ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Προέδρου Γιώργου Δημητριάδη του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων.

Το Colpo Grosso της ΝΔ για προσλήψεις ημετέρων

Με αφορμή την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού πλην ιατρών σε δομές της Δημόσιας Υγείας και δη τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου διαρκείας 24 μηνών κατά τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του ν. 4633/2019, και εκφράζοντας τη βούληση των μελών του συλλόγου μας, έχω να δηλώσω τα εξής:

Με βαθιά οργή και αγανάκτηση διαπιστώνω ότι η προσλήψη επικουρικού προσωπικού στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έλαβε χώρα κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Α.Σ.Ε.Π. και δη των άρθρων 20 και 21 του ν. 2190/1994, στο περιεχόμενο των οποίων αναλύονται διεξοδικά οι προϋποθέσεις πρόσληψης και σύναψης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου με φορείς του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι ουδέποτε ο Σύλλογός μας δεν ήταν ενάντια σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, αντιθέτως πάντα υποστήριζε ότι έπρεπε, ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, να γίνουν τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στο ΕΣΥ, οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτό, όμως, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ο τρόπος προσλήψεων, που λαμβάνει χώρα, κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 2190/1994 (Α.Σ.Ε.Π.), καθώς διαβάζοντας κανείς προσεκτικά και διεξοδικά το άρθρο 36 παρ. 2 του ν. 4633/2019, δυνάμει του οποίου έγιναν οι προσλήψεις των επικουρικών στις Δομές Υγείας, δεν γίνεται καμία αναφορά ή μνεία για πρόσληψη-διορισμό αυτών, μέσω των διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π.

Είναι δεδομένο ότι όταν παρακάμπτονται οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω του Α.Σ.Ε.Π. υπάρχουν πάντα περιθώρια πρόσληψης από την “πίσω πόρτα”, όπως και έγινε για παράδειγμα σε αρκετές ΥΠΕ που προσλήφθηκαν υποψήφιοι με 0 μόρια ( που σημαίνει μηδενική εμπειρία από μονάδες COVID-19) έναντι άλλων με 920 μόρια και παρότι τα άτομα με τα περισσότερα μόρια είχαν ως πρώτη επιλογή τον συγκεκριμένο φορέα. Φυσικά οι ισχυρισμοί μας μπορούν να αποδειχθούν και με τα ανάλογα έγγραφα-πειστήρια.

Αλήθεια, δεν θα ήταν προτιμότερο, αντί να γίνονται προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες και να προσλαμβάνονται υποψήφιοι με 0 μόρια, όπως στο ανωτέρω παράδειγμα, να αξιοποιούνταν με κάποιο τρόπο από το Υπουργείο Υγείας και τους Φορείς, που το Υπουργείο αυτό εποπτεύει, συμπολίτες μας πρώην εργαζόμενοι του ΕΣΥ , οι οποίοι και την εμπειρία πλέον έχουν (καθώς εργάζονταν ήδη 1 έτος) και με διαφανή κριτήρια εισήλθαν (προκήρυξη που βασίστηκε στην έγκριση του Α.Σ.Ε.Π.);

Ζητούμε από την Κυβέρνηση γενικότερα και τους αρμόδιους Φορείς ειδικότερα να τηρήσουν τα προσχήματα και να μας απαντήσουν στα εξής αυτονόητα:

1) Γιατί οι πολίτες αυτοί προσλήφθηκαν χωρίς την έγκριση του Α.Σ.Ε.Π. ή έστω υπο την εποπτεία του Α.Σ.Ε.Π. σε δομές του Συστήματος Υγείας;;;

2) «Κύριε Κικίλια, όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών των Δομών του Συστήματος Υγείας, θα τους μονιμοποιήσετε χωρίς κάποιον επερχόμενο διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π., όπως ισχυριστήκατε δημοσίως κατά το πρόσφατο παρελθόν;

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνω ότι είναι πάγια θέση του Συλλόγου μας, να απαιτεί τη πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Αλλά αξίζει και πρέπει να τονισθεί ότι παρακάμπτοντας τον Α.Σ.Ε.Π. το μόνο που καταφέρνετε στην πραγματικότητα είναι να κλείνετε το μάτι σε συμπολίτες μας για ευνόητους λόγους και όλο αυτό γίνεται με δικαιολογία τις έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ.

Προφανώς και είμαστε υπέρ της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και σε δομές της Δημόσιας Υγείας, όχι όμως με αδιαφανή κριτήρια όπως γίνεται τώρα και μοιάζει με Colpo Grosso προσλήψεων γαλάζιων παιδιών.

Μάλιστα, πραγματικά ελπίζω και εύχομαι η παρούσα καταγγελία μου να αποτελέσει και ένα μέσο προειδοποίησης προς τους ανθρώπους, που εργάζονται σήμερα ως επικουρικό προσωπικό σε δομές της Δημόσιας Υγείας, για τις «διαθέσεις-προθέσεις» της παρούσας Κυβέρνησης απέναντί τους, γιατί είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει «μόνιμος διορισμός.», όπως κάποιοι αναληθώς ισχυρίζονται, εκτός και αν παρανόμως παρακαμφθεί ο Α.Σ.Ε.Π, επομένως τους συμβουλεύω να ενεργοποιηθούν άμεσα για την κατοχύρωση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους και να μην βρεθούν στη ίδια δυσάρεστη θέση, στην οποία βρίσκονται πολλά από τα μέλη μας σήμερα.

Γιώργος Δημητριάδης

Τα σχόλια είναι κλειστά.