Καρναβάλι Ρεθύμνου: Ποιες εκδηλώσεις σχεδιάζονται να γίνουν φέτος

Με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις των ειδικών οι καρναβαλιστές

Ακυρώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά η μεγάλη παρέλαση του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού μιας και η σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζει να πέφτει βαριά. Παρά την παραπάνω απόφαση, η οποία έχει γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό το καρναβάλι του Ρεθύμνου, ακόμη και μέσα στις υγειονομικές αντιξοότητες της εποχής θα καταφέρει να παραμείνει «ζωντανό».

Τα σχέδια του δήμου και των ομάδων των καρναβαλιστών θα κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε στην πόλη να πνεύσει αέρας χαράς και ξεγνοιασιάς πάντα τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλει ο κορωνοϊός, με το ακριβές πρόγραμμα να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Προς ώρας είναι γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί το «32ο Κυνήγι Θησαυρού», μία εβδομάδα νωρίτερα, αυτή τη φορά, από την 25η έως την 27η Φεβρουαρίου. Σχετικά με τον χορό των ομάδων για το καρναβάλι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα λάβει χώρα σε κάποιο εκ των μαγαζιών της παραλιακής με τους συμμετέχοντες να παραμένουν καθήμενοι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα πραγματοποιηθεί και η ποδηλατόβολτα του «Carnaval Run» ενώ ερωτηματικό αποτελεί το αν θα τηρηθεί το παραδοσιακό έθιμο των καντάδων.

Αναφορικά με την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και το διήμερο της Αποκριάς δεν θα προγραμματιστούν εκδηλώσεις από πλευράς δήμου.

Από σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου ξεκινάει ο στολισμός του Ρεθύμνου με την πόλη να φοράει τα γιορτινά της. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν από την Αθήνα 100 κούκλες με γιορτινές φορεσιές οι οποίες θα στολίσουν μαγαζιά και κλειστούς χώρους της ρεθυμνιώτικης πόλης, επιπροσθέτως έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση του δήμου να δημιουργήσει μια μεγάλη έκθεση, το επόμενο καλοκαίρι, στην οποία ο καθένας θα μπορεί να έρθει σε επαφή με την μεγάλη καρναβαλική παράδοση της πόλης.

Η απουσία κόσμου για άλλη μια φορά από το μεγαλύτερο καρναβάλι του νησιού έχει τεράστια επίπτωση στην οικονομική ζωή του τόπου με την απώλεια να εκτιμάται σχεδόν στα 10 εκατ. ευρώ, καθώς τέτοια ήταν τα κέρδη που άφηναν οι πάνω από 15.000 καρναβαλιστές που συμμετείχαν προπανδημικά, όπως και οι πάνω από 50.000 επισκέπτες που επισκέπτονταν την πόλη του Ρεθύμνου από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Χωρίς παρελάσεις και το Πατρινό καρναβάλι 2022

«Ο δήμος είναι καθ΄ όλα έτοιμος να πραγματοποιήσει το πατρινό καρναβάλι 2022. Μάλιστα, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Αλλά για το ποιες εκδηλώσεις θα γίνουν συνολικά και πώς θα γίνουν, αυτό θα το αποφασίσουν η κυβέρνηση και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων την προσεχή Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Κώστας Πελετίδης, «ο δήμος θα στείλει τη Δευτέρα, στην κυβέρνηση, λίστα με τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για το πατρινό καρναβάλι 2022, με πλήρεις αναφορές για τον σχεδιασμό και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία από την πανδημία Covid-19 και επί αυτών θα αναμένει επίσημη απάντηση για το τι τελικά θα επιτρέψει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί».

Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης επεσήμανε ότι «υπήρξε και υπάρχει και φέτος αγωνία από τον δήμο, τους καρναβαλιστές, τους επαγγελματίες, από όλη την πόλη, για το τι θα γίνει με το καρναβάλι, γιατί δυστυχώς και φέτος η πανδημία μάς στερεί τη δυνατότητα να έχουμε το καρναβάλι όπως το θέλουμε» και πρόσθεσε:

«Πορευόμαστε και πάλι όπως και πέρυσι και όπως το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού του 2020, δηλαδή χωρίς παρελάσεις. Κι αν αυτό μας πουν επίσημα από την κυβέρνηση, πρέπει πια να κοιτάζουμε μπροστά και να σχεδιάσουμε το καρναβάλι της επόμενης χρονιάς που, όπως ελπίζουμε, θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πατρέων σημείωσε ότι «εμείς όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επαφή με το υπουργείο και με την επιστημονική επιτροπή, αλλά παρακολουθούμε και το τι συμβαίνει και με τα άλλα γνωστά καρναβάλια σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως αυτό της Βενετίας, το οποίο θα προχωρήσει σε ελεγχόμενες εκδηλώσεις» και συμπλήρωσε: «Μετά την επιστολή που στείλαμε, μας απάντησαν από την κυβέρνηση και μας έδωσαν την κατεύθυνση για περιορισμένες εκδηλώσεις.

Η πόλη, οι επαγγελματίες της, όλος ο κόσμος που ασχολείται με το καρναβάλι, πρέπει να ξέρουν τι θα ισχύσει. Γι’ αυτό τη Δευτέρα θα στείλουμε ένα πλήρη κατάλογο με τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων που προγραμματίσαμε να γίνουν, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, για να πάρουμε από την κυβέρνηση έγκριση. Εμείς πιστεύουμε ότι αν δεν θα επιτραπούν, όπως όλα δείχνουν, οι παρελάσεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε, ο δήμος, οι επαγγελματίες, οι φορείς και άλλες συλλογικότητες, εκδηλώσεις, με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων».https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.