Καρκίνος: Το πράσινο «θαύμα» που προστατεύει και είναι παντού

Ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη κρύβεται σε μια δημοφιλή πράσινη τροφή και έχει αποδεδειγμένα αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ερευνητική βιβλιογραφία συνεχίζει να εμβαθύνει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένες αποφάσεις για τον τρόπο ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ευτυχώς, οι υγιεινές διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της θανατηφόρας πάθησης.

Ο γιατρός Δρ. Τιμ αποκάλυψε στην Daily Express ένα δημοφιλές λαχανικό γεμάτο με ένα ισχυρό χημικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δεν πρόκειται για κάποια πανάκριβη τροφή που βρίσκουμε μόνο σε ντελικατέσεν, αλλά για το ταπεινό και υποτιμημένο μπρόκολο.

Οι ιδιότητες του μπρόκολου

Ο ειδικός ενημέρωσε ότι το πράσινο λαχανικό είναι γεμάτο με ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη: «Αυτό το φυτοχημικό μελετήθηκε για πρώτη φορά εκτενώς τη δεκαετία του 1990 από τον Δρ. Jed Fahey στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Λόγω της συναρπαστικής έρευνας που υποδηλώνει τις αντικαρκινικές ιδιότητές του, οι πωλήσεις μπρόκολου εκτοξεύτηκαν σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή».

Η έρευνα είχε βρει ότι η σουλφοραφάνη προσφέρει «ισχυρές» αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά για τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου.

«Πολλές in vitro (εργαστηριακές) μελέτες έχουν κάνει προτάσεις για τη φύση των ιδιοτήτων της σουλφοραφάνης. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες (ιδιαίτερα σε ανθρώπους) για να διευκρινιστούν περαιτέρω τα οφέλη της», τόνισε ο ειδικός.

Κατανάλωση σουλφοραφάνης

Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Oral and Maxillofacial Pathology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αξίζει τον κόπο να καταναλώνετε λαχανικά που περιέχουν σουλφοραφάνη σε τακτική βάση για να προάγετε τη γενική σας υγεία και ακόμη και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο Δρ. Τιμ πρότεινε επίσης να προτιμάται η κατανάλωση φύτρων μπρόκολου, καθώς είναι πολύ πιο πλούσιες στην ουσία σε σχέση με το ώριμο φυτό. Αν δεν είστε όμως λάτρεις του μπρόκολου, ικανές ποσότητες σουλφοραφάνης περιέχει επίσης το λάχανο και οι λαχανίδες. Αν επίσης αποφεύγετε το μπρόκολο λόγω της οσμής του, υπάρχει η επιλογή να το καταναλώσετε ωμό, πλένοντάς το καλά με νερό και λίγο ξύδι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.