cliona O’Farrelly, είπε πως υπάρχουν ουσιαστικά 4 λόγοι.

4 λόγοι

Οι λόγοι αυτοί εντοπίζονται σε: α) Καλή υγεία, β) προσεκτική συμπεριφορά, γ)συγκεκριμένο κοινωνικο – οικονομικό υπόβαθρο και το σπουδαιότερο δ) σπάνια έμφυτη ανοσολογική απόκριση.

Η καθηγήτρια μιλώντας στην εκπομπή της ιρλανδικής τηλεόρασης «Daily Show» είπε: «Ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις συνθήκες διαβίωσής μας. Επιπλέον, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που έχει κάτι που θα αποκαλούσαμε ‘έμφυτη ανοσολογική υπογραφή’, η οποία είναι και αυτό που αναζητάμε»

Η Cliona, έχει αφιερώσει τη ζωή της και μελετά για χρόνια τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες γυναίκες δεν κόλλησαν Ηπατίτιδα Γ’, μετά από μετάγγιση μολυσμένου αίματος και πιστεύει ότι η ανοσία αυτή συνδέεται με την ανοσολογική απόκριση που έχουν ορισμένοι απέναντι στον κοροναϊό.

Έρευνα σε εξέλιξη

«Έχουμε δεδομένα τώρα ότι οι γυναίκες που δε μολύνθηκαν είχαν μια αυξημένη έμφυτη ανοσολογική απόκριση, το είδος της απόκρισης που ενεργοποιείται αμέσως όταν συναντά τον ιό, μόλις εκείνος εισβάλει στον οργανισμό. Πολλοί άνθρωποι δε μολύνονται επειδή είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και αξίζουν συγχαρητήρια. Ορισμένοι έχουν μια ‘έμφυτη ανοσολογική υπογραφή’, η οποία μπορεί να κρατά τον ιό μακριά, χωρίς να έχει προηγηθεί μόλυνση» είπε η καθηγήτρια στην ίδια εκπομπή.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι τη στιγμή επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε μια τεράστια διεθνή κοινοπραξία μελετούν ανθρώπους από 40 διαφορετικές χώρες οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, μολονότι έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσματα.

Οι ειδικοί, τονίζει η δρ. O’Farrelly, ερευνούν τις περιπτώσεις ανθρώπων που ιδανικά έχουν «αντισταθεί» στον ιό δύο φορές. Και κατά το πρώτο κύμα και μερά με την μετάλλαξη Όμικρον.

Και κατέληξε: «Θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε ολόκληρο το γονιδίωμα των ανθρώπων, κάτι το δύσκολο επειδή πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα μεταβλητό. Ωστόσο, αναμένουμε ότι θα δούμε κάποιες μεταλλάξεις στο έμφυτο γονίδιο του ανοσοποιητικού που δίνουν στους ανθρώπους αντίσταση».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες προστασίας από τον καπνό...

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τα μέτρα προστασίας από την...

Τυφλή επί 5 χρόνια ανέκτησε την όρασή...

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν το...

Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες προστασίας από τον καπνό...

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τα μέτρα προστασίας από την...

Τυφλή επί 5 χρόνια ανέκτησε την όρασή...

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Ιταλοί γιατροί μεταμόσχευσαν το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο: Στις πυρόπληκτες περιοχές η Ντόρα Μπακογιάννη

"Η κλιματική κρίση είναι εδώ, θα απειλήσει εμάς, τα...

Το 35% των πυρκαγιών αποδίδεται στον ΔΕΔΔΗΕ: Πόσες ακόμα φωτιές πρέπει να ξεσπάσουν;

Τουλάχιστον το 30% με 35% των πυρκαγιών της υπαίθρου...

Ρέθυμνο: Υψώθηκε η ελληνική σημαία στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άτυχοι πυροσβέστες

Τόπος μνήμης για την αυτοθυσία του Μανώλη Στρατιδάκη και...